Участь України в інтеграційних об’єднаннях на пострадянському просторі

Починаючи із 1991 р. Україна, Білорусія і Російська Федерація уклали Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). З часом до них приєдналися Азербайджан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан і Туркменістан.

Дещо пізніше, 24 вересня 1993 р. на спільному засіданні Голів держав і Голів урядів СНД було вирішено сформувати Економічний союз для активізації взаємного співробітництва у господарській сфері. Однак Україна і Туркменістан не підписали цей договір.

Основними цілями Економічного союзу було визначено:

1) формування умов стабільного розвитку економік країн-учасниць;

2) поетапне створення спільного економічного простору на основі ринкових відносин;

3) забезпечення рівних можливостей і гарантій для всіх господарських суб’єктів;

4) реалізація спільних економічних проектів;

5) вирішення актуальних соціально-економічних завдань

Варто зазначити, що СНД на сьогоднішній день є низькоефективним інтеграційним угрупованням, що пояснюється відсутністю чіткої моделі регіонального співробітництва країн. Альтернативою СНД може слугувати міжнародна кооперація, яка дозволяє реалізувати власний експортний потенціал, сформулювати вигідні відносини з країнами співдружності, створити ефективні форми торговельного, інвестиційного, наукового, міграційного, фінансового співробітництва. До перспективних галузей регіональної кооперації можна віднести авіаційну, військово-технічну, машинобудівну (з Росією, Молдовою, Узбекистаном), виробництво теле- і радіоапаратури ( з Білоруссю), текстильну та легку промисловість, сільське господарство (з Білоруссю, Молдовою, Туркменістаном), фармацевтичну промисловість (з Узбекистаном).

У 2003 р. Україна, Росія, Білорусь і Казахстан проголосили утворення Єдиного економічного простору (ЄЕП). Україна ратифікувала Угоду про сприяння розвитку виробничої кооперації підприємств і галузей держав – учасниць СНД – укладену у 1993 р., якою передбачене взаємне незастосування ввізного та вивізного мита, податків, акцизів й кількісних обмежень щодо товарів, які поставляються.

Головними цілями формування ЄЕП визначено:

1) ефективне функціонування спільного (внутрішнього) ринку товарів, послуг, капіталу і праці;

2) створення умов стабільності розвитку економіки країн-учасниць в інтересах підвищення життєвого рівня населення;

3) проведення узгодженої податкової, грошово-кредитної, валютно-фінансової, торгової, митної і тарифної політики;

4) розвиток єдиних транспортних, енергетичних та інформаційних систем;

5) створення спільної системи заходів державної підтримки розвитку пріоритетних галузей економіки, виробничої і науково-технологічної кооперації.

6 жовтня 2007 р. Республіка Білорусь, Республіка Казахстан і Російська Федерація підписали Угоду про створення митного союзу. Вищим органом митного союзу є Міждержавні Ради на рівні голів держав і урядів. Єдиним постійно діючим регулюючим орган митного союзу є Комісія митного союзу. Формування даного інтеграційного об’єднання передбачало створення єдиної митної території у межах якої не застосовуються митні тарифи і обмеження економічного характеру, за виключенням спеціальних захисних антидемпінгових і компенсаційних заходів. У рамках митного союзу застосовується єдиний митний тариф та інші єдині заходи регулювання торгівлі товарами з третіми країнами.

У теперішній час більш активній та ефективній міжнародній економічній інтеграції на теренах пострадянського простору створює Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС) (угода про створення була підписана 10 жовтня 2000 р. в Астані і набрала чинності 30 травня 2001р. після її ратифікації всіма державами-членами). Із моменту його утворення членами цієї організації були п’ять країн – Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. Головною метою ЄврАзЕС є сприяння ефективному формуванню Митного союзу та Єдиного економічного простору, а також реалізація інших цілей і задач, що пов’язані із поглибленням інтеграції в економічній і гуманітарних областях. Україна разом із Молдовою із травня 2002 р. мають статус спостерігачів при ЄврАзЕС.

 

 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 860;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.