Частка меншості: поняття, визначення, облік і відображення в звітності

Частка меншості –частина чистого прибутку (збитку) та чистих активів дочірнього підприємства, яка не належить материнському підприємству (прямо або через інші дочірні підприємства).

Чисті активи – активи підприємства за вирахуванням його зобов'язань. Сума чистих активів розраховується за формулою: Ч.А. = З.А. – З де, Ч. А. – чисті активи; З.А. – загальна сума активів; З - зобов’язання.

Частка меншості визначається як добуток відсотку голосів, які належать материнському підприємству, відповідно до власного капіталу та чистого прибутку (збитку) дочірніх підприємств.

Частка меншості відображується в консолідованому Балансі окремо від зобов'язань та власного капіталу материнського підприємства в рядку 385 „Частка меншості” і в консолідованому Звіті про фінансові результати у рядку 215 „Частка меншості”.

Приклад розрахунку частки меншості і гудвілу, їх обліку і відображення в звітності.

Публічне акціонерне товариство (далі ПАТ) „Крок до мрії” придбало 85% простих акцій ПАТ „Гермес - мрія” на загальну суму 950000 грн. За цією операцією складається бухгалтерський запис: дебет рах. 141„Інвестиції пов’язаним сторонам за методом участі в капіталі” і кредит рах. 311„Поточні рахунки в національній валюті” – 950000 грн.

На дату придбання акцій ПАТ „Гермес – мрія” мало такі показники (в тис. грн.):

Баланс

Актив Сума Пасив сума
І. Необоротні активи (балансова, залишкова вартість) Основні засоби та інші необоротні матеріальні активи     І. Власний капітал: Статутний капітал  
ІІ. Оборотні активи:   Додатково вкладений капітал
Грошові кошти Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (10)
Запаси Разом власний капітал
Разом оборотні активи ІІ. Поточні зобов’язання
Баланс Баланс

Для визначення частки меншості необхідно виконувати наступні процедури.

Крок 1. Визначити справедливу вартість чистих активів ПАТ „Гермес – мрія” (шляхом проведення експертної оцінки):

№ п/п Показники Сума, тис. грн.
Необоротні активи: Основні засоби та інші необоротні матеріальні активи
Грошові кошти
Запаси
Поточні зобов’язання

 

Крок 2. Визначити загальну суму справедливої вартості чистих активів, придбаних ПАТ „Крок до мрії” за алгоритмом (А – З) * %п.:

де, %п. – відсоток придбаних акцій (грошових вкладень) інвестором.

(750 + 81 + 73 – 83) Х 85% = 697,85 тис. грн.

 

Крок 3. Визначити величину гудвілу, для цього слід порівнювати вартість придбаних акцій з їх справедливою вартістю:

950 – 697,85 = 252, 15 тис. грн. Отже, інвестор визначає негативний гудвіл в сумі 252,15 тис. грн. і відображує в обліку бухгалтерським записом: дебет рах. 191 „Гудвіл при придбанні” кредит рах. 377 ”Розрахунки з іншими дебіторами”.

Гудвіл –перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань на дату придбання. Крім позитивного гудвілу підприємство може бути придбане й з негативним гудвілом, це трапляється коли вартість придбання менше частки покупця. Наприклад, справедлива вартість придбаного підприємства становить 985000 грн., а її ринкова вартість, тобто ціна за якою було придбане підприємство, дорівнює 1230000 грн. Отже, гудвіл при придбані (негативний) становить 245000 грн. (985000 – 1230000).

Вартість негативного гудвілу показується в першому розділі активу Балансу за статтею „Інші необоротні активи” від’ємною величиною, в дужках.

За будь – якими одержаними результатами діяльності в майбутньому (прибутку або збитку), незалежно від їх прогнозування, вартість негативного гудвілу визнається доходом у такому порядку:

1. якщо діяльність придбаного підприємства прогнозується із обчислюваними збитками в майбутньому – рівномірно протягом утворення таких збитків;

2. якщо діяльність придбаного підприємства прогнозується без збитків у майбутнього:

2а. у сумі, що не перевищує справедливої вартості придбаних немонетарних активів, тобто за якими не очікується рух грошових коштів – рівномірно протягом строку корисного використання (амортизації) придбаних необоротних активів, що залишилися;

2б. у сумі, що перевищує справедливу вартість придбаних немонетарних активів – у періоді придбання.

 

Крок 4. Розрахувати різницю між справедливою і балансовою вартістю придбаних активів:

Запаси (73 – 58) * 85% = 12,75 тис. грн.

Необоротні активи (750 – 390) * 85% = 306 тис. грн.

 

Крок 5. Визначити частку меншості у ПАТ „Гермес – мрія” (материнського підприємства). Це частина чистого прибутку (збитку) і чистих активів ПАТ „Гермес – мрія”, яке не належить ПАТ „Крок до мрії” (дочірнє підприємство). 100% - 85% = 15%.

Частка меншості в акціонерному капіталі ПАТ. „Гермес – мрія” визначається у складі сальдо по рахунках постійних акцій – „Статутний капітал”, „Додатково кладений капітал” та „Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)” в Головній книзі ПАТ „Гермес – мрія”.

Стаття Розрахунок Сума, тис. грн.
Статутний капітал 441 * 15%/ 100 66,15
Додатково вкладений капітал 15 * 15%/ 100 2,25
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (15) * 15%/ 100 (2,25)
Частка меншості Рядок 385 форми №1к і рядок 215 форми №2к + 66,15

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 3600;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.