Облік затрат, доходів і результатів операційної діяльності

Загальна побудова обліку затрат, доходів і результатів операційної діяльності

Першоосновою побудови бухгалтерського обліку затрат, доходів і фінансових результатів є вид діяльності підприємства:

— виробнича — виготовлення нових виробів (або надання послуг) та їх продаж;

— комерційна — підготовка товару (купівля, завезення, сортування тощо) до продажу та його продаж.

За масштабами підприємницька діяльність може бути малою (дрібною), середньою, великою та асоційованою. Суб’єк­тами підприємницької діяльності (підприємцями) можуть виступати як громадяни (які не обмежені у право- або дієздатності), так і фізичні та юридичні особи, що мають власність будь-якої форми, встановленої законом. Це друга складова побудови обліку затрат.

У кожному виді діяльності затрати виконують різні функції. Як видно з рис. 8.1, затрати в процесі операційної діяльності за функціональною класифікацією поділяються на: затрати на виробництво, затрати на продаж (реалізацію), затрати на адміністративне управління та інші операційні затрати. Тому собівартість проданого продукту, товару або наданої послуги включа­тиме:

а) у разі продажу продукції (виробу) — лише виробничу собівартість цієї продукції (виробу);

б) у разі продажу послуг (робіт) — лише виробничу собівартість наданих послуг (робіт);

в) у разі продажу товарів — лише затрати на придбання товарів, їх доставку та доведення до придатного для продажу стану.

Усі інші затрати формують затрати періоду. Це:

а) адміністративні затрати;

б) затрати за збут;

в) інші операційні затрати.

Відповідно до П(с)БО 5 вони є затратами звітного періоду.

Кожний вид підприємницької діяльності поділяється на галузі — промисловість, сільське господарство тощо; підгалузі — машинобудівна, легка, харчова та ін., рослинництво, тваринництво тощо.

Визначення вартісних характеристик діяльності з вироблення продукту, його собівартості потребує індивідуалізації обліку затрат на виготовлення продукту, надання послуги, підготовлення до продажу товару.

Кінцева мета будь-якої діяльності — одержання прибутку. Для визначення кінцевого результату — прибутку (або збитку) — потрібні облік доходів і порівняння їх із затратами діяль-
ності.

Затрати, доходи та результати обкладаються податками, обов’язковими платежами тощо.

Це означає, що вихідними факторами побудови діяльності є: вид діяльності, галузь діяльності, вид продукції, затрати на кожний вид продукції, доходи від кожного виду продукції, фінансовий результат (прибуток, збиток) від кожного виду продукції, податкова система (рис. 4.7).

Наведені на рис. 4.1—4.7 системи побудови обліку є основою визначення податків і побудови взаємовідносин з податковою системою держави (муніципалітету).

Для побудови бухгалтерського обліку затрат потрібні їх змістовне визначення та всебічна класифікація за видами, галузями діяльності тощо.

Будь-яку операційну діяльність — виробничу, комерційну або надання послуг — слід розглядати з двох боків. З одного боку, це процес використання речовини і сил природи для виготовлення (створення) нового продукту, праці як виробу або наданої послуги, підготовленого до продажу товару.

Процес діяльності пов’язаний з організаційними, управлінськими зусиллями людей, що також передбачає використання різних речовин і сил природи. Використані у процесі підприємницької діяльності різні речовини і сили природи визначають затрати на продукцію (виріб, роботу, послугу), а грошовий їх вираз — її вартість.

Речовини і сили природи, використовувані у процесі підприємницької діяльності виробничого характеру, зазнають складних механічних чи органічних перетворень. Ці процеси становлять зміст діяльності підприємства, визначаються технологією та організацією робіт на ньому. Якщо діяльність має комерційний характер, то використані речовини і сили природи не зазнають складних перетворень. Вони лише використовуються. Це сутність побудови обліку затрат різних видів операційної діяльності.

 

Рис. 4.7. Фактори побудови бухгалтерського обліку
затрат, доходів і фінансових результатів

Як видно з рис. 4.2 та 4.3, затрати від операційної діяльності поділяються за такими видами: виробництво, надання послуг, тор­гівля, управління та інші операційні затрати.

Це означає, що у процесі продажу (реалізації) до собівартості проданого (реалізованого) продукту, виробу, наданої послуги або проданого товару під час формування показника реалізації включатимуться лише:

· за проданою продукцією — виробнича собівартість реалізованої продукції;

· за проданими послугами — виробнича собівартість наданих послуг;

· за проданим товаром — витрати на придбання товару, доставку та доведення до стану, придатного для продажу (реалізації).

Решта затрат відносяться до складу інших операційних, адміністративних затрат і затрат на збут. Вони є затратами того звітного періоду, в якому виникли. Отже, склад собівартості реалізації визначається відповідно до економічного змісту цієї категорії.

Усі затрати операційної діяльності за чинним порядком мають бути згруповані за елементами затрат.








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 729;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.