Залучення України до міжнародного валютного ринку

Після стрімкої девальвації української національної валюти протягом третього кварталу 2008 р. офіційний курс гривні до долара США вже тривалий період часу продовжує залишатись практично на однаковому рівні. Так, його значення відносно долара за 2011 р. знизилось лише на 0,35% до 7,9898 грн./дол. США. Відносно євро і російського рубля гривня укріпилася – на 2,6% та 4,48% - до 10,2981 грн./євро і 2.4953 грн./10 рублів відповідно. Також протягом 2011 р. приріст готівкової валюти поза банківською системою України залишався високим – 2,1 млрд. дол. США. Частково збереження таких високих обсягів накопичень було пов’язане із погіршенням очікувань щодо курсової стабільності через негативні тенденції в економіках США і країн єврозони (див. рис. 7.1).

Динаміка попиту і пропозиції на валютному ринку у 2011 р. була нерівномірною. Протягом січня-квітня кон’юнктура валютного ринку визначалася сприятливою динамікою світових цін на традиційні товарні групи українського експорту та активними зовнішніми запозиченнями. Це сприяло врівноваженню міжбанківського валютного ринку та надало можливість НБУ поповнювати міжнародні резерви. У травні-червні спостерігалося скорочення валютних надходжень від нерезидентів, що призвело до формування у червні від’ємного сальдо як за операціями з нерезидентами, так і на МВРУ. У липні-серпні завдяки літньому уповільненню ділової активності відбулося зниження попиту на іноземну валюту на готівковому і безготівковому сегментах ринку. Традиційне сезонне зростання попиту на іноземну валюту, яке розпочалося у вересні, було підсилене негативними ринковими очікуваннями. Поведінку суб’єктів ринку визначали песимістичні прогнози щодо подальшого розвитку світової економіки та підвищена волатильність курсів основних резервних валют на зовнішніх ринках, спричинена борговими проблемами країн єврозони та США.

 

Рис. 7.1.Приріст готівкової валюти поза банківським сектором

 

Із метою зниження негативного сальдо операцій на готівковому рикну НБУ вживав відповідні заходи. Так, за результатами внесення змін до діючої процедури здійснення готівкових валютно-обмінних операцій в частині обов’язкової перевірки резидентності клієнтів, які здійснюють відповідні операції (Постанова Правління Національного банку України від 11.08.2011 р. №278) із жовтня тривало скорочення попиту на готівкову іноземну валюту та відповідно від’ємного сальдо операцій

НБУ впродовж року здійснював операції як із продажу, так і з купівлі іноземної валюти. В умовах домінування попиту на іноземну валюту над її пропозицією сальдо валютних інтервенцій НБУ було від’ємним і становило 3,7 млрд. дол. США в еквіваленті (див. рис. 7.2).

 

Рис. 7.2.Міжнародні резерви та інтервенції НБУ у 2010 р. і 2011 р.

 

У той час в умовах дефіциту зведеного платіжного балансу та відсутності фінансування з боку МВФ Національному банку в 2011 р. вдалося мінімізувати зменшення міжнародних резервів. Їх обсяг з урахуванням вчасно здійснених платежів з погашення та обслуговування зовнішнього державного і гарантованого боргу і підтримки зовнішніх розрахунків НАК „Нафтогаз України” за природний газ зменшився у 2011 р. на 2,8 млрд. дол. США, що на початок 2012 р. сформувало обсяг міжнародних резервів у сумі 31,8 млрд. дол. США (в еквіваленті).

Головною метою грошово-кредитної політики нашої держави у середньостроковій перспективі має залишатись забезпечення стабільності грошової одиниці України.

 

 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.