Співробітництво України із міжнародними фінансовими організаціями

Україна в контексті міжнародних валютних та грошово-кредитних операцій здійснює співпрацю із такими основними фінансовими організаціями як:

 

1) Світовий банк – багатостороння кредитна установа, яка об’єднує п’ять інституцій, діяльність яких спрямована на підвищення рівня життя у країнах, що розвиваються, шляхом надання кредитів, гарантій та аналітичних і консультативних послуг. Світовий банк, заснований у 1944 році. Штаб-квартира Групи Світового банку знаходиться у м. Вашингтоні (округ Колумбія, США).

В Групу Світового банку входять:

- Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР);

- Міжнародна асоціація розвитку (МАР);

- Міжнародна фінансова корпорація (МФК);

- Багатостороннє агентство по гарантуванню інвестицій (БАГІ);

- Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних спорів (МЦВІС).

Представництво України в Раді керуючих Світового банку забезпечується відповідно до Указу Президента України від 19.12.2005 № 1809/2005, згідно з яким керуючим від України - членом Ради керуючих Світового банку є Перший-віце-прем'єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України, а заступником керуючого від України - членом Ради керуючих Світового банку є заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

З 1 лютого 2012 р. Директором Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові призначено пана Чімяо Фана (Qimiao Fan). Під його керівництвом здійснюється операційна діяльність Банку в Україні.

Сучасний стан співробітництва України з Світовим банком. У вересні 1992 р. Україна стала членом МБРР та інших організацій групи Світового банку відповідно до Закону України «Про вступ України до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій» від 03.06.1992 № 2402-XII. Членом МАР Україна стала у травні 2004 року.

Співпраця України зі Світовим банком здійснюється відповідно до Стратегії партнерства МБРР і МФК з Україною на 2012-2016 фінансові роки, яку схвалено Радою директорів Світового банку 16 лютого 2012 року.

За весь період співпраці Україна одержала від Світового банку кредитів на суму більше 1,5 млрд. дол. на пільгових умовах на період до 17 років із відстроченням виплати процентів за кредит та за пільговою ставкою близько 7%. Основною умовою надання кредитів є проведення ринкових реформ, реструктуризація економіки, надання прозорої та достовірної статистичної інформації про соціально-економічний розвиток країни та рівень розвитку міжнародної економічної діяльності.

2) Міжнародний валютний фонд (МВФ) - міждержавна валютно-фінансова організація, яка має статус спеціалізованого закладу ООН, до її складу входять 187 країн.

 

МВФ розпочав діяльність у травні 1946 р. згідно з рішенням, прийнятим під час міжнародної валютно-фінансової конференції у Бреттон-Вудсі (1944 р.). За статутом штаб-квартира МВФ розміщується в країні із найбільшою квотою, з 1946 р. це - м. Вашингтон (ОК, США). Постійним представником МВФ в Україні з лютого 2009 року є Макс Альєр (Max Alier).

Співробітництво України з МВФ. Україна є повноправним членом Міжнародного валютного фонду з 3 вересня 1992 року, до якого вона приєдналася згідно із Законом України «Про вступ України до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій» від 03.06.1992 №2402-XII

Представництво України в раді керуючих Міжнародного валютного фонду забезпечується відповідно до Указу Президента України від 19.12.2005 N 1809, згідно з яким керуючим від України - членом Ради керуючих Міжнародного валютного фонду є Голова Національного банку України, а заступником керуючого від України - членом Ради керуючих Міжнародного валютного фонду є Міністр фінансів України.

Україна першою з країн пострадянського простору в 2003 р. приєдналася до спеціального стандарту розповсюдження статистичних даних МВФ.

Україна з 1994 року активно співпрацює з МВФ, використовуючи його фінансові і технічні ресурси з метою досягнення макроекономічної стабілізації та створення необхідних передумов для проведення економічних реформ. Таке співробітництво здійснювалось переважно в рамках реалізації 7 спільних програм – STF (системна трансформаційна позика), “Стенд-бай” (стабілізаційна позика), Механізм розширеного фінансування (позика на підтримку розвитку), попереджувальний “Стенд-бай”.

Крім того, Україні у МВФ виділена квота на суму 1372 млн. дол. США. За рахунок цих кредитів формувались резерви НБУ для підтримання стабільності національної валюти і фінансування покриття дефіциту платіжного балансу.

Отримувати позику від МВФ український уряд розпочав ще із 1995 р., коли на умовах схеми кредитування «Стенд-бай» було одержано 538,65 млн. дол. США при умові погодженої суми – 997,3 млн. дол. США. Загалом за весь період МВФ здійснив 7 траншів на суму близько 12 млрд. дол. США ( погоджена сума майже 25 млрд. дол. США). На сьогоднішній день загальний обсяг заборгованості уряду України перед МВФ становить майже 9 млрд. дол. США (див. табл. 7.2).

Таблиця 7.2








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 1435;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.