Вимоги до оформлення робочих карт

Наочність і зручність читання карти залежить від правильного виконання і розташування підписів. При нанесені на робочу карту пояснювальних підписів і скорочень використовується прямий чи нахилений креслярський шрифт (мал. 10.9), який характеризується чіткістю і простотою виконання. Прямий шрифт використовується тільки для оформлення службового заголовку карти, підписів посадових осіб і найменування таблиць пояснювальної записки.

Висота малих літер на карті масштабу 1:50 000 або 1:100000 може бути наступною: найменування документа-2-3 см; дата і час ведення карти - літери 4 - 6 мм; підписи посадових осіб - 6 - 8 мм пояснювальні підписи - 2 - 3 мм; підписи підрозділів і частин: взводу- 2 мм; роти - 4 мм; батальйону - 6 мм; полісу - 8 мм. Заголовні літери і цифри мають товщину ліній як і малі літери, а по висоті - на 1/з більше висоти малих літер. Відстань між словами або між цифрами і словами, як правило, не менше висоти великих літер.

 

Мал. 10.9. Шрифти для підписів на робочих картах

При вказуванні нумерації і належності підрозділів, наприклад «1 мсв 2 мер», «З мер 2 мсб», висота цифр і літер у першому вигади однакова для взводу і роти, а в другому - для роти і батальйону Вона визначається значенням військової одиниці, яка стоїть першою Вміння офіцерів правильно вести робочу карту має важливе значення для управління підрозділами. Карта офіцера, вш підготовлена до роботи з правильними і чітко нанесеними відомостями про бойову обстановку, дозволить офіцерам всіх ступенів своєчасно, повно і вірно оцінити обстановку, прийняти рішення, доповісти своє рішення старшому командирові, поставити підлеглим командирам бойові завдання та проінформувати командирів сусідніх підрозділів щодо обстановки, Чим краще будуть засвоєні прийоми ведення робочої карти, тим менше часу командири будуть затрачати для вирішення завдань з керівництва підлеглими підрозділами в бою.

Отже, вміння правильно готувати і вести робочу карту – один із важливих показників високої штабної культури кожного офіцера.

 

Розділ 11








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 2122;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.