Листок реєстрації даних розподілу значень вимірюваної величини

ІНСТРУМЕНТИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ

Науковою основою сучасного технічного контролю є математико-статистичні методи. З давніх-давен методи контролю зводилися, як правило, до аналізу браку шляхом безперервної перевірки виробів на виході. За масового виробництва такий контроль забагато коштує: контролюючий апарат повинен у п’ять-шість разів перевищувати кількість виробничих робітників, і навіть при цьому немає цілковитої гарантії захисту від браку. Тому від безперервного контролю переходять до вибіркового зі застосуванням статистичних методів опрацювання результатів.

Які ж статистичні методи належить використовувати? Відповідь у значній мірі залежить від спеціалістів, однак існує принцип, згідно з яким важливість статистичного методу дорівнює його математичному потенціалу, який мусить множитися на ймовірність його застосування. Отже, коли мова йде про всебічне застосування статистичних методів, розглядати належить тільки ті з них, котрі є зрозумілими і мають легко застосовуватися нестатистиками.

Японські спеціалісти з усієї чисельності обрали сім методів і забезпечили їх простоту, наочність, перетворивши фактично у ефективні інструменти контролю якості: 1) контрольні листки; 2) стратифікація; 3) причинно-наслідкові діаграми; 4) діаграми розкиду; 5) гістограми; 6) діаграми Парето;

7) контрольні карти.

Основне призначення сімох інструментів – контроль процесу, що здійснюється, і надання його учаснику фактичних даних для коректування і поліпшення. Послідовність застосування інструментів може бути різноманітною у залежності від поставленої мети. Уживана система не обов’язково повина охоплювати усі сім інструментів.

Статистичні методи контролю якості у сьогоденні застосовуються не тільки у виробництві, але й у плануванні, маркетингу, матеріально-технічному постачанні.

 

КОНТРОЛЬНІ ЛИСТКИ

 

Усі статистичні методи базуються на певній інформації. Застосування кожного з методів повинно починатися зі збору необхідних даних з наступною метою: контроль і регулювання виробничого процесу; аналіз відхилень від запроваджених вимог; контроль продукції.

Контрольний листок – інструмент збору даних і автоматичного їх упорядковування для полегшення подальшого використання зібраної інформації.

Листок реєстрації даних розподілу значень вимірюваної величини

Якщо величина, що вимірюється, може приймати декілька відмінних та заздалегідь відомих значень, то бажано знати, як часто зустрічатимуться ті або інші її значення, тобто визначати закон розподілу даної випадкової величини. Наприклад, під час обробки однакових деталей в однакових умовах їх розміри виходять відмінними. На основі аналізу розподілу розмірів виготовлених деталей слід приймати рішення про підналагодження, піднастроювання або заміну інструмента чи верстата.

У будь-якому контрольному листку обов’язково повинна бути наявною адресна частина з зазначенням його назви, вимірювального параметра, назви і номера деталі, цеху, ділянки, верстата, зміни, оператора, матеріалу, що оброблюється, режиму обробки та інших даних, які становлять цікавість для аналізу способів підвищення якості виробу або продуктивності праці. Повідомлюється дата заповнення, та листок підписується особою, яка безпосередньо його заповнювала, а за наявності результатів розрахунків – відповідальним за них.

У першій графі вказано можливі значення величини, що вимірюється. У другій графі – відхилення від номіналу. До третьої графи заносяться позначки про результати вимірювань. У четвертій графі наводять результати підрахунків числа появи кожного значення розмірів – частоти кожного значення за період спостережень. У п’ятій – результати розрахунку відносної частоти появи розміру. Сума відносних частот повинна дорівнювати 1.

Систематизовані у контрольному листку дані дозволяють без складного аналізу з’ясувати достатньо чітку картину процесу, оцінити імовірні види браку і якість процесу у цілому.








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 726;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.