Фізичні виміри, запис і обробка результатів вимірювань

В основі всіх природничих наук, в тому числі і фізики, лежать експериментальні вимірювання. Результати експериментів представляються найчастіше в формі чисел – числових значень фізичних величин. Ці числа показують у скільки разів величина, що вимірюється, більше або менше за іншу однорідну величину, значення якої приймається за одиницю.

Наприклад, маса тіла означає, що величина порівнюється з 1 кг і маса в 10,4 разів більше за 1 кг. Сила струму в електричному колі означає, що фізична величина порівнюється з і сила струму вдвічі менша за і т.п.

Отже, виміромназивається процес порівняння величини, що вимірюється, з однорідною величиною, яка прийнята за одиницю вимірювання.

Провести виміри абсолютно точно не можливо принципово, оскільки при вимірюваннях обов’язково виникають похибки. Ці похибки можуть бути обумовлені або недостатньою точністю приладів, або умовами, при яких відбувається експеримент. Це призводить до того, що в результаті вимірювання отримують не істинне значення величини, а значення, яке в тій чи іншій мірі відрізняється від істинного. Тому, для отримання надійних числових значень фізичних величин, виникає необхідність статистичної обробки результатів вимірювання.

Методи, які використовуються при обробці результатів вимірювання, дозволяють дати оцінку істинному значенню і визначити похибку вимірювання.

 








Дата добавления: 2015-10-22; просмотров: 465;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.