Класифікація інвестиційних проектів

За масштабами проекти бувають:

- малі ( до 10 млн.$);

- середні (10-50 млн.$);

- великі (50-100 млн.$);

- надвеликі ( більше 100 млн.$).

За складністю:

- монопроекти;

- мультипроекти;

- мегапроекти.

Монопроект – це окремий проект певного виду і масштабу.

Мультипроект – це комплексний проект, який складається з декількох монопроектів, що вимагає багатопроектного управління.

Мегапроект – це комплексний проект розвитку регіонів, секторів економіки, який складається з декількох моно- та мультипроектів об’єднаних однією метою.

За якістю:

- звичайної якості;

- бездефектні.

На відміну від звичайних до бездефектних висуваються особливі вимоги до якості, тому їх вартість може бути дуже високою.

За тривалістю:

- короткострокові ( до 3-х років);

- середньострокові (3-5 років);

- довгострокові ( більше 5 років).

За характером та сферою діяльності інвестиційні поректи поділяються на:

- промислові;

- проекти дослідження і розвитку;

- організаційні;

- економічні;

- соціальні.

Промислові – спрямовані на випуск та продаж нових продуктів і пов’язані з будівництвом споруд, удосконаленням технологій, розширенням присутності на ринку.

Проекти дослідження і розвитку – зосереджені на науково-дослідній діяльності, розробці програмних продуктів, нових матеріалів, конструкцій.

Організаційні – націлені на реформування системи управління, створення нової організації, проведення конференцій та семінарів.

Економічні – мають на меті приватизацію державних підприємств, розвиток ринку капіталів, реформування системи оподаткування та інші макроекономічні перетворення.

Соціальні - пов’язані з реформуванням системи соціального захисту, охорони здоров’я, подолання наслідків природних, екологічних та соціальних потрясінь.

Нижче наведені основні типи інвестиційних проектів, що зустрічаються у вітчизняній і закордонній практиці.

1. Заміна застарілого устаткування як природний процес продовження існуючого бізнесу в незмінних масштабах. Звичайно подібного роду проекти не вимагають тривалих і багатоскладових процедур обґрунтування й прийняття рішень. Багатоальтернативність може з’являться у випадку, коли існує декілька типів подібного устаткування і необхідно обґрунтувати переваги одного з них.

2. Заміна устаткування з метою зниження поточних виробничих витрат. Ціль подібних проектів використання більш досконалого устаткування замість працюючого, але порівняно менш ефективного, морально застарілого. Цей тип проектів припускає детальний аналіз вигідності кожного окремого проекту, тому що більш технічно досконале устаткування не є однозначно більш вигідне з фінансової точки зору.

3. Збільшення випуску продукції і/або розширення ринку послуг. Даний тип проектів вимагає відповідального рішення, що, звичайно, приймається верхнім рівнем керівництва підприємства. Найбільш детально необхідно аналізувати комерційну виконуваність проекту з ретельним обґрунтуванням розширення ринкової ніші, а також фінансову ефективність проекту, з’ясовуючи, чи приведе збільшення обсягу реалізації до відповідного зростання прибутку.

4. Розширення підприємства з метою випуску нових продуктів. Цей тип проектів є результатом нових стратегічних рішень і може торкатися зміни сутності бізнесу. Усі стадії аналізу в однаковому ступені важливі для проектів даного типу. Особливо варто підкреслити, що помилка, зроблена при розробці проектів даного типу, призводить до драматичних наслідків для підприємства.

5. Проекти, що мають екологічне навантаження. У ході інвестиційного проектування екологічний аналіз є необхідним елементом. Проекти, що мають екологічне навантаження, за своєю природою завжди пов'язані із забрудненням навколишнього середовища, і тому ця частина аналізу є критичною. Основна дилема, яку необхідно вирішити й обґрунтувати за допомогою фінансових критеріїв , – якому з варіантів проекту надати перевагу:

· використовувати більш досконале і дороге устаткування, збільшуючи капітальні витрати,

· набути менш дороге устаткування і збільшити поточні витрати.

6. Інші типи проектів, значущість яких у прийнятті рішень менш важлива. Проекти подібного типу стосуються будівництва нового офісу, купівлі нового автомобіля і т.д.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1048;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.