Зміст статей Звіту про фінансові результати

У статті „Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображається сума загального доходу (виручки) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.

У статті „Непрямі податки та інші відрахування з доходу” наводиться сума акцизного збору й інших обов’язкових зборів та надані знижки, вартість повернутих товарів, продукції, інші вирахування з доходу, наприклад вартість комісійної (консигнаційної) винагороди, сплаченої консигнатору.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг непрямих податків та інших вирахувань з доходу.

У статті „Інші доходи” наводяться суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції ( товарів, робіт, послуг) зокрема, дохід: від оперативної оренди активів, від операційних і неопераційних курсових різниць, відшкодування раніше списаних активів, від реалізації оборотних активів, у вигляді отриманих (нарахованих) відсотків, роялті, дивідендів, від участі в капіталі, від фінансових інвестицій, у т.ч. від їх реалізації, а також реалізації необоротних активів, інші доходи.

У статті „Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) відображається сума виробничої собівартості реалізованої продукції/ товарів (робіт, послуг).

Собівартість виготовлених та реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) складається з прямих витрат їх виробництва (виконання робіт, наданих послуг), а саме:

прямих матеріальних витрат (вартість витрачених виробничих запасів, зафіксованих в документах первинного обліку – видаткових накладних, вимогах, актах списання будівельних матеріалів відкритого зберігання, лімітно-забірних карт тощо);

прямих витрат на оплату праці і соціальне страхування (загальна сума нарахованої основної й додаткової заробітної плати, що проведена в облікових документах – нарядах, табелі обліку робочого часу, подорожніх листах тощо і визначена сума відрахувань єдиного соціально внеску;

амортизації основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

вартості придбаних послуг, прямо пов’язаних з їх виробництвом (наданням). Прикладом таких витрат може бути вартість переробки сировини й матеріалів іншим підприємством, вартість встановлення фундаменту під будівництво тощо;

інших прямих витрат, зокрема оплата простоїв не з вини працівників, витрати від браку та витрати на його виправлення, відрахування на соціальні заходи,

зменшених на вартість залишку незавершеного виробництва і готової продукції, який визначається на підставі первинних облікових документів, якими оформлюється рух запасів, або за результатами проведеної інвентаризації (визначаються залишки будівельних матеріалів відкритого зберігання). Залишок готової продукції оцінюється за ціною реалізації, за вирахуванням непрямих податків, витрат на збут і суми очікуваного прибутку від їх реалізації. Залишок незавершеного виробництва оцінюється за матеріальними витратами і витратами оплати праці. Наприклад, загальна сума інших прямих витрат складає 75000 грн. Залишок незавершеного виробництва дорівнює 25950 грн., у т.ч. матеріальна частина складає 45% фактичної собівартості або 11678 грн., а оплати праці 17% або 4411 грн., таким чином розрахована сума залишку незавершеного виробництва дорівнює 9861 грн. (25950 – 11678 – 4411). Загальна вартість реалізації готової продукції дорівнює 28500 грн., у т.ч. сума акцизного збору - 570 грн. (2% загальної вартості), витрат, пов’язаних з їх реалізацією: пакувальні матеріали, реклама і перевезення реалізованої продукції покупцям – 1200 грн.; норма прибутку – 20% або 5700 грн. (28500 * 20%/100). За проведеним розрахунком залишок готової продукції, що підлягає вирахуванню дорівнює – 21030 грн. (28500 – 570 – 1200 – 5700), а розрахована величина інших прямих витрат дорівнюватиме 44109 грн. (75000 – 9861 – 21030).

У статті „Інші витрати” наводяться загальна сума інших витрат операційної діяльності та інших витрат звичайної діяльності: загальновиробничих, адміністративних, на збут; собівартості реалізованих оборотних активів (крім готової продукції, товарів); списаних безнадійних боргів, вартість послуг з внутрішньозаводського переміщення матеріалів, напівфабрикатів, деталей зі складів до цехів, втрат від знецінення виробничих запасів; втрат від операційних та неопераційних курсових різниць; визнаних економічних санкцій тощо. У цій статті також відображається належна до сплати за звітний період, відповідно до законодавства, сума податків і зборів.

Разом витрати наводиться алгебраїчна сума всіх витрат.

У статті „Фінансовий результат до оподаткування” відображається різниця між чистими доходами та всіма витратами підприємства.

У статті „Податок на прибуток” відображається сума податку на прибуток, яка визначається в розмірі податку на прибуток за звітний період.

У статті „Витрати (доходи), які зменшують (збільшують) фінансовий результат після оподаткування відображається різниця між витратами і доходами, які визнаються витратами або доходами Податковим кодексом України та не відображені у складі витрат і доходів в інших статях.

У статті „Чистий прибуток (збиток) відображається чистий прибуток або чистий збиток, який визначається як різниця між сумою фінансового результату до оподаткування, сумою витрат з податку на прибуток та сумою, яка зменшує (збільшує) фінансовий результат після оподаткування.

Приклад з умовними даними для складання Звіту про фінансові результати форма 2 – мс.

Показники Сума, грн.
1.Дохід (виручка ) від реалізації продукції
Акцизний збір – 2,5% від суми доходу ?
Комісійна винагорода
Інші доходи: операційна курсова різниця дивіденди списана кредиторська заборгованість
Собівартість реалізованої продукції
Інші витрати: від операційної оренди втрати від пожежі визнані штрафи і пені
Податок на прибуток
Компенсація страховою фірмою частки визнаних втрат від пожежі

 

Контрольні питання для самоперевірки знань:

 

1. Структура і зміст фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва.

2. Відмінності структури і змісту Балансу за формою 1-М від звичайного Балансу.

3. Відмінності структури і змісту Балансу за формою 1-м від балансі форми 1 – мс.

4. Джерела інформації для складання Балансу за формою 1-м і

5. 1 - мс.

6. Відмінності структури і змісту Звіту про фінансові результати за формою 2-М від форми №2-мс і звичайної форми Звіту про фінансові результати (форма №2).

7. Джерела інформації для складання форми 2-м.

8. Джерела інформації для складання форми 2-мс.

9. Алгоритм визначення чистого прибутку (збитку) суб’єкта малого підприємництва.

10. Принципи визнання доходів і витрат (втрат) підприємства.

11. Облікові дані, як джерело інформації при складанні фінансового звіту.

12. Розкриття інформації у примітках до фінансової звітності суб’єкта малого підприємництва

 

Розділ 2








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1295;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.