Тема4 Загальна побудова обліку затрат, доходів і фінансових результатів діяльності

 

Як уже зазначалося, вихідним елементом побудови фінансового бухгалтерського обліку є економіко-правова структура фінансового стану господарства за ознаками «Актив» (майнові об’єкти — ресурси) та «Пасив» (капітал, власність, правовласники активу — фізичні або юридичні особи), яка характеризує: звід­ки надійшли гроші, чиї капітали та куди вкладено (інвестовано) активи (див. рис. 5.1).

Побудова бухгалтерського фінансового обліку вимагає аналогічної структуризації побудови бухгалтерського обліку витрат, затрат, доходів і фінансових результатів діяльності.

Відомо, що діяльність може бути двох видів:

1) операційна (виробничо-комерційна);

2) неопераційна (фінансова, інвестиційна).

Операційна діяльність — це статутна (основна) діяльність підприємства, а також неосновні (інші) види діяльності, що не є фінансовою, інвестиційною та відноситься за характером до операційної діяльності.

Неопераційна діяльність — це сукупність операцій з придбання та продажу довгострокових (необоротних) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Фінансова, або інвестиційна, діяльність — це сукупність операцій, які ведуть до зміни величини та (або) складу власного і позикового капіталу (пасив).

Разом із тим на підприємстві можуть відбуватися екстраординарні події (надзвичайні ситуації). А отже, необхідне їх чітке визначення для відокремленого обліку затрат, доходів і фінансових результатів.

Значний вплив на побудову бухгалтерського фінансового обліку в управлінні витратами, затратами, доходами та результатами діяльності має бухгалтерська фінансова звітність, передусім такі її форми: «Звіт про фінансовий стан підприємства», «Баланс» (форма № 1), «Звіт про фінансові результати» (форма № 2), «Звіт про рух грошових коштів» (форма № 3) і «Звіт про власний капітал» (форма № 4). Тому під час обліку затрат, доходів і фінансових результатів потрібно враховувати й ці вимоги.

У процесі діяльності мають місце різні господарські операції (факти), під впливом яких відбуваються зміни — збільшення або зменшення активів або пасивів.

У сучасній економічній літературі (та в окремих нормативних актах) характеристика господарських фактів як явищ та об’єктів бухгалтерського обліку є відносно однозначною. Це активи, тобто ресурси, які контролюються господарством у результаті минулих подій, тобто господарської діяльності економіко-правового характеру. Або це пасиви, тобто капітал, — визначений на основі документального оформлення розмір права власності особи, яка або вклала капітал, або передала його в тимчасове користування, або набула права власності за чинним законодавством.

Характеристика господарських фактів як процесів і як об’єктів бухгалтерського обліку є різноплановою — або суто економічною, або суто правовою, або економіко-правовою. Господарські факти (операції, процеси) при цьому можуть бути пов’язані з процесом розподілу та перерозподілу суспільного капіталу безпосередньо або опосередковано, що відповідно передбачає взаємозв’язок із системою оподаткування та податкових розрахунків.

Наведене унаочнює табл. 4.1.

Таблиця 4.1








Дата добавления: 2015-10-26; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.