Вихідне положення органів керування радіостанції.

/ Вихідним положенням ручок є: / фіксатор ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» затягнуть; фіксатори дисків установки частоти затягнуті;

Задо. 465 а/2

перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН», в одному з положень «ФИКСИР. ЧАСТОТИ 1, 2, 3 або 4»;

регулятор «ГОЛОСНІСТЬ» уведений на максимум голосності;

регулятор «ШУМИ» виведений (у лівому крайнім положенні); перемикач контролю напруг у положенні

«РОБОТА-1»;

перемикач роду робіт у положенні «СИМП" ЛЕКС»;

тумблери «ПОДДИАПАЗОН» кожний у положенні, що відповідає заданій фіксованій частоті;

тумблер «ШКАЛА» у положенні «ВЫКЛ.»; ^тумблер «ХАРЧУВАННЯ» у положенні «ВЫКЛ.». "Кришка люка барабана повинна бути закрита.

4. ПІДГОТОВКА РАДІОСТАНЦІЇ ДО РОБОТИ.

Підготовка радіостанції до роботи підрозділяється на_два _етапи:_ підготовка і настроювання. Порядок подго-чзовкд показаний на мал. 12.

'^4.^Підготовчі роботи.

Установите антену заданої высотщдля цього: дістаньте з чохла потрібна кількість антенних штирів, вийдіть на об'єкт, зніміть заглушку з амортизатора, установите перший штир антени, натиском і поворотом штиря вправо закріпите замок. Інші штирі зчленуєте між собою аналогічним образом і з'єднаєте з першим. Заберіть чохол і заглушку на місце.

При установці антени звернете особливу увагу на надійність зчленування штирів антени замками щоб уникнути втрати штирів при русі об'єкта.

Зніміть чохли з приемопередатчика і блоку харчування. Варто пам'ятати, що радіостанція призначена для роботи від напруги +26В±15% або +13В±15%. , Підключите рознімання нагрудного перемикача у відповідну колодку -иа_ап!Ырате~М» 1 переговорного пристрою типу Р-124-]Х1Каоель з виходу Р-124 включите в рознімання «Р-12?» радіостанції Р-123М. -> Переключа^тель на апараті №1 поставте в положення «Р-123»7 Якщо радіостанція Р-123М установлена

в об'єкті, де немає переговорного пристрою типу Р-124, те рознімання кабелю нагрудного перемикача включите в рознімання «Р-124» радіостанції Р-123М.

ЩОБ УНИКНУТИ ВИХОДУ З ЛАДУ РАДІОСТАНЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ВКЛЮЧЕННЯ ЇЇ В БОРТСЕТЬ ОБ'ЄКТА БЕЗ ПІДКЛЮЧЕНОГО ПАРАЛЕЛЬНО (БУФЕРОМ) ДО НЕЇ АКУМУЛЯТОРА.

При запуску двигуна об'єкта электростартером допускається спадання напруги в бортсети 26В до 12В, у бортсети 13В до 6В на час не більш 10 секунд із короткочасним порушенням зв'язку.

Перевірка працездатності радіостанції виробляється в наступній послідовності (мал. 13):

перевірка вихідного положення органів керування (див. п. 3.1);

перевірка в режимі прийому (див. п. 9.5.2—технологічна карта № 2);

перевірка градуировки (див. п. 9-5.6—технологічна карта № 6);

перевірка в режимі передачі (див. п. 9.5.2—технологічна карта №2);

перевірка автоматики (див. п. 9.5.2.—технологічна карта № 2);

перевірка подачі живлячих напруга (див. __п. 9.5.2 — технологічна карта № 2).

4.2. Настроювання радіостанції.

Настроювання радіостанції робите в наступній послідовності (мал. 13):

надягніть і подгоните шоломофон;

перемикач роду робіт поставте в положення «СИМПЛЕКС»;

ручку «ШУМИ» поверніть проти вартовий стрілки до упора,_|г. е. установите максимальні шуми прийом- ника;

перемикач «КОНТРОЛЬ НАПРУГ» поставте в положення «РОБОТА 1»;

тумблер «ШКАЛА» поставте в положення «ВКЛ.»;

тумблер «ХАРЧУВАННЯ» поставте в положення «ВКЛ.»;

ручку регулятора «ГОЛОСНІСТЬ» поверніть вправо до.уррраЛ: рр-.-е. установите максимальну голосність. :Дри:-роботі на радиостанции-леобходимо стежити за

тим, щоб не порушувалася первісна установка тумблерів поддиапазонов: випадкові переключення приведуть до зриву зв'язку, тому що буде включений інший поддиапазон.

