Поняття і сутність податкової звітності, її класифікація та склад.

 

Облік і контроль за податками й платежами передбачає формування платниками податків податкової звітності. Пунктом 16.1. статті 16 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено обов’язок платника податків подавати до контролюючого органу звітність, пов’язану з обчисленням і сплатою податків й зборів.

Податкова звітність – це сукупність податкових документів, які дають можливість податковим органам визначити податкову базу та обсяг податкових зобов’язань платників податків перед державою.

Податкова звітність включає в себе наступні види податкових документів:

 

 

Рис. 9.1. Склад податкової звітності.

Розрахунково-звітна документація представлена у вигляді податкових декларацій та розрахунків.

Згідно пункту 46.1. статті 46 ПКУ податкова декларація, розрахунок (далі – податкова декларація) - це документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених ПКУ) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Для кожного податку чи збору затверджується окрема форма податкової декларації, однак всі форми містять інформацію, що розкриває обов’язкові елементи податку, а саме: база оподаткування, платник податку, податкова ставка, податковий період тощо.

Довідкова документація – це документи, які містять інформацію, необхідну для обчислення податків, що розшифровують або обґрунтовують податкові розрахунки. Прикладом довідкової інформації є додатки до податкових декларацій.

Облікова документація – це первинні документи бухгалтерського обліку, які є основою для обчислення податків і зборів.

Документація контролюючих органів представлена таким документом, як податкове рішення-повідомлення. Це письмове повідомлення контролюючого органу (рішення) про обов’язок платника податків сплатити суму грошового зобов’язання, визначену контролюючим органом у випадках, передбачених ПКУ та іншими законодавчими актами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи [].

Податкова декларація, як складова податкової звітності розробляється центральним органом податкової служби та затверджуються Міністерством фінансів України.

Обов’язок з формування та подання податкових декларацій покладено на:

  1. платників податків - фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів згідно з ПКУ;
  2. податкових агентів – юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом ІV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм.

Податкові декларації формуються та подаються до контролюючого органу протягом строку, що розпочинається з наступного дня, який настає за останнім днем звітного періоду в терміни, визначені законодавчо. Податкові декларації розподіляються в залежності від видів звітних періодів:

- місячна – формується та подається до органу державної податкової служби протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (наприклад: податок на додану вартість, акцизний податок);

- квартальна - формується та подається до органу державної податкової служби протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (наприклад: податок на прибуток, податок на додану вартість (у разі звітування юридичними особами-платниками єдиного податку за ставкою 6%), податок на доходи фізичних осіб (у разі звітування податковими агентами), єдиний податок, екологічний податок, туристичний збір тощо);

- річна - формується та подається до органу державної податкової служби протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, а для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним. Для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (наприклад: податок на доходи фізичних осіб у разі подачі декларації фізичними особами або фізичними особами-підприємцями, що знаходяться на загальній системі оподаткування).

Види податкових декларацій по податках і зборах представлено в таблиці 10.1.:

Таблиця 10.1.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 2479;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.