Визначення суб’єкта малого підприємництва, зміст та форма його фінансового звіту

Механізм визнання суб’єкта економічної діяльності – суб’єктом малого підприємництва визначено у п. 154.6, розділу ІІІ. Податкового кодексу України, який введений в дію з 01.01. 2011р.

Згідно з цим пунктом суб’єктом малого підприємництва визнається юридична особа – суб’єкт підприємництва будь – якої організаційно правової форми власності, в який обсяг виручки (доходу) від реалізації за рік не перевищує 3 млн. грн. (станом на 01.04. 2011р.) та розмір нарахованої заробітної плати працівників, за кожний місяць звітного періоду, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом (ця норма діє з 01.04.2011 р. до 01.01.2016р).

Склад , зміст та структуру фінансової звітності суб’єктів малого підприємництва регламентується нормами П(С)БО 25 „Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва”.

Всі підприємства, визнанні суб’єктами малого підприємництва, складають фінансову звітність у тис. грн. з одним десятковим знаком в скороченому вигляді, за двома різними формами звітності: скорочена фінансова звітність - форма № 1-м (Баланс) і форма 2-м (Звіт про фінансові результати), додаток 1 до П(С)БО25 та спрощений фінансовий звіт - форма № 1-мс (Баланс) і форма 2-мс (Звіт про фінансові результати), додаток 2 до П(С)БО 25. При цьому згортання активів і пасивів балансу заборонено, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Звітний період загальновизнаний – квартал і рік. Квартальну фінансову звітність подають до 25 числа місяця наступного після звітного кварталу; річну звітність – до 20 лютого наступного за звітним роком.

Інформацію про середньоспискову чисельність працюючих наводять, тільки, у річному звіті. Представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності показники про середню кількість працюючих не подають.

Обидві форми фінансової звітності суттєво скорочені порівняно із класичними формами фінансової звітності, які подаються середніми та великими підприємствами. Багато статей містять об’єднану інформацію декількох статей (сальдо рахунків). Це пов’язано із спрощеною системою ведення бухгалтерського обліку такими підприємствами. Вона передбачає використання спрощеного (скороченого Плану рахунків бухгалтерського обліку) та скороченої кількості облікових регістрів.

Суб’єкти малого підприємництва, які мають право на застосування спрощеного обліку доходів і витрат та які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, можуть систематизувати інформацію, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису. З цією метою доречно є ведення книги доходів і витрат, в розрізі окремих їх видів.

Решта підприємств малого бізнесу використовують скорочений План рахунків або звичайний План рахунків, але у будь – якому випадку зобов’язанні застосовувати рахунки класу 8 „Витрати за економічними елементами”.

Нижче наведено зміст спрощеної фінансової звітності, а скорочена фінансова звітність буде наведена у додатках до цього посібника.

 

 

Додаток 2 до П(С)БО 25 „Фінансовий звіт

суб’єкта малого підприємництва”








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1804;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.