Пресування на механо – гідравлічних пресах

 

Механіко-гідравлічні преси поєднують в собі переваги гідравлічних і механічних пресів. Такі преса мають як гідропривід, так і механічний привід, які мають різноманітне взаємне розташування. Так, в деяких конструкціях гідропривід розташований зверху і забезпечує рух верхнього пуансона. Нижній пуансон і виштовхувач мають механічний привід. У інших конструкціях гідропривід забезпечує рух виштовхувача, нижнього пуансона і матриці, а механічний привід – верхнього пуансона. Перевагою механіко-гідравлічних пресів є простота їх конструкції і, як наслідок, низька вартість. Наявність допоміжної гідравлічної системи дозволяє спростити механічну конструкцію преса і в той же час забезпечує пресування виробів складної форми. Перевагою таких пресів є також їх висока продуктивність, вони прості в експлуатації і технічному обслуговуванні.

Найбільше використання для пресування порошкових виробів знаходять механо-гідравлічні преси японської фірми "Yoshizuka" зусиллям від 5 до 5000 кН, які працюють за схемою стягування матриці . Вони обладнані універсальними жорсткими прес-блоками з вбудованими пневмоциліндрами для нижніх і верхніх пуансонів і з відповідними їм регульованими упорами, що забезпечує високу якість і точність виробам. На цих пресах можна пресувати деталі з п'ятьма переходами по висоті. Технічна характеристика пресів цієї фірми приведена в таблиці 26 (додаток).

Схема механо-гідравлічного преса марки РСН20 приведена на риунку 58. Привід машини здійснюється від електродвигуна 22 потужністю 3,6 кВт, з’єднаним з варіатором 21, що забезпечує плавну зміну швидкості його обертання від 500 до 2000 об/хв. Від варіатора обертання передається на маховик 15 за допомогою клинопасової передачі 17. Зусилля від маховика 15 через муфту зчеплення передається на вал черв'ячного редуктора 16. Черв'ячне колесо редуктора зрушує головний вал 14, в середній частині якого розташований кривошип 12, що забезпечує поворотно-поступальну ходу верхнього повзуна преса 10. Кулачок приводу дозатора знаходиться ліворуч від кривошипа 12, дозатор розташований на плиті пресувального блоку (кулачок і дозатор на кресленні не показані). З обох боків від кривошипа 12 розташовані кулачки стягування 13, до яких пружини 8 постійно притискують штовхачі 9 через ролики 11. Кулачки стягання 13 зрушують рухливу траверсу 3, яка з’єднана з плитою стягання пресувального блоку 7.

1 – висту; 2 – пневматичний циліндр центрального стрижня; 3 –рухлива траверса; 4 – трьохплечевий важіль; 5 – важелістягування; 6 – камера засипки порошкової шихти; 7 – пресувальний блок; 8 – пружини;

9 – штовхач; 10 – повзун; 11– ролики; 12 – кривошип; 13– кулачки стягування; 14 – головний вал; 15 – маховик ; 16 – черв’ячний редуктор;

17 – клинопасова передача; 18 – циліндр індикатора тиску;

19 – пневматичний циліндр; 20 – контактний вимикач; 21– варіатор;

22 – електродвигун; 23 – механізм регулювання положення верхнього пуансону; 24 – пневматичні циліндри; 25 – гідравлічний циліндр;

26 – двоплечевий важіль

 

Рисунок 58 – Схема механо-гідравлічного преса РСН20

У повзуні преса розміщені наступні вузли: циліндр індикатора тиску 18, що забезпечує пресування деталі тиском, так і упором; пневматичний циліндр 19 підпору верхнього пуансона, що притискає пуансон під час стягання до деталі; механізм для регулювання 14 розташування верхнього пуансона.

У нижній частині станини розташовані рухлива траверса 3 із вбудованим в ній нижнім повзуном 23 і трьохплечовим важелем 4; пневматичні циліндри 24, що утримують траверсу у верхньому положенні; гідравлічний циліндр 16 і дво плечовий важіль 21, що забезпечують нижнє пресування; механізм для регулювання камери засипки 6 і важелі стягування 5. У нижньому повзуні розташований пневматичний циліндр центрального стрижня 2. Окремо у пресі розміщений блок гідравліки.

Робота пресів здійснюється наступним чином. Рухлива траверса 3, яказ’єднану з плитою стягування пресувального блоку, за допомогою пневматичного циліндра наповнення камери засипки 24 проштовхується вгору. Виступ 1, розташований в нижній частині рухливої траверси 3 входить в зчеплення із стаканом вузла регулювання камери засипки. Верхній повзун 10 при своєму русі тисне на контактний вимикач 20, і олива під тиском, створеним в гідросистемі блоку гідравліки, поступає в гідравлічний циліндр 25. Під тиском оливи рухлива траверса 3 зміщується вниз до тих пір, поки виступ трьох плечового важеля не дійде до верхньої частини вузла 5. Швидкість руху вниз рухливої траверси 3 регулюють за допомогою клапана управління потоком оливи в блоці гідравліки, а ступінь ущільнення - за допомогою пристрою для стягування 5. Під час операції стягування кулачок 13 через ролик 11 переміщає вниз штовхач 9, який своїм виступом збиває трьох плечовий важіль 4 з верхньої частини пристрою для стягання 18 перш ніж сам починає опускати траверсу 3 в її крайнє нижнє положення.

Якщо нижнє пресування починається відразу після того, як верхній пуансон входить в матрицю, а також у разі, коли швидкість нижнього пресування перевищує швидкість руху вниз верхнього пуансона, матриця зупиняється раніше, ніж верхній пуансон, і тим самим верхній пуансон додатково зрушує матрицю, спресовуючи деталь зверху (верхнє пресування). Це здійснюється або за допомогою контактного вимикача 20, що дає команду починати рух рухливій траверсі 3 вниз, або за допомогою клапана управління потоком оливи : із збільшенням подачі оливи в гідравлічний циліндр 25 швидкість руху рухливої траверси 3 вниз підвищується до такого ступеня, що перевищує швидкість руху верхнього пуансона.

Для пресування виробів простої і середньої та складної форми можна також застосовувати преса-автомати СКБ КМ зусиллям 250, 630 і 1000 кН (табл. 27 (додаток)). Вони мають електромеханічний привід, маховичний з варіатором, що дозволяє плавно змінювати частоту ходів пуансона. Преси облаштовані пресувальними блоками та пристроєм для контролю маси пресовок. Такі преса відповідають сучасним вимогам теорії і практики пресування.

 

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1012;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.