V Оподаткування податком на додану вартість

 

Об'єктом оподаткування податком на додану вартість єз'являються,являються операції з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України, зокрема операції з ввезення за об'єктів за договорами оренди (лізингулізінгу), застави і іпотеки.

Базою оподаткування єз'являється,являється договірна (контрактна) вартість імпортних товарів, алета не менше митної вартості, вказаної у вантажній митній декларації.

При оподаткуванні товарів, що імпортуються, сума податку на додану вартість визначається у розмірі 20% від митної вартості товару з урахуваннямз врахуванням фактично сплаченого мита і акцизного зборузбирання.

Підставоюосновою,заснуванням для сплативиплати податку на додану вартість єз'являється,являється вантажна митна декларація.

Податок на додану вартість встановлюють виходячи з митної вартості товару, визначеної за курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передує дню, в якому товар (товарна партія) вперше підпадає під режим митного контролю відповідно до митного законодавства.

По імпортних товарах, що не відносяться до товарних груп 1-24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14,2371г-14 ), на суму податку на додану власність може бути оформлений вексель зіз відстроченнямвідстрочкою платежу на 30 календарних днів.

Податковий вексель - це письмове безумовне грошове зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку й терміни, визначені цим Законом, що підтверджено комерційними банками шляхом авалю, який видається платником на відстрочення сплати податку на додану вартість, що справляється при імпорті товарів на митну територію України. Комерційні банки зобов'язані оплатити податковий вексель у разі його непогашення платником у строк.

Відображення в податковій декларації зобов'язань по податковому векселю залежить від терміну його погашення і від наявності у платника податку суми бюджетного відшкодування:

- якщо термін сплати зобов'язань по податковому векселю виникає до закінчення терміну подачі декларації до податкового органу за звітний (податковий) період, в якому відбулася його поставка органу митного контролю, платник податку не включає суму зобов'язань по векселю до складу податкових зобов'язань і погашає вексель шляхом перерахування коштів до бюджету. При цьому платник податку має право на включення перерахованої суми зобов'язань по векселю до складу податкового кредиту у звітному (податковому) періоді, в якому відбулася така сплата;

- якщо термін сплати зобов'язань по податковому векселю виникає після закінчення терміну подачі декларації до податкового органу за звітний (податковий) період, в якому відбулася його поставка органу митного контролю, сума зобов'язань по такому податковому векселю включається до складу податкових зобов'язань платника в звітному (податковому) періоді, в якому відбулася його поставка органу митного контролю. При цьому платник податку має право на включення до складу податкового кредиту суми зобов'язань по податковому векселю у наступному звітному (податковому) періоді за умови погашення суми податкових зобов'язань шляхом перерахування коштів до бюджету;

- якщо платник податку на дату поставки податкового векселя органу митного контролю має підтверджену податковим органом суму бюджетного відшкодування, яка дорівнює або більша ніж сума зобов'язання по такому векселю, платник податку має право включити суму зобов'язань по податковому векселю до складу податкових зобов'язань за звітний (податковий) період, в якому відбулася його поставка органу митного контролю. При цьому податковий вексель вважається погашеним та платник податку має право на включення до складу податкового кредиту суми зобов'язань по податковому векселю у наступному звітному (податковому) періоді.

Видача податкового векселя відображаєтьсявідбивається по кредиту 621 "Короткостроковікороткотермінові векселі, видані в національній валюті", і дебету 643 "Відстрочені податкові зобов'язання"

Податковий вексель має право пред'явити тількилише платник податку на додану вартість. Особаобличчя,лице, яка не єз'являється,являється платником податку на додану вартість, сплачує податок на додану вартість в звичайномузвичному порядкуладі.

Подальшедальше відображеннявідображення,відбиття сплаченого податку на додану вартість залежить від того, як використовуються імпортовані товари:

1) при використанні в господарській діяльності сума податку на додану вартість включається в податковий кредит;

2) при використанні в операціях, що не підлягають оподаткуванню або звільненихвизволених від оподаткування сума податку на додану вартість включається у вартість товарів;

3) при використанні частково в оподатковуваних, частково в неоподатковуваних операціях сума сплаченого податку включається в податковий кредит в частинічастці використання таких товарів в оподатковуваних операціях звітного періоду;

4) при використанні товарів не в господарській діяльності сума сплаченого податку відшкодовується за рахунок відповідних джерел.

Розглянемо приклад відображенняв бухгалтерському й податковому облікуоперацій з придбання імпортних товарів на умовах видачі податкового векселю.

Приклад 4.5.10.04 підприємство імпортувало товари вартістю 4000 дол. Курс НБУ на момент отримання товарів складав 5,31 грн. за долар.

На митниці були сплачені:

- мито - 2%;

- митний збір - 0,2%.

На суму ПДВ підприємством був виданий митним органам вексель. Оплата товарів була здійснена 30.04, курс НБУ на момент оплати дорівнював 5,35 грн. за долар, балансова вартість іноземної валюти, сплаченої іноземному постачальнику, становить 5,27 грн. за долар.

 

Відобразити операції в податковому і бухгалтерському обліку (табл.4.5).

