Поради з побудови та використання діаграм Парето

1.6.6.1 Скористайтеся різними класифікаціями, побудуйте багато діаграм Парето. Сутність проблеми можна відчути, спостерігаючи певне явище з багатьох точок зору, тому важливо випробувати відмінні шляхи класифікації даних, доки не з’ясуються нечисленні суттєво важливі чинники, що і є метою аналізу Парето.

1.6.6.2 Небажано, щоб група «інші» чинники, складала великий відсоток. Якщо таке трапляється, то це означає, що об’єкти спостереження розкласифіковано невірно і при цьому багато об’єктів попадає до однієї групи. У цьому випадку належить застосовувати інший принцип класифікації.

1.6.6.3 Якщо дані можна навести у грошовому виразі, то краще за усе зображати це на вертикальних осях діаграми Парето. Якщо не можливо оцінити існуючу проблему у грошовому еквіваленті, то певне дослідження може виявитися неефективним. Витрати – важливий критерій вимірювань в управлінні.

 

Поради з використання діаграм Парето

1.6.7.1 Якщо небажаний чинник можливо ліквідувати за допомогою звичайного рішення, то це потрібно зробити негайно, незалежно від того, яким би незначним він не був. Оскільки діаграма Парето розцінюється як ефективний засіб вирішення проблем, то виходить, що належить розглядати тільки нечисленні істотно важливі чинники. Однак, якщо відносно неважлива причина ліквідується звичайним шляхом, це стає прикладом ефективного розв’язання проблеми, а набуті досвід, інформація і моральне задоволення мають справити значущий вплив на подальшу процедуру вирішення проблем.

Не уникайте можливості скласти діаграму Парето з причин.

Після виявлення проблеми шляхом складання діаграми Парето за результатами, важливо визначити причини виникнення проблеми, щоб вирішити її. Тому, якщо ми бажаємо поліпшень, важливо скласти діаграму Парето з причин.

 

КОНТРОЛЬНІ КАРТИ

Побудова контрольних карт

Контрольні карти дозволяють відстежувати перебіг процесу і впливати на нього (за допомогою відповідного зворотнього зв’язку), попереджуючи відхилення від висунутих до процесу вимог.

Будь-яка контрольна карта складається звичайно з трьох ліній

(рисунок 1.13):

центральної лінії CL (1) – потрібні середні значення характеристик контрольованого параметра якості;

лінії верхнього UCL (2) і нижнього LCL (3) контрольних меж - відповідно максимально і мінімально припустимі межі зміни значення контрольованого параметра якості.

Рисунок 1.13 – Приклад контрольної карти

 

В. Шухарт вважав, що контрольні карти мають відповідати трьом головним вимогам:

1) визначати необхідний рівень або номінал процесу, на досягнення якого має бути націлено персонал підприємства;

2) використовувати як допоміжний засіб для досягнення цього номіналу;

3) слугувати у якості основи для визначення відповідності номіналу і допускам.

Таким чином, принципи побудови контрольних карт Шухарта охоплюють коло понять, які поєднано зі стабілізацією виробничого процесу, його продуктивністю і оцінкою якості, а реалізація цих принципів сприяє погодженню відмінних напрямів господарчої діяльності.

Процес вважається контрольованим, якщо регулярно виявляються і ліквідуються закономірні складові його похибки, а залишаються тільки випадкові, які, як правило, розподіляються у відповідності до нормального розподілу (розподілення Гауса).

Існують дві групи контрольних карт. Першу призначено для контролю параметрів якості, що є безперервними випадковими величинами – кількісними даними (розміри, маса, електричні та механічні параметри і т. ін.). Друга – для контролю параметрів якості, що становлять собою дискретні (альтернативні) випадкові величини і значення – якісні дані (придатен – не придатен, відповідає – не відповідає, дефектний – бездефектний виріб і т. ін.).

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 1113;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.