Тема: Зведена і консолідована фінансова звітність

 

7.1.Загальна характеристика П(С)БО 20 “Консолідована фінансова звітність”.

7.2. Частка меншості: поняття, визначення, облік і відображення в звітності.

7.3. Розкриття інформації у примітках до консолідованої фінансової звітності.

7.4. Облік і відображення в звітності злиття, придбання підприємств та гудвілу.

 

Ключові слова:об’єднання підприємств, материнське (холдингове) підприємство, дочірнє підприємство, злиття, придбання підприємства, гудвіл, корпоратизація, консолідована фінансова звітність, частка меншості, чисті активи підприємства, несприятливі (обтяжливі) контракти, внутрішньогрупові операції, внутрішньогрупове сальдо, справедлива вартість, немонетарні активи.

 

 

7.1.Загальна характеристика П(С)БО 20 “Консолідована фінансова звітність”

Зведена (консолідована фінансова звітність – звітність групи підприємств (об’єднання, холдинг), подана як фінансова звітність єдиного суб’єкта економічної діяльності.

Порядок складання консолідованої фінансової звітності та загальні вимоги до розкриття інформації щодо складання консолідованої фінансової звітності визначається нормами П(С)БО 20 „Консолідована фінансова звітність”.

Норми цього П(С)БО стосуються груп підприємств, організацій та інших юридичних осіб (група підприємств), яка складається з материнського (холдингового) підприємства та дочірніх підприємств.

Консолідована звітність дозволяє одержати загальну картину про групу підприємств (компаній), взаємопов’язаних в економічну та фінансовому напрямах, виявити результати роботи і перспективи розвитку групи в цілому.

Процес складання консолідації фінансової звітності потребує наступні дії:

1. отримання стандартної і спеціальної фінансової звітності від дочірніх і залежних підприємств в єдиній валюті і єдиній обліковій політиці;

2. перевірка даних одержаної звітності на взаємну узгодженість;

3. усунення виявлених неузгоджень в даних;

4. консолідація (підсумування даних шляхом об’єднання) показників по групі підприємств за правилами, що враховують частку взаємної участі об’єднання в капіталі одна одної;

5. виключення з консолідованої звітності сальдо і оборотів за внутрішньогруповими господарськими операціями;

6. здійснення розрахунку часток меншості та їх використання для коригування показників зведеної фінансової звітності.

Виконання всіх наведених дій (кроків, етапів) здійснюється відповідно до встановлених певних правил.

Основні правила складання консолідованої фінансової звітності є:

1. Показники консолідованої фінансової звітності дочірніх підприємств упорядковано додаються до аналогічних показників материнського підприємства (п.10 П(С)БО 20).

До консолідованої фінансової звітності включають показники фінансової звітності всіх дочірніх підприємств, за винятком показників фінансової звітності тих дочірніх підприємств, які не включаються з причин (умов), зазначених у пункті 7 цього П(С)БО. До таких умов відносяться:

а. тимчасовий контроль над дочірнім підприємством, якщо воно було придбано й утримується лише з метою подальшого продажу протягом короткого періоду, наприклад, протягом дванадцяти місяців з дати придбання;

б. здійснення діяльності дочірнім підприємством в умовах, які обмежують його здатність передавати кошти материнському підприємству. Активи таких дочірніх підприємств відображуються як фінансові інвестиції відповідно до П(С)БО 12 „Фінансові інвестиції”.

Згідно пункту 17 П(С)БО 12, такі фінансові інвестиції відображуються у консолідованої фінансової звітності за їх справедливою вартістю або за їх собівартістю (у випадках, коли існує обмеження щодо здатності дочірнього підприємства передавати кошти інвестору (материнському (холдинговому) підприємству).

Справедливою вартістю вважається сума, за якою можна обмінювати актив, або оплатити існуючи зобов’язання, що виникли в результаті операцій між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

2. Із звітності виключаються:

а. взаємні інвестиції дочірнього та материнського підприємства;

б. сума і сальдо внутрішньогрупових операцій;

в. сума нереалізованих прибутків (збитків) від внутрішньогрупових операцій (п.11 П(С)БО 20).

3. Визначається та відображається у консолідованої фінансової звітності частка меншості і вартість гудвілу. (Необхідно враховувати чи усі 100% в капіталі належать материнському підприємству, чи дочірнє підприємство має частку меншості).

4. Складаються примітки до консолідованої фінансової звітності.

Консолідації підлягають звіти об’єднань підприємств, створених шляхом придбання акцій. Готує і подає такі звіти материнське підприємство, яке здійснює контроль за діяльністю дочірніх підприємств.

 

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1074;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.