Причини та початок Першої світової війни

Навіть за складної внутрішньополітичної кризи Російська імперія проводила активну міжнародну політику. Маючи сприятливе геополітичне розташування, великі території, Росія не могла стояти осторонь світових процесів. У 1907 р., попри застереження П. Столипіна, Микола ІІ увійшов до військово-політичного блоку Антанта. Отже, участь Росії у війні була неминучою.

Україні у цій боротьбі судилося стати однією з головних бойових арен. Молоді країни – Німеччина, Італія, Австро-Угорщина – у прагненні до світового панування мали намір відібрати колонії у Великобританії та Франції, захопити частину території Росії, встановити свій вплив на Балканах. При цьому Україну розглядали як плацдарм для просування на схід, а потім колонію Німеччини. Австро-Угорщина намагалася зберегти своє панування на західноукраїнських землях (Східна Галичина, Північна Буковина і Закарпаття), а також заволодіти Волинню і Поділлям. На отримання частини української Бессарабії та Буковини сподівалася й Румунія. Участь у війні відповідала й інтересам панівних класів Росії. Вони мріяли про Галичину, Буковину, Закарпаття, підкорення країн Близького Сходу, а також захоплення протоки з Чорного моря в Середземне. Однак жодна із сторін не бажала враховувати думку населення України. Учасники цієї боротьби, українці мусили захищати не власні інтереси, а імперіалістичні амбіції найбільш розвинутих капіталістичних держав світу. Будучи розділеною між Російською та Австро-Угорською імперіями, Україна мала задовольняти потреби воюючих блоків у солдатах, утримувати найбільшу за своєю протяжністю лінію фронту, терпіти розруху, миритися з фактом братовбивства. Близько 4,5 млн. українців воювали у складі російської армії, 250 тисяч – у складі австрійської.

Приводом для війни стало вбивство сербом, членом партії «Млада Босна», гімназистом Г. Прінціпом 28 червня (11 липня) 1914 р. в м. Сараєво (столиця Боснії) наступника австрійського цісаря Франца Йосифа – ерцгерцога Франца Фердинанда. Після цього через три дні Росія оголосила війну Австро-Угорщині, 5 серпня 1914 р. німецька армія окупувала Бельгію, Англія і Франція розпочали бойові дії проти Німеччини. Перша світова війна почалася 1 серпня 1914 p., коли Німеччина оголосила війну Росії, а 3 серпня – Франції.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 677;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.