У масивних провідниках зі зміною магнітного потоку, що їх пронизує індукують ся замкнені електричні струми, які називають вихровими або струмами Фуко.

Фізична природа цих струмів така сама як і довільних індукційних струмів. Вихрові струми виникають або під час руху масивних провідників у магнітному полі, або при розміщені їх у змінних магнітних полях. Ці струми замикаються безпосередньо в об’ємі провідника у вигляді вихороподібних замкнених ліній.

3 Струми Фуко в одних випадках відіграють корисну роль, в інших шкідливу. Відповідно в першому випадку їх намагаються збільшити, у другому зменшити. Корисну роль відіграють вихрові струми в роторах електричних асинхронних двигунів, в основі їхнього принципу роботи лежить явище виникнення струмів Фуко.

Використовуючи змінні магнітні поля, можна зумовити появу значних вихрових струмів і за допомогою їх нагрівати або й плавити метали.

Разом з тим в осердя електромагнітів, трансформаторів, інших електротехнічних пристроїв виникнення значних вихрових струмів є шкідливим, оскільки призводить до їхнього перегрівання, втрати електричної енергії. У цих випадках намагаються зменшити вихрові струми переважно способом набору осердь з окремих тонких пластинок магнітного матеріалу, ізольованих одна від одної діелектриком. Радіоелектронна апаратура працює в області дуже високих частот. Тут застосування осердь із окремих пластин вже не дає потрібного ефекту. В радіотехніці використовують магнітні ізолятори ферити. При перемагнічені в феритах не виникають вихрові струми. Тому з феритів виробляють осердя високочастотних трансформаторів, магнітні антени транзисторів.

 

Контрольні запитання

 

1 Яка природа сторонньої сили, що викликає появу індукційного струму в нерухомому провіднику?

2 В чому відмінність вихрового електричного поля від електростатичного і стаціонарного?

3 Що називається струмами Фуко?

4 В чому переваги феритів порівняно з звичайними феромагнетиками?

 

 

Змістовий модуль 3.2Магнетизм. Магнітне поле електричного струму.

 

Лекція № 18








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 840;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.