Масив значень NPV

Сценаріий n
Вірогідність Р1 Р2 Р3 Р4 Р5 Рn
NPV npv1 npv2 npv3 npv4 npv5 npvn

 

 

5. На основі даних масиву розраховуються критерії ризику.

В цілому засіб сценаріїв дозволяє одержувати достатньо наочну картину для різноманітних варіантів реалізації проектів, а також надає інформацію про чутливість і можливі відхилення, а застосування програмних засобів типу Excel дозволяє значно підвищити ефективність подібного аналізу шляхом практично необмеженого збільшення кількості сценаріїв і введення додаткових змінних.

Імітаційне моделювання (інструмент “Ризик-Аналіз”).Практичне застосування методу імітаційного моделюванняпродемонструвало широкі можливості його використання в інвестиційному проектуванні, особливо в умовах невизначеності та ризику. Даний засіб особливо зручний для практичного застосування тому, що вдало поєднується з іншими економіко-статистичними засобами, а також з теорією гри та іншими засобами дослідження операцій.

Практичне застосування даного засобу показує, що здебільшого він дає більш оптимістичну оцінку, ніж інші засоби, наприклад аналіз сценаріїв, що, очевидно, зумовлене перебором проміжних варіантів.

Чисельність ситуацій невизначеності робить можливим застосування будь-якого з описаних засобів в якості інструменту аналізу ризиків, однак, на нашу думку, найбільш перспективними для практичного використання є засоби сценарного аналізу та імітаційного моделювання, що можуть бути доповнені або інтегровані в інші методики.

Зокрема, для кількісної оцінки ризику інвестиційного проекту пропонується використати наступний алгоритм:

1. Визначаються ключові фактори ІП. Для цього пропонується застосовувати аналіз чутливості по всім факторам (ціна реалізації, рекламний бюджет, обсяг продажів, собівартість продукції і т. д.). В якості ключових вибираються ті фактори, зміни яких наводять до найбільших відхилень чистої поточної вартості (NPV) .

2. Визначаються максимальне і мінімальне значення ключових факторів, і задається характер розподілу ймовірностей. В загальному випадку рекомендується використати нормальний розподіл.

3. На основі вибраного розподілу проводиться імітація ключових факторів, з урахуванням отриманих значень розраховуються значення NPV.

4. На основі отриманих в результаті імітації даних розраховуються критерії, що кількісно характеризують ризик ІП (маточікування NPV, дисперсія, середньоквадратичне відхилення та ін.).

Таблиця 2.10.








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 646;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.