Способи нанесення обстановки на робочу карту

Обстановку на свої робочі карти командири підрозділів залежно від умов, можуть наносити з графічного документа, за текстом, за голосом, з аерофотодокумента та з екрана.

З графічного документа. Мова графіки вважається одним з економних і лаконічних засобів вираження людської думки. Особливо це проявляється, коли потрібно показати просторове розташування об'єктів, їх взаємний зв"язок, напрямки і характер діяльності. Саме цим і характеризується бойова обстановка, яка наноситься на робочу карту. Даний спосіб подання обстановки, як і деякі інші, наближує до дійсної бойової обстановки. Проте цей спосіб вимагає багато часу для виготовлення документів, що в бою не завжди можливо.

За текстом. Цей спосіб вимагає від виконавця не тільки твердих знань правил нанесення тактичної обстановки на робочу карту, але й твердого запам'ятовування основних тактичних знаків, скорочень і позначень. Крім того, нанесення обстановки за текстом вимагає певного знання і навичок у швидкому орієнтуванні у тактичній обстановці на карті, яку відношенні до місцевих предметів, так і до координатної сітки.

За голосом. Це - найскладніший спосіб, оскільки застосовується в реальній бойовій обстановці. Складність полягає, по-перше, у тому, що офіцери мають різну підготовку з питань ведення робочої карти; по-друге, обстановка за голосом наноситься на робочу карту найчастіше в бойових умовах у виключно обмежений час. Тому окремі офіцери не встигають нанести всі її елементи, інші припускають грубих помилок і наносять обстановку неправильно. Неповна і неточна обстановка на карті не дозволить якісно виконати бойове завдання. В бою немає часу на чисельні уточнення поставленого завдання!

Нанесення обстановки з аерофотодокументів є одним з найскладніших способів і вимагає додаткового знання питань, пов'язаних з використанням аерофотознімків при тактичному дешифруванні і перенесенні дешифрованих об'єктів на робочу карту.

З розвитком озброєння і бойової техніки, а також із застосуванням автоматизованих систем управління військами інформація стала передаватися сучасними технічними засобами, у тому числі і при нанесенні її на робочу карту.

Для нанесення обстановки з екрана карту спочатку орієнтують стосовно до екранного зображення за характерними місцевими предметами (перехрестя автодоріг з твердим покриттям, мости, характерні вигини річок, великі населені пункти). Карту орієнтують, порівнюють її з екранним зображенням, визначають найближчі до елементів бойових порядків військ місцеві предмети і за ними наносять ці елементи на карту. Якщо на екрані зображена робоча карта або документ з координатною сіткою, то обстановку на свою робочу карту переносять за квадратами координатної сітки.

Таким чином, сучасний бій потребує від кожного офіцера досконалих навичок у використанні всіх способів, у тому числі і нових, для нанесення обстановки на робочу карту.

Піднімання карти

При оцінці обстановки і нанесенні рішення на карту для наочності здійснюється піднімання карти.

Піднімання карти виконується для більш наочного виділення окремих елементів місцевості, які можуть суттєво вплинути на бойові дії підрозділу. Елементи місцевості розмальовують кольоровими олівцями, збільшують умовні знаки, підкреслюють назви або збільшують надписи назв. Підписи ліній сітки координат (на кожному аркуші карти в дев'яти місцях) піднімають жовтим кольором легким тушуванням.

Рельєф піднімають розтушовуванням вершин світло- коричневим кольором, а також збільшенням підписів і потовщенням деяких горизонталей(мал. 10.4).

 

 

Мал. 10.4. Піднімання рельєфу на карті

 

Населені пункти обводять чорним олівцем по зовнішньому контуру і підкреслюють їх назви або збільшують підпис.

Дороги піднімають проведенням біля умовного знаку (знизу і праворуч від нього) потовщеною лінією коричневого кольору.

Мости, переправи, броди, гаті піднімають збільшенням умовного знаку олівцем чорного кольору. Місцеві предмети, які використовуються при орієнтуванні на місцевості і зображуються позамасштабними умовними знаками, обводять колом чорного кольору діаметром 0,5 -1 см.

Річки, струмки, канали піднімають потовщенням ліній і тушуванням синього кольору. Болота заштриховують лініями синього кольору, паралельними до нижньої (верхньої") сторони рамки карти.

Ліси, чагарники і сади обводять потовщеною лінією зеленого кольору.

Місцеві предмети і рельєф піднімають на карті тільки після нанесення на неї обстановки.

Приладдям для ведення робочої карти є набір кольорових олівців типу «Тактика», командирська лінійка, лінійка довжиною 40 см, складний ніж, циркуль-вимірник, курвіметр, гумка. Фломастери для ведення робочих карт використовують тільки для оформлення підписів, розграфлення і заповнення таблиць. Наносити ними обстановку не рекомендується, тому що вилучити застарілі або помилково нанесені дані дуже важко.








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 1913;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.