Облік затрат, доходів і результатів виробничої діяльності

Характеристика процесу виробничої діяльності як об’єкта управління та обліку затрат

У виробничій діяльності, що є центральною у суспільному відтворенні, сконцентровано всі його елементи — виробництво товарів і виробів, виконання робіт, надання послуг, інформації тощо. Саме тому для визначення об’єктів обліку затрат і результатів діяльності необхідно розглянути характеристики процесу виробничої діяльності.

Продукція, потрібна споживачеві, або добувається безпосередньо з надр землі, водних просторів, атмосфери, або виготовляється з предметів уже добутих, вирощених, виготовлених. Процес добування або виготовлення — його заведено називати процесом виробництва — здійснюється людьми. Виробництво — це процес, у якому люди, пов’язані відповідними виробничими відносинами, створюють матеріальні блага у вигляді засобів виробництва і предметів споживання. Щоб виготовити новий продукт праці, люди використовують речовини та сили природи. Тож діалектика процесу виробництва така, що становлення і формування нового продукту праці відбуваються у двох аспектах: використання речовин і сил природи й виготовлення нового продукту праці. Разом із тим використання речовин і сил природи у виробництві — це процес перетворення (трансформації) їх у новий продукт праці. Такий процес і становить зміст виробництва.

Отже, процес виробництва — це, з одного боку, використання речовин і сил природи; з іншого — виготовлення (створення) нового продукту праці. Двоїстість (подвійність) процесу виробництва набуває єдності у характері перетворення (трансформації) речовин і сил природи у новий продукт праці, тобто в тому, як відбувався процес перетворення (трансформації).

Дві сторони виробництва та їх єдність визначають три його аспекти, які вивчаються бухгалтерським обліком, а саме (рис. 4.8):

1. Що було використано (затрачено): які речовини або сили природи?

2. Що було виготовлено: який новий продукт праці?

3. Як відбувався процес перетворення речовин і сил природи у новий продукт праці?

Рис. 4.8. Змістовна характеристика процесу виробничої діяльності як об’єкта управління та бухгалтерського обліку на основі аспектних характеристик  


Усі аспекти цього процесу мають техніко-технологічні (натурально-речові) та економічні (вартісні, тобто грошові) характерис­тики.

Натуральні характеристики визначають фізико-хімічні, біологічні та інші властивості використаних речовин, сил природи і виготовленого нового продукту, а економічні (вартісні) — їхню грошову форму як форму загального еквівалента, який дав змогу об’єднати різні за натуральними ознаками елементи виробництва.

 








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 661;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.