Основи організації обліку витрат

Сукупність процесів збирання, обробки та видачі підсумкової обліково-економічної інформації з обліку витрат підприємства та калькулювання собівартості продукції є однією з найбільше склад­них і важливих підсистем у загальній системі обліково-економічної інформації. Необхідність безперервного зниження рівня витрат виробництва, виявлення резервів у використанні матеріальних і трудових ресурсів потребують своєчасної, повної та специфічної інформації, формування якої забезпечує облік витрат підприєм­ства.

Об'єктами організації обліку витратта обліково-економіч­ними завданнями, розв'язання яких забезпечує підсистема, є: облік витрат за видами діяльності підприємства;

- облік витрат за економічними елементами;

- облік витрат основного і допоміжних (підсобних) вироб­ництв;

- калькулювання собівартості продукції;

- організація роботи облікового апарату.

Кожне з перерахованих завдань на практиці деталізується на більш конкретні завдання і об'єкти, у розрізі яких і здійснюють упорядкування та подальше удосконалення обліку витрат та каль­кулювання собівартості продукції.

Для успішного функціонування підсистеми обліку витрат необ­хідно створити певні передумови: забезпечити досконалу струк­туру управління виробництвом (відповідність організаційного поділу виробництва на цехи та дільниці технологічному процесу, доцільність цехової або без цехової структури); науково-обґрун­товане нормування витрат виробництва та запровадити систему нормування витрат, адаптовану до обліку витрат і калькулюван­ня собівартості продукції; теоретично обґрунтовані та практично апробовані принципи та методи обліку витрат; наявність сучасної комп'ютерної техніки та кваліфікованих кадрів.

У проекті організації обліку витрат та калькулювання собівар­тості продукції узагальнюються методи і способи обліку витрат, що відповідають формі обліку та наявним засобам комп'ютерної техніки. Проект складається з розділів: і) загальна частина; 2) ор­ганізація обліку витрат; 3) організація калькулювання собівартос­ті продукції; 4) особливості організації роботи облікового апарату (табл. 10.1).

Таблиця 10.1








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 614;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.