Пасажирські комплекси

9.1.1 При проектуванні і побудові пасажирських пристроїв на залізничних станціях, обгінних і зупинних пунктах для швидкісних ліній України рекомендується застосовувати вимоги і рекомендації ВБН В 2.3 -1.

Для виконання основних операцій на пасажирських станціях проектуються наступні пристрої:

- приймально-відправні (перонні) колії;

- пасажирські платформи;

- переходи на платформи;

- вокзали і привокзальні площі;

- пристрої для обробки пошти і багажу;

- колії для відстою составів приміських поїздів або ранжирний парк;

- пристрої для обслуговування туристко-екскурсійних поїздів;

- інші пристрої.

Перші чотири пристрої при організації швидкісного руху є вирішальними в плані забезпечення необхідної пропускної спроможності пасажирської станції, безпеки руху поїздів, маневрової роботи, пасажирів і робітників станції.

9.1.2 Пасажирські комплекси включають: пасажирські станції з пристроями для посадки, висадки і обслуговування пасажирів; вокзальні комплекси, що складаються з будівлі вокзалу, привокзальної площі і необхідних пристроїв; поштово-багажні споруди і пристрої з відповідним колійним і складським господарством; технічні станції (технічні парки) для формування, технічного обслуговування, ремонту і екіпірування формованих пасажирських составів, що обертаються; парки відстою приміських составів. У ряді випадків в пасажирські комплекси можуть включатися також парки відстою резервних составів, бази міжсезонного відстою, пасажирські локомотивні і вагонні ремонтні підприємства, пункти стоянки туристично-екскурсійних поїздів, моторвагонні ремонтні підприємства.

Послуги, що надаються пасажирам, а також операції з приміськими і пасажирськими составами всіх категорій, виконувані пасажирським комплексом, характеризуються і забезпечуються переліком різних пристроїв, що входять в нього, і технологією роботи.

9.1.3 Потужність і розміри основних пристроїв пасажирського комплексу (приймально-відправні і перонні колії, платформи пасажирської станції, привокзальна площа, вокзальні пристрої, пристрої пасажирської технічної станції або технічних парків, стрілочна горловина окремих парків комплексу) мають бути зв’язані з параметрами графіку руху пасажирських поїздів і відповідати кількості поїздів різних категорій, що прибувають і відправляються в періоди інтенсивного руху.

Сумарна місткість колійного розвитку основних парків пасажирської і пасажирської технічній станції (технічного парку) пасажирського комплексу має забезпечувати розміщення составів всіх категорій в періоди інтенсивного руху, за умови забезпечення прибуття всіх поїздів строго за графіком і з врахуванням рівня надійності роботи технічних пристроїв.

Схему взаємного розміщення окремих елементів пасажирського комплексу, структуру стрілочної горловини і міжпаркових з’єднань треба вибирати у взаємозв’язку і на основі техніко-економічного обґрунтування варіантів, з врахуванням оптимального завантаження стрілочної горловини окремих парків комплексу і місцевих умов.

9.1.4 При проектуванні пасажирських комплексів особлива увага приділяється раціональному використанню площ землі, економному використанню енергетичних, водних і інших ресурсів, заходам щодо охорони довкілля.

У великих містах з населенням більше 1,5 млн чоловік, при відповідному обґрунтуванні, допускається проектувати два і більше пасажирських комплекси.

Споруда одного або декількох самостійних пасажирських комплексів має бути обґрунтована в проекті, з врахуванням розмірів і значення обслуговуваного міста, розмірів транзитних і місцевих пасажирських потоків, схеми вузла, розташування і можливості розвитку існуючих пасажирських пристроїв.

При реконструкції або розвитку великих вузлів, що мають декілька пасажирських комплексів, необхідно розглядати варіанти зосередження обслуговування пасажирів і виконання операцій з приміськими і пасажирськими поїздами, що розрізняються:

- спорудженням об’єднаного вокзалу, обслуговуючим декілька пасажирських станцій;

- концентрацією пасажирської роботи на одній пасажирській станції, що обслуговується двома пасажирськими технічними станціями (технічними парками);

- концентрацією на одній пасажирській технічній станції операцій з підготовки составів в рейс від поїздів, що прибувають на дві і більше пасажирських станції.

У всіх випадках, при проектуванні або розвитку у великому вузлі декількох самостійних пасажирських комплексів, необхідно розглядати і враховувати їх можливу взаємодію.

