Проміжні станції

 

6.3.1 На проміжних станціях має бути запроектований колійний розвиток і пристрої, що забезпечують:

- схрещення і обгін поїздів;

- одночасний прийом поїздів протилежних напрямів по кожній головній колії на двоколійних і багатоколійних лініях, а на одноколійних лініях - одночасне відправлення і прийом (прийом і відправлення) поїздів одного напрямку;

- на окремих проміжних станціях, крім того, - формування маршрутів відправників, обслуговування під’їзних колій, оборот приміських і пасажирських составів, при обґрунтуванні - з’єднання і роз`єднання з’єднаних поїздів;

- посадку і висадку пасажирів, а також прийом, видачу і зберігання багажу і вантажобагажу;

- навантаження, розвантаження і зберігання вантажів;

- виконання маневрів, пов’язаних з вантажними операціями, а в необхідних випадках - екіпірування маневрових локомотивів;

- у пунктах початку і кінця штовхання поїздів - зручний підхід штовхаючого локомотива до поїзда, відстій, а в необхідних випадках і його екіпірування.

6.3.2 Проміжні станції на одноколійних лініях залежно від загальних місцевих умов, треба проектувати за схемами (рисунок 6.3): з поздовжнім розташуванням приймально-відправних колій - схеми «а» і «б»; з напівпоздовжнім розташуванням приймально-відправних колій - схема «в»; з поперечним розташуванням приймально-відправних колій - схеми «г» і «д».

Рисунок 6.3 - Схеми проміжних станцій на одноколійних лініях з поздовжнім розташуванням колій

 

Схема з поперечним розташуванням приймально-відправних колій може також служити перехідним етапом розвитку проміжної станції поздовжнього або напівпоздовжнього типу.

Залежно від конкретних умов може бути допущене розташування проміжної платформи з боку пасажирської будівлі або між головними коліями.

Основну пасажирську платформу треба розташовувати з боку пасажирської будівлі. Проміжну пасажирську платформу слід влаштовувати паралельно основній і вона може розташовуватися між головними і приймально-відправними коліями, або між приймально-відправними коліями.

Вантажні пристрої, як правило, треба розташовувати з боку, протилежної пасажирській будівлі. При невеликих розмірах руху і вантажної роботи, залежно від місцевих умов (топографічні, геологічні, розташування підприємств і автодоріг), може бути допущене розміщення вантажних пристроїв з боку пасажирської будівлі.

Розташування вантажних пристроїв може бути паралельним приймально-відправним коліям, а у випадках великої місцевої роботи й примикання під’їзних коліях з великим обсягом вантажної роботи - під кутом до поздовжньої осі станції. Вантажні пристрої загального й незагального користування, по можливості, треба розташовувати в одному районі станції з метою зосередження виробництва маневрів на одній витяжній колії.

6.3.3 Проміжні станції на двоколійних лініях слід проектувати з розташуванням приймально-відправних колій за схемами аналогічними для станцій одноколійних ліній з максимальним використанням колій і пристроїв. При цьому, подовжену роз’їзну колію, призначену для з’єднаних поїздів або для безупинного схрещення поїздів, треба використовувати як другу головну колію. Схеми проміжних станцій для двоколійних ліній приведені на рисунку 6.4.

Рисунок 6.4- Схеми проміжних станцій на двоколійних лініях з розташуванням приймально-відправних колій: а - поперечним; б - напівпоздовжнім; в – поздовжнім

 

6.3.4 На станціях двоколійних ліній розташування всіх приймально-відправних колій по одну сторону від головних колій не допускається.

6.3.5 Стрілочна горловина проміжних станцій має відповідати наступним умовам:

- маневрова робота на витяжній колії має бути ізольована від прийому і відправлення транзитних поїздів;

- при проектуванні примикання до станції під’їзних колій має бути забезпечена можливість прийому поїздів з під’їзної колії одночасно з прийомом і відправленням поїздів головного напряму;

- на двоколійних лініях в кожному кінці станції проектуються диспетчерські з’їзди між головними коліями;

- по можливості має бути забезпечений прямий вихід з навантажувально-розвантажувальних колій на головну колію в обох напрямках, без перестановки составів (ця умова не стосується колій вантажних районів);

- при проектуванні додаткових головних колій слід прагнути зберігати положення раніше укладених стрілочних переводів.

У першу чергу мають бути запроектовані два спрямованих у різні сторони диспетчерських з'їзди (по одному в кожному кінці станції) таким чином, щоб було забезпечене приймання пасажирських поїздів з обох напрямків до пасажирської будівлі.

6.3.6 Проміжні станції багатоколійних залізниць можна проектувати з поперечним, напівпоздовжнім і поздовжнім розташуванням приймально-відправних колій, залежно від наявності і розташування діючого колійного розвитку і пристроїв, кількості головних колій, їх спеціалізації, топографічних й інших місцевих умов.

Спеціалізацію і сторонність укладання головних колій на багатоколійній ділянці встановлюються проектом, залежно від розміщення діючих пасажирських, вантажних і інших пристроїв і споруд, профілю головних колій, а також інших місцевих умов, з врахуванням максимального використання існуючих колій і пристроїв.

Схеми проміжних станцій поперечного і поздовжнього типів з врахуванням проектування третьої і четвертої головних колій і їх спеціалізації наведені на рисунках 6.5 і 6.6. При попарній спеціалізації головних колій (рисунок 6.6) схема станції розділяється на дві частини, сполучені між собою з’їздами: одна частина обслуговує пасажирський рух (приміське і дальнє), а інша - вантажне або/і додатково далеке пасажирське. Перевагою цих схем є: відособленість пасажирського і вантажного руху, хороші умови для місцевої роботи і роботи із збірними поїздами, сприятливі умови для розвитку станції. В той же час тут менше маневрування у використанні головних колій через наявність перетинів під час переходу поїздів з однієї пари головних колій на іншу.

Попутна спеціалізація головних колій полегшує перехід з однієї їх пари на іншу. Проте, через зовнішнє розташування колій для пасажирського руху слід укладати зворот приміських поїздів на зонних станціях і передачі місцевих вагонів у вантажний район.

При проектуванні розвитку двоколійної лінії сторонність третьої і четвертої головних колій в межах роздільного пункту слід вибирати з врахуванням особливостей існуючого і перспективного колійного розвитку, забезпечення мінімуму роботи по перевлаштуванню станційних споруд і пристроїв, сторонності і спеціалізації колій на прилеглих перегонах.

Якщо розташування третьої і четвертої головних колій в межах станції не збігається з проектованим положенням відповідних колій на перегонах, то на підходах до станції передбачають зміну сторонності (перемикання) головних колій, або влаштовують колійні розв’язки. Перемикання головних колій рекомендується робити в кривих ділянках колій.

Укладання додаткових головних колій на проміжних станціях рекомендується здійснювати, як правило, з боку пасажирської будівлі або з боку, протилежного до наявних вантажних пристроїв. В цьому випадку зберігаються станційні колії для роботи збірного поїзда і вантажні пристрої, а також не потрібно перевлаштовувати витяжні колії вантажного району і виконувати пов’язані з цим роботи по перекладанню стрілочних переводів.

Рисунок 6.5 - Схема перевлаштування проміжних станцій поперечного (а) і поздовжнього (б) типів, при укладанні третьої головної колії (жирними лініями показані колії, що знов укладаються)

Рисунок 6.6 - Схема перевлаштування проміжних станцій поперечного (а) і поздовжнього (б) типів, при укладанні четвертої головної колії (жирними лініями показані колії, що знов укладаються)








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 4438;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.