Порядок формування даних для складання Балансу за формою 1-мс

Як видно з наведеного Балансу форми № 1 – мс, за своєю структурною будовою, він істотно відрізняється від звичайної форми Балансу (форма № 1), а також від скороченої форми звітності (форма 1-м, додаток ). Актив Балансу складається з двох розділів на відмінну від чотирьох розділів форми № 1- м. Пасив Балансу складається з чотирьох розділів, а форма 1-м з п’яти розділів. Також слід зазначити, що для накопичення інформації в системі бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності у скороченому варіанті, суб’єкти малого підприємництва керуються нормами відповідних п(С)БО. Наприклад, для ведення обліку основних засобів, їх визначення, класифікації, оцінки і відображення в Балансі потрібно застосовувати правила Положення (стандарту) 7 „Основні засоби”, для обліку запасів П(С)БО 9 „Запаси” і так далі по кожному об’єкту обліку та статті Балансу.

У статті „Основні засоби” відображується, окремо, первісна вартість, залишкова вартість, сума зносу власних, орендованих на умовах фінансового лізингу і довірчого управління об’єктів основних засобі та орендованих цілісних державних майнових комплексів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів, довгострокових біологічних активів, незавершеного будівництва.

Державні (казенні) та комунальні підприємства у цієї статті відображають вартість майна, отриманого на праві господарського відання чи праві оперативного управління, та об’єктів інвестиційної нерухомості.

У статті „Інші необоротні активи” наводяться суми інших необоротних активів, зокрема довгострокова дебіторська заборгованість, суми грошових коштів на рахунках в банку щодо яких є обмеження у використанні ( тимчасово заблоковані або арештовані рахунки), довгострокові фінансові інвестиції, за їх первісною (історичною, фактичною) вартістю.

У статті „Поточна дебіторська заборгованість” відображається фактична заборгованість покупців/ замовників за реалізовані їм продукцію (товари, роботи, послуги), включаючи забезпечену векселями, інших дебіторів, а також сума заборгованості засновників з формування статутного капіталу та визнана дебіторська заборгованість казначейських, фінансових і податкових органів, державних цільових фондів.

У статті „Грошові кошти та їх еквіваленти” наводиться інформація про суму коштів в національній і іноземній валюті в касі підприємства та на рахунках в банках (окремими рядками по кожному виду валюти), які можуть бути використанні у поточному періоді без обмежень, а також еквівалентів грошових коштів (банківські депозити до запитання, казначейські векселі з терміном погашення до 3-х місяців).

У статті „Інші оборотні активи” відображається суми таких оборотних активів: заборгованість підзвітних осіб, поточні фінансові інвестиції, заборгованість працівників за наданні їм позики (поворотної фінансової допомоги, пред’явлені претензії постачальникам/ підрядникам тощо.

У статті „Капітал” наводиться сума фактично внесеного засновниками (власниками) статутного капіталу підприємства, вартість безкоштовно отриманих необоротних активів, вартість дооцінки необоротних активів, резервного капіталу, іншого додаткового капіталу. Кооперативами (споживчими товариствами) у цій статі, заміст суми статутного капіталу показують суму пайового капіталу (пайових внесків) членів кооперативу ( споживчого товариства), спілок та інших організацій.

У статті „Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)” наводяться сума нерозподіленого прибутку або непокритого збитку (у дужках). При визначені підсумку розділу І пасиву Балансу сума непокритого збитку вираховується.

У розділі „Цільове фінансування” відображаються залишки невикористаних коштів цільового фінансування і цільових надходжень з бюджету та інших джерел, у т.ч. коштів, що не були перераховані до бюджету, при застосуванні нульової ставки оподаткування прибутку підприємств.

У розділі „Довгострокові зобов’язання” наводиться сума довгострокової кредиторської заборгованості підприємства (з терміном погашення більше дванадцяти місяців з дати балансу) за отриманими позиками (кредитами), за фінансову оренду тощо.

У статті „Короткострокові кредити банків” відображається сума поточних (короткострокових) зобов'язань підприємствами за отриманими банківськими кредитами (позиками). У цій статті також наводиться інформація про суму зобов'язань, які утворилися як довгострокові, але з дати балансу підлягають погашенню протягом 12 місяців. Наприклад, підприємство отримало банківську позику в сумі 800000 грн. строком на 4 роки. Позика погашається рівними частками один раз на рік. За цих умов підприємство повинно щороку повернути банку 200000 грн. (800000/ 4 роки), що й представляє собою поточне зобов’язання за довгостроковими зобов’язаннями (позиками, кредитами).

У статті „Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги” показується сума заборгованості постачальникам та підрядникам за придбані матеріальні (нематеріальні) цінності, роботи і послуги, включаючи заборгованість, забезпечену векселями, за неотфактурованим поставками (надходження цінностей без супроводжувальних документах) і надлишків товарно-матеріальних цінностей, які були встановлені при їх прийманні.

У статті „Поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом” відображається сума непогашеної заборгованості перед бюджетом за всіма видами податків та обов’язкових платежів.

У статті „Поточні зобов’язання за розрахунками зі страхування” відображається сума непогашеної заборгованості з відрахувань в фонди соціального забезпечення, (Пенсійному фонді і фондам соціального страхування – до 31.12.2010р.), єдиного соціально внеску (з 01.01.2011р), страхування майна підприємства та індивідуального страхування його працівників (згідно чинного законодавства).

У статті „Поточні зобов’язання за розрахунками з оплати праці” показується заборгованість за нарахованої, але ще не сплаченої суми заробітної плати, в тому числі депонованої заробітної плати, тобто такої, що не було виплачено своєчасно, незалежно від причини.

У рядку 665 наводиться сума заборгованості на кінець звітного періоду з виплат працівникам, що не погашена (не виплачена) у встановлений колективним договором строк.

У статті „Інші поточні зобов’язання” відображуються суми зобов’язань, які не включені до наведених вище статей розділу „Поточні зобов’язання”, зокрема заборгованість за одержаними авансами, заборгованість засновникам з розподілу прибутку, заборгованість пов’язаним сторонам, сума валової заборгованості замовникам за будівельними контрактами.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1043;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.