Взаємне розташування пасажирської станції (або її окремих парків) і пасажирської технічної станції (технічних парків) в пасажирському комплексі, структура стрілочної горловини і структура колійних з`єднань між ними мають забезпечувати максимальну поточність виконання операцій з перестановки составів і найменшу ворожість маршрутів.

Взаємне розміщення і спеціалізація по прийому і відправленню поїздів приймально-відправних (перонних) колій пасажирської станції, приймально-відправних колій пасажирської технічної станції (технічного парку), а також розміщення локомотивного господарства в пасажирському комплексі і пасажирських комплексів з’єднувальний колійний розвиток мають забезпечувати зручну подачу і прибирання составів кінцевих поїздів.

9.1.5 При проектуванні нових і реконструкції існуючих пасажирських комплексів окремі його пристрої мають мати наступне:

- пасажирські технічні станції (технічні парки), а також колії стоянки приміських составів - як правило, між головними коліями або збоку від головних колій, з боку відправлення поїздів (з пасажирської станції). При зовнішньому розташуванні технічної станції (технічного парку) перетин головних колій з ходовими сполучними коліями може бути передбачено (залежно від завантаження пересічення) в одному або різних рівнях;

- поштово-багажні споруди і пристрої і бази постачання вагонів-ресторанів - на пасажирських технічних станціях (технічних парках) в місцях, що забезпечують зручний під’їзд автотранспорту і найменшу кількість маневрових пересувань при розформуванні і формуванні составів;

- локомотивне господарство - поряд з пасажирською технічною станцією (технічним парком) між головними коліями. У тих випадках, коли за місцевими умовами таке розташування локомотивного господарства неможливе, його допускається розташовувати поряд з пасажирською станцією з боку від головних колій, з боку відправлення поїздів.

У пасажирських комплексах з пасажирськими станціями наскрізного типу, пасажирські технічні станції (технічні парки) і колії стоянки приміських составів розташовуються послідовно приймально-відправним (перонним) коліям пасажирських станцій, з боку, протилежного до прибуття більшої кількості кінцевих поїздів, якщо такому розташуванню не перешкоджають місцеві умови.

При видаленому розташуванні пасажирської технічної станції (технічного парку) від пасажирської, в необхідних випадках, при відповідному техніко-економічному обґрунтуванні, перед стрілочною горловиною пасажирської станції допускається передбачати парк для короткої стоянки составів, що подаються або прибираються.

У пунктах (в пасажирських комплексах великих вузлів, адміністративних, промислових і курортних центрів), допускається проектувати колії і платформи для прийому, відправлення і тривалої стоянки туристично-екскурсійних поїздів (або групи вагонів для відпочинку пасажирів), з необхідними пристроями для обслуговування пасажирів.

Пункти стоянок туристично-екскурсійних поїздів треба розміщувати, по можливості, з максимальним наближенням до основних районів міста і маршрутів міського транспорту.

При проектуванні пунктів стоянок туристично-екскурсійних поїздів необхідно передбачати:

- побутові приміщення;

- колії і пасажирські платформи, довжина яких має відповідати найбільшій довжині пасажирського состава, призначеного до обернення на даній лінії (при цьому має бути передбачена можливість збільшення їх довжини в подальшому до 650 м);

- пристрої для підключення холодильних установок вагонів-ресторанів, вагонів з кондиціюванням повітря і заряджання акумуляторних батарей пасажирських вагонів напругою 54, 110 і 380 вольт;

- пристрої для підключення високовольтної опалювальної магістралі составів поїздів до стаціонарного пункту електричного опалювання;

- пристрою (компресорна установка з повітроводами) для випробування автогальм у составі поїзда і відкриття автоматичних дверей вагонів;

- склад твердого палива для постачання пасажирських вагонів вугіллям і брикетом;

- водорозбірні колонки для заправки вагонів-ресторанів і пасажирських вагонів питною водою;

- пристрої каналізації від місць стоянки пасажирських вагонів і вагонів-ресторанів;

- площадки для стоянки автотранспорту і під’їзди для постачання вагонів-ресторанів продуктами, пасажирських вагонів і вагонів-ресторанів паливом і білизною, а також для санобробки і обслуговування біотуалетів;

- освітлення території пункту, радіофікацію і телефонізацію.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1158;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.