Облік і відображення в звітності злиття, придбання підприємств та гудвілу

 

Злиття – об’єднання підприємств (шляхом створення нової юридичної особи або приєднання підприємств до головного підприємства), в результаті якого власники (акціонери, учасники) підприємств, що об’єднуються, здійснюватимуть контроль над усіма чистими активами об’єднаних підприємств з метою досягнення подальшого спільного розподілу ризиків (збитків, непередбачених втрат) та вигод від об’єднання. При цьому жодна із сторін не може бути визнана як покупець.

Витрати, пов’язані зі злиттям підприємств ( реєстраційні, інформаційні, консультаційні тощо), визнаються витратами того періоду, протягом якого вони були здійснені бухгалтерським записом: дебет рах. 97 „Інші витрати ” і кредит рахунків 31 „Рахунки в банках”, 68 „Розрахунки за іншими операціями”.

Показники фінансової звітності підприємств, що об’єднуються, включаються до фінансової звітності об’єднаних підприємств за період, у якому відбувається злиття, і за попередній період з метою здійснення порівнювального аналізу і оцінки перспективної діяльності.

Придбання – об’єднання підприємств, в результаті якого покупець набуває контроль над чистими активами та діяльністю інших підприємств в обмін на передачу активів, прийняття на себе зобов'язань або випуск акцій.

Як видно із визначення приведених категорій, в разі небажання (власників, акціонерів) передачі контролю над своїми активами і діяльністю, кращим варіантом є злиття підприємств, а не їх придбання. Таке об’єднання підприємств є вигідною в разі необхідності вкладання великих коштів в ризикові високодохідні операції і тимчасовій фінансовій кризі.

Слід зазначити, що в разі ліквідації покупцем придбаного підприємства, він повинен, починаючи з дати придбання:

а. включити до звіту про фінансові результати доходи і витрати придбаного підприємства;

б. відобразити в балансі активи та зобов’язання придбаного підприємства та будь – який гудвіл, що виникає в результаті придбання.

В обліку придбання підприємства і гудвілу відображається наступним чином ( показано на прикладі умовних господарських операцій):

1. Придбано контрольний пакет акцій (капіталу) іншого підприємства на суму 960000 грн. (при загальній вартості 1436000 грн.): – дебет рахунку 141 „Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі” і кредит рахунку 31 „Рахунки в банках”.

Придбання підприємства відображується в обліку за вартістю, яка є сумою сплачених грошових коштів або їх еквівалентів. Якщо придбання здійснюється шляхом передачі інших активів або прийняття на себе зобов’язання, то вартість дорівнює справедливій вартості (на дату придбання) активів або зобов’язань, наданих покупцем в обмін на контроль за чистими активами іншого підприємства, збільшеної на суму витрат, які безпосередньо пов’язані з придбанням.

2. Придбано підприємство, в т. ч. гудвіл при придбані 15000 грн., майно якого буде зараховано на баланс покупця (материнського, головного підприємства) – 2а. сплачені грошові кошти 720000 грн.: дебет рахунку 377 „Розрахунки з іншими дебіторами” і кредит рахунку 31 „Рахунки в банках” та 2б. прийнято на баланс кредиторська заборгованість (зобов’язання по оплаті праці) придбаного підприємства 150000 грн.: дебет рахунку 377 „Розрахунки з іншими дебіторами” і кредит рахунку 66 „Розрахунки за виплатами”.

3. Зараховано на баланс покупця майно придбаного підприємства:

3.1. нематеріальні активи – 8500 грн.: дебет рах. 15 „Капітальні інвестиції” - кредит рах. 377 „Розрахунки з іншими дебіторами”;

3.2. незавершене будівництво адміністративного корпусу – 815000 грн.: дебет рах. 15 „Капітальні інвестиції” - кредит рах. 377 „Розрахунки з іншими дебіторами”;

3.3. виробничі запаси – 18700 грн.: дебет рах. 20 „Виробничі запаси” - кредит рах. 377 „Розрахунки з іншими дебіторами”;

3.4. дебіторська заборгованість за виданими авансами (постачальникам) – 11300 грн.: дебет рах. 371 „Розрахунки за виданими авансами - кредит рах. 377 „Розрахунки з іншими дебіторами”;

3.5. гудвіл – 15000 грн.: дебет рах. 19 „Гудвіл при придбані” - кредит рах. 377 „Розрахунки з іншими дебіторами”. І, в міру його списання, в сумі нарахованої амортизації, буде визнаний доходом, що відображатимуся бухгалтерським записом: дебет рах. 377 „Розрахунки з іншими дебіторами” і кредит рахунку 74 „Інші доходи”.

Первинна (балансова) вартість гудвілу зменшується щомісячним рівномірним нарахуванням амортизації протягом строку корисного його використання, але не більше 20 років. Наприклад, вартість гудвілу дорівнює 15000 грн.(див. операцію 3.5). Термін корисного використання – 5 років. Сума щорічної нарахованої амортизації гудвілу – 3000 грн. (15000/ 5) буде відображена записом: дебет рахунку 97 „Інші витрати” і кредит рахунку 191 „Гудвіл при придбанні”.

 

 

Контрольні питання для самоперевірки знань

1. Які підприємства складають консолідовану звітність.

2. Принципи консолідації фінансової звітності.

3. Поняття про частку меншості, порядок її визначення та відображення у звітності.

4. Особливості відображення нереалізованих прибутків/збитків від внутрішньогрупових операцій.

5. Розкриття інформації про складання консолідованої звітності у примітках до фінансової звітності.

6. Порядок відображення у консолідованої звітності злиття підприємства.

7. Порядок відображення у звітності придбання підприємства.

8. Особливості визначення і відображення у звітності негативного гудвілу.

9. Загальна економічна характеристика зведеної і консолідованої звітності.

10. Джерела інформації для складання консолідованої звітності.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1085;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.