Соціометричні індекси

Розрізняють персональні соціометричні індекси (П.С.І.) й групо-ві соціометричні індекси (Г.С.І.). Перші характеризують індивідуальні соціально-психологічні властивості особи в ролі члена групи. Інші надають числових характеристик цілісній соціометричній конфігурації виборів у групі. Вони описують властивості групових структур спілку-вання. Основними П.С.І. є: індекс соціометричного статусу i-члена; емоційної експансивності j-члена; обсягу, інтенсивності і концентрації взаємодії ij-члена. Символи i та j позначають одну і ту ж особу, але в різних ролях; i – його обирають, j – він обирає, ij – поєднання ролей.

Індекс соціометричного статусу -члена групи визначається за формулою:

 

 

де – соціометричний статус -члена, і - – отримані -членом вибори, – знак суми отриманих виборів -члена, – число членів групи.

Соціометричний статус – це характеристика особи як елемента соціометричної структури, яка може займати певну просторову по-зицію (локус) у ній, тобто певним чином співвідноситися з іншими елементами. Така властивість розвинута у елементів групової струк-тури нерівномірно і для порівняльної мети може бути зміряна числом – індексом соціометричного статусу.

Елементи соціометричної структури – це члени групи. Кожен з них у тій чи іншій мірі взаємодіє з іншим, спілкується, безпосередньо обмінюється інформацією тощо. У той же час кожний член групи, бу-дучи частиною цілого (групи), своєю поведінкою впливає на властивості цілого. Реалізація цієї дії проходить через різні соціально-психологічні форми взаємовпливу. Суб’єктивну міру цього впливу підкреслює вели-чина соціометричного статусу. Але особа може впливати на інших двояко – або позитивно, або негативно. Тому прийнято говорити про позитивний і негативний статус. Статус також вимірює потенційну здібність людини до лідерства. Щоб вирахувати соціометричний ста-тус, необхідно скористатися даними соціоматриці. Можливий також розрахунок С-позитивного і С-негативного статусу в групах малої чи-сельності ( ).

Індекс емоційної експансивності -члена групи обчислюється за формулою:

де – емоційна експансивність -члена, – зроблені членом вибори (+, -). З психологічної точки зору показник експансивності характеризує потребу особи в спілкуванні.

Cеред групових соціометричних індексів найважливішими є: індекс емоційної експансивності групи та індекс психологічної взаєм-ності.

Індекс емоційної експансивності групи обчислюється за формулою:

 

 

де – експансивність групи, – число членів групи; – зроблені -членом вибори. Індекс показує середню активність групи під час вирішення завдань соціометричного тесту (з розрахунку на кожного члена групи).

Індекс психологічної взаємності («згуртованості групи») у групі обчислюється за формулою:

 

 

де – взаємність у групі за наслідками позитивних виборів, – число позитивних взаємних зв’язків у групі; — число членів групи.

Таким чином, проведений аналіз методів науково-педагогічних досліджень дозволяє зробити висновок, що кожен з цих методів ви-конує свою специфічну роль і допомагає вивченню лише окремих сторін навчально-виховного процесу. Для всебічного вивчення засто-совується вся сукупність розглянутих методів в їх взаємозв’язку і взаємозалежності. Тільки їх комплексне використання може дати бажані результати.

Застосування психологічних методів у педагогічному дослідженні див. додаток Л.








Дата добавления: 2015-11-06; просмотров: 4081;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.