Строки проведення розрахунків за імпортовані товари

 

При здійсненні розрахунків із зовнішньоекономічних операцій слід враховувати вимоги, встановлені законодавством, щодо термінів проведення таких розрахунків.

Порядок здійснення розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності регулюється Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті".

Порядок проведення розрахунків по імпортних операціях регулюється ст. 2 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". При цьому термін розрахунків не повинен перевищувати 90 днів з моменту здійснення авансового платежу або виставляння векселя на користь постачальника продукції, що імпортується (робіт, послуг).

Початком відліку законодавчо встановленого терміну розрахунків в іноземній валюті при здійсненні резидентами України імпортних операцій вважається:

· при імпорті товарів (робіт, послуг) — наступний календарний день після дати здійснення авансового платежу або виставляння векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг);

· при вексельній формі розрахунку — наступний календарний день після дати виставляння векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг);

· при розрахунку у формі документарного акредитиву — наступний день після моменту здійснення банком платежу на користь нерезидента.

Тому імпортери–резиденти протягом 90 днів повинні не тільки встигнути одержати товар, але й здійснити його митне оформлення.

Порушення вказаних термінів спричиняє стягнення пені за кожен день прострочення у розмірі 0,3% від митної вартості товарів та продукції, яку недопостачають.

Перевищення зазначених термінів здійснення розрахунків при імпортних операціях допускається при віднесенні здійснюваних операцій до операцій кооперації, консигнації, комплексного будівництва, оперативного і фінансового лізингу, постачання складних технічних виробів і товарів спеціального призначення при отриманні наявності індивідуальної ліцензії НБУ.

Для отримання ліцензії по таких операціях необхідно подати наступні документи:

· заява в довільній формі з обґрунтуванням потреби в перевищенні законодавчо встановлених термінів розрахунків з вказівкою повної назви, місцезнаходження (повної адреси), коду по ЕГРПОУ резидента; реквізитів уповноваженого банку; назви, місцезнаходження (повної адреси) нерезидента; номера і дати договору, номера і дати вантажної митної декларації або платіжних документів (при їх наявності на момент представлення заяви), суми заборгованості й терміну перевищення законодавчо встановленого терміну розрахунків;

· копію зовнішньоекономічного договору, а також нотаріально засвідчений переклад на українську мову (у випадку, якщо договір складений на іноземній мові);

· копію довідки Мінекономіки України про відсутність у резидента і нерезидента обмежень на здійснення зовнішньоекономічної діяльності і про відповідність договору вимогам чинного законодавства України.

 

 








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 633;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.