Роз'їзди й обгінні пункти

6.2.1 На роз’їздах мають бути запроектований колійний розвиток і пристрої, що забезпечують:

- схрещення і обгін поїздів, а при укладанні двоколійних вставок - також і безупинне схрещування поїздів;

- одночасний прийом поїздів протилежних напрямів, а також одночасне відправлення і прийом (прийом і відправлення) поїздів, прямуючих в тому ж напрямі;

- у необхідних випадках виконання в невеликих обсягах вантажних і пасажирських операцій, а також відстій декількох вагонів (робочого поїзда, снігоочисника);

- на роз’їздах, що є початковим або кінцевим пунктом штовхання, - зручний підхід штовхаючого локомотива до поїзда, відстій, а в необхідних випадках і його екіпірування.

Роз’їзди, залежно від загальних експлуатаційних і місцевих умов, треба проектувати стосовно наступних схем (рисунок 6.1): схеми «а» і «б» - з поздовжнім розміщенням колій; схема «в» - з напівпоздовжнім розміщенням колій; схема «г» - з поперечним розміщенням колій.

 

 

Умовні позначення до рисунків 6.1 - 6.6:

Lпл - довжина площадки роздільного пункту; - безупинний пропуск поїздів; - пропуск поїздів із зупинкою; ПБ - пасажирська будівля; ГУ - вантажні пристрої; - подовження роз’їзної колії до довжини двоколійної вставки, необхідне для безупинного схрещення поїздів; - подовження або укладання додаткової приймально-відправної колії і з’їздів для руху з’єднаних поїздів; - посилення колійного розвитку проміжної станції

 

Рисунок 6.1 - Схеми роз’їздів на одноколійних лініях

 

Примітка. Запобіжні тупики, що укладаються у випадках, передбачених [17], й інші на схемах не показані.

 

6.2.2 Схема «а», забезпечує найбільшу доцільність розвитку і підвищення пропускної спроможності, її вважають основною для вживання на лініях, де спорудження другої головної колії (або двоколійних вставок) передбачене найближчими роками.

Схему «б» треба застосовувати при великій кількості пасажирських й інших поїздів, що пропускаються через роз’їзд з обгоном вантажних, а також при необхідності розташування вантажно-розвантажувальних площадок з обох сторін головної колії.

За наявності площадки, довжина якої обмежує поздовжнє розміщення колій, допускається застосовувати схему «в» з напівпоздовжнім розміщенням колій. Зміщення колій може бути різним, залежно від довжини станційної площадки, але ця довжина має забезпечувати встановлення пасажирського поїзда необхідної довжини в межах корисної довжини головної колії біля пасажирської будівлі.

Схема «г» роз’їзду з поперечним розташуванням колій може бути використана на залізницях IV категорії, а також І, II і III.

Для забезпечення прийому двох пасажирських поїздів з протилежних напрямів із зупинкою або при односторонній спеціалізації колій, другу пасажирську платформу слід розташовувати із зовнішнього боку колії 2 (рисунок 6.1).

6.2.3 При проектуванні на роз’їзді однієї роз’їзної колії, остання має бути укладена по трасі можливої другої головної колії і розташована з боку, протилежного до пасажирської будівлі.

6.2.4 На обгінних пунктах має бути запроектований колійний розвиток й інші пристрої, що забезпечують:

- обгін поїздів;

- переведення руху поїздів з правильної колії на неправильну і навпаки;

- у необхідних випадках - виконання у невеликих обсягах пасажирських операцій, а також відстій декількох вагонів (робочого поїзда, снігоочисника);

- якщо обгінний пункт є початковим або кінцевим пунктом штовхання - зручний підхід штовхаючого локомотива до поїзда, відстій, а в необхідних випадках і його екіпірування.

6.2.5 Обгінні пункти, залежно від загальних експлуатаційних і місцевих умов, слід проектувати за схемами, вказаними на рисунку 6.2.

Рисунок 6.2 - Схеми обгінних пунктів на двоколійних і триколійних лініях

 

Схема «а», з поперечним розташуванням обгінних колій, є основною для застосування на двоколійних лініях.

Схему «б», із зміщеним розташуванням обгінних колій, треба застосовувати в тих випадках, коли таке розташування колій полегшує штовхання поїзда з місця і його розгін. Ця схема має перевагу відносно пропуску непарних пасажирських поїздів із зупинкою по головній колії, а також відрізняється можливістю виділення додаткової довжини ділянки колії для навантаження і розвантаження вантажів.

Схема «в» може застосовуватися, коли необхідно мати додаткову довжину ділянки колії для навантаження і розвантаження вантажів і здійснювати передачу вагонів (або поїздів) з одного напряму на інший, а також схема «в» використовується на лініях зі швидкісним рухом пасажирських поїздів.

Схема «г» може застосовуватися при значних розмірах пасажирських перевезень.

В окремих випадках, при переважно односторонньому обгоні, може застосовуватися схема з розташуванням обгінної колії з одного боку головної колії.

Схеми «а» і «г» з поздовжніми коліями треба застосовувати на лініях при обґрунтуванні доцільності регулярного пропуску довгосоставних або з’єднаних вантажних поїздів.

На багатоколійних лініях (як правило, триколійних) рекомендується використовувати схему «д».

6.2.6 Обгінні пункти мають бути запроектовані з двома диспетчерськими з’їздами в кожному кінці. В першу чергу і за умови відсутності затяжних спусків, можна передбачити два диспетчерських з’їзди (в кожному кінці обгінного пункту), що укладаються, щоб на непарній (парній) головній колії були звернені один до одного гостряки стрілочних переводів, а на парній (непарній) головній колії - хрестовини. Тоді забезпечується перевід руху поїздів з правильної колії на неправильну і навпаки, а також прийом поїздів з обох напрямків до платформи біля пасажирської будівлі.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1703;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.