Величини обмеження соціометричних виборів

Число членів груп Соціометричне обмеження, d Ймовірність випадкового вибору, P(A)
5-7 1 0,20-0,14
8-11 2 0,25-0,18
12-16 3 0,23-0,19
17-21 4 0,22-0,19
22-26 5 0,22-0,19
27-31 6 0,22-0,19
31-36 7 0,21-0,19

Обробка результатів

Коли соціометричні картки заповнені й зібрані, розчинається етап їх математичної обробки. Найпростішими способами кількісної обробки є табличний, графічний та індексологічний.

Соціоматриця (таблиця). Спочатку слід побудувати найпростішу соціоматрицю. Результати виборів розносяться по матриці за допо-могою умовних позначень. Таблиці результатів заповнюються окремо по діловим і особистим відносинам.

Будується вона за таким принципом: у горизонтальних рядках, яких має бути стільки, скільки є членів в даному колективі, вказують вибір j-членів (хто обирає), а у вертикальних стовбцях – число отри-маних виболрів тими ж особами, але в ролі обраних членів. Соціо-матриця фіксує відносини членів колективу один до одного за певним критерієм.

Наприклад:

Хто обирає Кого обирають Всього віддано виборів
А В С ∑+ ∑- ∑+-
А В С 0 + + + 0 0 0 - 0 1 1 1 0 1 0 1 2 1
∑+ ∑- ∑+- 2 0 2 1 0 1 1 1 1 3 1 4

 

Примітка: + позитивний вибір; – негативний вибір; 0 нейтраль-ний вибір.

 

Аналіз соціоматриці по кожному критерію дає наочну картину взаємостосунків в групі. Можуть бути побудовані сумарні соціомат-риці, що дають картину виборів за декількома критеріямих, а також соціоматриці за даними міжгрупових виборів. Основна перевага социіматриці – це можливість представити вибори у числовому вигляді, що у свою чергу дозволяє прорангувати членів групи за числом отриманих і відданих виборів, встановити порядок впливів в групі. На основі соціоматриці будується соціограма – карта соціомет-ричних виборів (социометрична карта).

Соціограма. Соціограма – це графічне зображення зв'язків всере-дині колектива, які встановлюються на основі вибору. Соціограма дозволяє провести порівняльний аналіз структури взаємостосунків у групі в просторі на певній площині («щиті») за допомогою спеціаль-них знаків (див. мал.). Вона дає наочне уявлення про внутрішньогрупову диференціацію членів групи за їх статусом (популярністю).

За способом побудови розрізняють довільні, кругові, концентричні соціограми. Довільна соціограма показує комбінацію міжособистісних стосунків у формі найбільш вдалого для сприйняття розміщення чле-нів групи. У кругових соціограмах усі члени колективу розташовуються по колу, у середині якого вказують позитивні й негативні вибори. У концентричних – по концентричних колах, причому особи з високим соціометричним статусом розташовуються у внутрішньому колі. У наступному колі знаходяться особи, які отримали число виборів, близьке до середньостатистичного, потім коло з «ізольованими», тобто тими, хто не має позитивних виборів. Далі розташовується коло з відторг-нутими членами колективу, які отримали тільки негативні вибори. Локограма – це така соціограма, у якій досліджувані попередньо позначаються так, як вони реально розміщуються в приміщенні (на виробництві, у класі тощо).

Приклад концентричної соціограми (карти групової диференціації):

Соціограмна техніка є істотним доповненням до табличного підходу в аналізі соціометричного матеріалу, оскільки вона дає мож-ливість більш глибокого якісного опису й наочного представлення групових явищ.








Дата добавления: 2015-11-06; просмотров: 1539;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.