 

Таблиця 4.5

№ п/п Найменування операції Кореспонденція рахунків Сума, грн. ВД ВВ
дебет кредит
10.04
Отримано товари від постачальника (4000 х 5,31= 21240,0) 21240,0 --- 21240,0
Сплачено мито (4000 х 5,31 х 2% = 424,8) 424,8 --- 424,8
Сплачено митні збори (4000 х 5,31 х 0,2% =42,48) 42,48 --- 42,48
Включення мита та митних зборів у вартість товару 467,28 --- ---
Видано податковий вексель на суму ПДВ ((4000 х 5,31+4000 х 5,31х 2%) х 20% =4332,96) 4332,96 --- ---
30.04
Оплата товарів (4000 х 5,35 = 21400,0) 21400,0 --- ---
Відображена курсова різниця на дату сплати (4000 х5,35 – 4000 х 5,31 =160,0) --- ---
Коригування валових витрат виходячи із балансової вартості валюти, сплаченої за імпортований товар (4000 х 5,27 - 4000 х 5,31= 200,0) --- --- --- 200,0 ---
10.05
Нараховано податкове зобов'язання 4332,96 --- ---
Нараховано податковий кредит 4332,96 --- ---

 

У наведеному випадку слід звернути увагу на наступне:

- у бухгалтерському обліку курсова різниця розраховується на момент сплати товару, оскільки курс іноземної валюти зростає, в обліку відображаються витрати;

- у податковому обліку відображається коригування валових витрат виходячи з балансової вартості валюти, перерахованої за імпортований товар. Оскільки балансова вартість валюти розраховується за курсом меншим, ніж курс НБУ на дату імпортування товарів, в податковому обліку слід відобразити валові доходи.

 

Контрольні запитання:

 

1. Що мається на увазі під імпортними операціями?

2. Які митні процедури при здійсненні імпортних операцій?

3. Які податки і збори сплачуються на митниці при імпортуванні товарів?

4. Які відмінності бухгалтерського і податкового обліку імпортних операцій?

5. За яким валютним курсом перераховується у валюту звітності контрактна вартість імпортних товарів, одержаних за попередньою оплатою?

6. У чому особливості оподаткування і відображення в обліку імпортних операцій за умовою видачі на митниці податкового векселя?

7. Як оформляється приймання імпортних товарів в разі виявлення дефектів або недостач?

Тести для самоконтролю:

1. Сума авансу (попередньої оплати) в іноземній валюті при включенніприєднанні у вартість придбаних активів перераховується із застосуванням валютного курсу:

а) на дату виплати авансу;

б) на дату отримання товарів;

в) на кінець кварталу;

2. Якщо термін сплати зобов'язань по податковому векселю виникає після закінчення терміну подачі декларації до податкового органу за звітний (податковий) період, то:

а) вексель вважається погашеним;

б) платник податку не включає суму зобов'язань по векселю до складу податкових зобов'язань і погашає вексель шляхом перерахування коштів до бюджету;

в) сума зобов'язань по такому податковому векселю включається до складу податкових зобов'язань платника в звітному (податковому) періоді;

г) сума векселя не сплачується.

3. Підприємство придбало імпортний товар вартістю 2000 дол. на умовах 50% передплати. Курс НБУ на момент передплати 5,1 грн. за долар, курс НБУ на дату митного оформлення - 5,2 грн., на дату остаточної оплати-5,4 грн. Вартість імпортованого товару в бухгалтерському обліку складатиме:

а) 10200;

б) 10300;

в) 10400;

г) 10500.

4. Якщо платник податку на дату поставки податкового векселя органу митного контролю має підтверджену податковим органом суму бюджетного відшкодування, яка дорівнює або більша ніж сума зобов'язання по такому векселю, то:

а) вексель вважається погашеним;

б) платник податку не включає суму зобов'язань по векселю до складу податкових зобов'язань і погашає вексель шляхом перерахування коштів до бюджету;

в) сума зобов'язань по такому податковому векселю включається до складу податкових зобов'язань платника в звітному (податковому) періоді;

г) сума векселя не сплачується.

5. При виявленні недостачі або дефекту товарів складається:

а) акт приймання і акт експертизи Торговельно-промислової палати;торгово-

б) акт інвентаризаційної комісії;

промисловоїв)рекламаційний акт;

г) акт про списання товарів.

6. Податок на додану вартість, сплачений при імпортуванні товарів, у разі, якщо такі товари використовуються частково в оподатковуваних, частково в неоподатковуваних операціях, відображається наступним чином:

а) включається в податковий кредит;

б) включається у вартість товарів;

в) відшкодовується за рахунок відповідних джерел;

г) сума сплаченого податку включається в податковий кредит в частинічастці використання таких товарів в оподатковуваних операціях звітного періоду.

7. Облікова ціна імпортних товарів не включає:

а)контрактну вартість;

б)транспортно-заготівельні витрати, сплачені в інвалюті;

в) мито і митний збір;

г) курсову різницю

Чи є правильним наступне твердження: Вартість імпортованих товарів, робіт, послуг може бути віднесена до валових витрат тільки за умови фактичного імпортування таких товарів (робіт, послуг).

а) так;

б) ні.

9. Видача податкового векселя відображається:

а) дебет 644 кредит 621;

б)відбивається дебет 643 кредит 621;

в) дебет 641 кредит 621;

г) інший варіант .

10. Податок на додану вартість визначається, виходячи з митної вартості товару, визначеної :

а) за курсом НБУ на дату передплати;

б)за курсом НБУ на дату ввезення товарів;

в) за курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому товар (товарна партія) вперше підпадає під режим митного контролю;

г) за курсом НБУ на дату оприбуткування товарів.

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1447;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.018 сек.