ТЕМА 6 МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ І ПОРЯДОК РОЗРОБКИ РЕАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ

2.1. Інвестиційний проект: сутність, види, етапи підготовки

2.2. Класифікація інвестиційних проектів

2.3. Процес розробки інвестиційного проекту

2.4. Управління інвестиційним проектом

 

2.5. Показники ефективності інвестиційного проекту

2.6. Аналіз ризиків інвестиційних проектів

2.7. Управління ризиком в інвестиційних проектах

 

 

КОРОТКИЙ ОПИС ОСНОВНОЇ ІДЕЇ ТЕМИ

Будь-які дії компанії, які виходять за рамки звичайної операційної діяльності, можна розглядати як інвестиційний проект, який потребує застосування професійних підходів до його підготовки та реалізації. Перед прийняттям рішення стосовно доцільності реалізації проекту необхідно провести ретельний його аналіз та визначити можливі наслідки.

Ключовими моментами підготовки інвестиційного проекту є наступні:

- в чому полягає ідея та мета проекту,

- які потреби ринку він повинен задовольнити,

- яка величина інвестиційних коштів, потрібних для реалізації проекту,

- яка структура джерел фінансування інвестиційних витрат,

- яка буде віддача від вкладення коштів в проект.

Основними етапами підготовки інвестиційного проекту є: маркетинговий аналіз, технічний аналіз, фінансовий аналіз, економічний аналіз, інституціональний аналіз. Ядром проектного аналізу є фінансовий аналіз, що спирається на концепцію "витрати - вигоди", тобто необхідно визначити, чи дозволяють вигоди, які дозволяє отримати проект, компенсувати здійснені витрати та забезпечити бажаний рівень доходності.

Існує низка показників ефективності проекту, використання яких дозволяє провести об’єктивний аналіз інвестиційної привабливості проекту з урахуванням зміни вартості грошей у часі, а також порівнювати ефективність різних проектів. Загальновідомо, що оцінка інвестицій здійснюється за допомогою розрахунку таких показників, як: період окупності (РР), рентабельність інвестицій (ROI), чиста теперішня вартість грошових потоків (NPV), дисконтований період окупності (DPP), індекс рентабельності інвестицій (РІ) та внутрішня норма прибутковості (IRR).

Вважається, що головним методом оцінки інвестицій є метод визначення чистої теперішньої вартості грошових потоків (NPV). Серед основних аргументів на користь цього критерію є те, що він:

Ø дає вірогідну оцінку приросту капіталу підприємства в разі прийняття проекту;

Ø досить точно відповідає основній меті діяльності управлінського персоналу, якою є нарощування економічного потенціалу підприємства;

Ø володіє властивістю аддитивності, що дозволяє складати значення показника NPV по різних проектах і використовувати отриману величину для оптимізації інвестиційного портфеля.

Аналіз проектних ризиків дозволяє визначити найбільш критичні для проекту фактори, які потрібно ретельно контролювати для отримання прогнозованих результатів впровадження проекту, та оцінити ступінь ризику, який є притаманний конкретному проекту. На основі цього можна визначити заходи, спрямовані на мінімізацію ризиків.

Основним документом, який містить всю інформацію стосовно інвестиційного проекту є бізнес-план. При складанні бізнес-плану потрібно враховувати не тільки цілі самого бізнесу, але й вимоги потенційних інвесторів. Розділи бізнес-плану відображають основні етапи процесу розробки інвестиційного проекту з урахуванням особливостей конкретного проекту.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.