До установки фіксованих частот уважно вивчите і запам'ятаєте взаємозв'язок положень перемикача фіксованих частот, фіксаторів дисків установки частоти і тумблерів фіксованих частот.

При установці перемикача «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» у положення «ФИКСИР. ЧАСТОТИ 1» на світловому табло номерів фіксованих частот загоряється лампочка «1», і тумблером, розташованим під лампочкою «1», радіостанція переключається на I або II поддиапазон.

При включенні тумблера нагору (перший поддиапазон) на світловому табло «ПОДДИАПАЗОН» загоряється лампочка «1», і відлік частоти у вікні шкали необхідно робити по верхніх розподілах. При включенні тумблера вниз (другий поддиапазон) загоряється лампочка «11», і відлік частоти у вікні шкали виробляється по нижніх розподілах шкали.

При установці фіксованих частот необхідно -веегда пам'ятати, що в положеннях «ФИКСИР. ЧАСТОТИ 1, 2, 3, 4» перемикачі «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИПАЗОН» необхідно користуватися відповідними фіксаторами «1», «2», «3», «4» дис- ,м ков установки частоти і тумблерами, розташованими^ під лампочками світлового табло «1», «2», «3», «4».

Не можна наприклад установивши перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» у положення «ФИКСИР. ЧАСТОТИ 1», производить'переключение поддиапазонов тумблерами, розташованими під лампочками «2», «3», «4».

Перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» установите в положення «ФИКСИР. ЧАСТОТИ 1» і дочекайтеся зупинки ручок «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ» і «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ».

Відкрийте кришку люка барабана на лицьовій панелі і послабте фіксатор «1», повернувши його проти вартовий стрілки так, щоб шліц устав перпендикулярно червоної окружності. Ослаблення фіксатора робите

спеціальним ключем, закріпленим на кожусі радіостанції.

Ручкою «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ» по шкалі радіостанції установите задану частоту під візира (установка частоти завжди виробляється по рухливому візирі), затягніть фіксатор, установивши паз фіксатора на одній лінії з кільцевим пазом на барабані, і закрийте кришку люка на лицьовій панелі. При зат.яжке фіксатора стежите за тим, щоб не збилася встановлена на шкалі частота.

Послабте фіксатор ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ», повернувши його вліво на 2—3 обороти, натисніть тангенту нагрудного перемикача в положення «Г1РД» і ручкою «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» настройте антенний ланцюг радіостанції на максимум потужності, що віддається.

Настроювання антеною ланцюга необхідно робити по стрілочному приборі-індикаторі, тому що він забезпечує більш точне настроювання на максимум струму. Неонова лампочка, в основному, служить для зорового контролю роботи на передачу. При деякому сполученні частоти і висоти антени неоновий індикатор може світитися дуже слабко, а при зниженій напрузі бортсети на початку діапазону допускається відсутність світіння неонової лампочки. Максимумові потужності, що віддається, в антену відповідає найбільше відхилення стрілки прибору-індикатора і максимальне світіння неонової лампочки.

При обертанні ручки «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ» мається кілька максимальних відхилень стрілки прибору-індикатора і світінь неонової лампочки. Настроювання робите до одержання найбільшого максимуму.

Аналогічним образом установлюються фіксовані частоти «2», «3», «4».

Для роботи на плавному поддиапазоне перемикач «ФИКСИР. ЧАСТОТИ — ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН» поставте в положення «ПЛАВНИЙ ПОДДИАПАЗОН I (II)». Ручкою «УСТАНОВКА ЧАСТОТИ» установите по шкалі потрібну частоту зв'язку. Рас-фіксуйте ручку «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ». Уключите радіостанцію на передачу і ручкою «НАСТРОИ-КА АНТЕНИ» настройтеся на максимальну потужність передавача. Зафіксуйте ручку «НАСТРОЮВАННЯ АНТЕНИ». Радіостанція готова для роботи на встановленій частоті. Робота на плавному поддиапазоне не порушує установки заздалегідь обраних фіксованих робочих частот.

 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 1407;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.