VII. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРЕТЕНЗІЙНОЇ РОБОТИ. ЗМІСТ ПРЕТЕНЗІЙ

Претензійна робота, головною метою якої є усунення або попередження негативного впливу на господарську діяльність з боку контрагентів, будучи заснованої на застосуванні правових норм і правильно організованої, є ефективними засобами усунення цих негативних результатів. Доти, поки не будуть усунуті причини, що негативно впливають на виконання зобов'язань одних господарюючих суб'єктів, перед іншими, буде залишатися необхідність у розгляді майнових і інших спорів між ними.

Згідно ст. 6 ГПК України, підприємства й організації, що порушили майнові права і законні інтереси інших підприємств і організацій, зобов'язані відновити їх, не очікуючи пред'явлення претензій. Підприємства й організації, чиї права і законні інтереси порушені, з метою безпосереднього врегулювання спори з порушником цих прав і інтересів звертаються до нього з письмовою претензією.

Добровільне задоволення претензійних вимог забезпечує найбільш швидке відновлення порушених прав кредитора. У цьому укладається позитивний аспект претензійного порядку врегулювання розбіжностей. Але такий порядок врегулювання розбіжностей позитивно відображається і на сумлінному боржнику, оскільки рятує його від додаткових витрат на господарські витрати. Це теж позитивна якість досудового врегулювання взаємин сторін при порушенні зобов'язань.

Таким чином, претензія як матеріально-правова вимога одного учасника спірного правовідносини до іншого являє собою спосіб врегулювання конфлікту самими сторонами, що сперечаються, без сторонньої допомоги з боку держави в особі суду.

Отже, претензійна робота — це один зі способів захисту прав і законних інтересів підприємств. Вона дає можливість попереджати виникнення господарських спорів і усувати причини, що їх породжують.

У відповідності зі ст. 6 ГПК України, претензія повинна містити такі реквізити:

а) повне найменування і поштові реквізити заявника претензії і підприємства, організації, яким претензія пред'являється; дата пред'явлення і номер претензії;

б) обставини, на підставі яких пред'явлена претензія; докази, що підтверджують ці обставини; посилання на відповідні нормативні акти;

в) вимоги заявника;

г) сума претензії і її розрахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці; платіжні реквізити заявника претензії;

д) перелік прикладених до претензії документів, а також інших доказів.

Документи, що підтверджують вимоги заявника, додаються в оригіналах або засвідчених копіях. Документи, що маються в іншої сторони, можуть не додаватися до претензії з указівкою про це в претензії.

Претензія підписується повноважною особою підприємства, організації або їхнім представником і спрямовується адресатові замовленим або коштовним листом або вручається під розписку.

 

ВИСНОВКИ З СЬОМОГО ПИТАННЯ:

Добровільне задоволення претензійних вимог забезпечує найбільш швидке відновлення порушених прав кредитора. Претензія як матеріально-правова вимога одного учасника спірного правовідносини до іншого являє собою спосіб врегулювання конфлікту самими сторонами, що сперечаються, без сторонньої допомоги з боку держави в особі суду.


ВИСНОВКИ З ТЕМИ:

Історія свідчить про можливості різних підходів до вирішення спорів між суб'єктами підприємницької діяльності. У багатьох країнах господарські спори вирішуються в рамках загальної судової системи, або за допомогою подібних їм органів, або спеціалізованими судами (наприклад, по спорах у сфері фінансових, податкових відносин). В Україні спори між господарюючими субєктами вирішуються професійними суддями господарських судів, пралельно цей процес проходить і в третейських судах. В результаті розгляду питань студенти зясуваливиди господарських судів, їх загальну компетенцію, права та обовязки суддів, гарантії їх діяльності, внутрішню будову господарського суду; досудове врегулювання спорів господарюючих суб’єктів здійснюється в процесі претензійної роботи, тощо.

 

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ ДАНОЇ ТЕМИ:

 

B результаті вивчення цієї теми студент повинен знати систему господарських судів в Україні, принципи їх діяльності, склад господарських судів, правовий статус судді господарського суду, систему суддівського самоврядування, місце і роль третейських судів в системі судочинства, організацію претензійної роботи, її завдання.

Вивчення цієї теми передбачає набуття вмінь складати процесуальні документи, пов’язані з досудовим врегулюванням господарських спорів.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1499;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.