Характеристика податкової декларації по податку на прибуток

Вид податкової декларації по податку на прибуток Вид підприємства
Податкова декларація з податку на прибуток Всі платники податку, окрім тих, що відповідають ознакам, визначеним в п.14.1.121, п. 14.1.193 ст.14, та критеріям, зазначеним п.154.6. ст..154 ПКУ, а також банки, страхові організації
Звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій Подається платниками податків, що мають статус «неприбуткових», відповідно до п.14.1.121. ст..14 ПКУ, та включені до переліку, визначеного п.157.1. ст..157 ПКУ.
Розрахунок податкових зобов’язань нерезидентів, які здійснюють діяльність на території України через постійне представництво Подається платниками податків, що відносяться до нерезидентів, відповідно до п.14.1.122 п.14 ПКУ та мають постійні представництва на території України, відповідно до п.14.1.193 ст.14 ПКУ
   

 

Декларація складається із вступної, основної та службових частин, також 17 додатків.

Вступна частина декларації містить інформацію про платника податків. У вступній частини наводиться перелік обов’язкових реквізитів, які повинна містити податкова декларація, а також особлива інформація стосовно приналежності платника податків до:

- виробництва сільськогосподарської продукції (ст.155 ПКУ);

- космічної діяльності (п.20 підрозділу 4 р. ХХ ПКУ);

- угоди про розподіл продукції (п.153.12. р. ХVІІІ ПКУ);

- постійного представництва нерезидента ( у випадках, передбачених п.160.8. ПКУ).

Основна частина має на меті розкрити обсяг податкових зобов’язань платника податку та розмір податку на прибуток до сплати. Особливістю цієї частини є наявність підрозділів для виправлення помилок: «Самостійне виправлення помилок» (рядки 23-27) та «Самостійне виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів (рядки 28-32).

Алгоритм розрахунку податку на прибуток, що передбачено основною частиною декларації, представлено на рис.

Для заповнення основної частини декларації необхідно пам’ятати про алгоритм розрахунку податку на прибуток:

Податок на прибуток = доходи звітного податкового періоду – собівартість реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг) – інші витрати звітного податкового періоду.

Платники податків зобов’язані підтверджувати дані податкової декларації на основі документів, перерахованих в п.44.1. ст..44 ПКУ:

- первинні документи;

- регістри обліку;

- фінансова звітність;

- інші документи, пов’язані з нарахування та сплатою податку, передбачені законодавством.

В декларації з податку на прибуток доходи відображуються відповідно до їх класифікації, передбаченої ст..135 ПКУ (рис):

 

Рис.

 

 

Рис

 

Отже, доходи в декларації з податку на прибуток відображуються відповідно до їх класифікації та визначаються на підставі первинних документів. Первинний документ дає право на виникнення доходу в податковому обліку, за умови наявності в ньому обов’язкових реквізитів, вимоги до яких визначены в п.2 ст.9 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996 та Наказі МФУвід 1995р. №88 «Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку».

При формуванні доходів в податковому обліку необхідно пам’ятати про особливості визнання доходів та їх оцінки, що відмінні від бухгалтерського обліку:

- по-перше, наявність особливих видів доходу, які не відображуються в бухгалтерському обліку (наприклад, умовні відсотки по поворотній фінансовій допомозі);

- по-друге, оцінка доходів по окремих операціях здійснюється виходячи із звичайних цін (наприклад, бартерні операції, операції з пов’язаними особами та інше);

- по-третє, враховувати доходи, яку не беруть участь при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток

Стосовно відображення інших доходів в декларації, то при заповненні рядка 03 декларації обов’язковим є подання додатку ІД. Даний додаток розшифровує перелік інших доходів. Ті доходи, які не враховані в даному додатку, повинні бути розшифровані платником податку (рядок 03.27) за допомогою довідки в довільній формі.

Оподатковуваний дохід підприємства при розрахунку податку на прибуток ПКУ дозволяє зменшувати на витрати. Витрати підприємства відображуються в декларації також відповідно до їх класифікації:

- витрати операційної діяльності: собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), банківські витрати.

- інші витрати: загальновиробничі витрати, адміністративні витрати, витрати на збут, фінансові витрати, інші витрати звичайної діяльності, інші операційні витрати, від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду.

Собівартість придбаних товарів складається з наступних витрат:

- вартість придбаних товарів відповідно до договору, чи рахунку-фактури;

- сума ввізного мита;

- витрати на транспортування товарів та доведення їх до стану, придатного для продажу, відповідно до норм П(С)БО 9 «Запаси» від 20 жовтня 1999 р. № 246.

Витрати на придбання товарів, що формують собівартість придбаних товарів обліковуються на рахунку 28 «Товари».

Собівартість виготовлених та реалізованих товарів (робіт, послуг) формується з прямих витрат, які можна віднести до певного об’єкта витрат, відповідно до п.138.8 ПКУ, а саме:

- прямі матеріальні витрати;

- прямі витрати на оплату праці;

- амортизація виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

- вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з їх виробництвом (наданням);

- інші прямі витрати.

При формуванні та відображенні витрат в декларації необхідно звернути увагу на:

1. наявність витрат, що не беруть участі при розрахунку об’єкта оподаткування (п.139.1. ПКУ);

2. наявність витрат подвійного призначення тобто ті що відносяться до витрат в податковому обліку, але з обмеженнями, встановленими законодаством (ст..140 ПКУ);

3. порядок визнання витрат.

 

Декларація
Від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього звітного податкового періоду

 

Рис. Порядок формування витрат та відображення їх в Декларації з податку на прибуток.

 

Деякі рядки декларації поряд з кодуванням цифр мають кодування букв, що означає наявність додатків для розшифрування показників декларації. Вибір букв назви додатків вказує на зміст інформації, що міститься в цьому додатку (наприклад: додаток «ІД» - інші доходи). Слід зазначити, що деякі додатки формуються на основі інших додатків, тобто є взаємопов’язаними. Характеристика додатків представлена в таблиці:

 

 

Таблиця








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 898;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.