ТЕМА 2. Білки: будова, властивості, роль в організмі.

Термінологічний мінімум:
1. Прості протеїни; 2. Складні протеїди; 3. Простетична група; 4. Ізоелектрична точка білка; 5. Денатурація; 6. Висо­лювання; 7. Амінокислота; 8. Циклічні амінокислоти; 9. Ациклічні амінокислоти; 10. Первинна структура білка; 11. Пептидний зв'язок; 12. Вторинна структура білка; 13. a-спіраль; 14. b-структура; 15. b-вигин; 16. Гідрофобні взаємодії; 17. Третинна структура білка; 18. Четвертинна структура білка; 19. Олігомерні білки; 20. Глобулярні білки; 21. Фібриллярні білки; 22. Ліпопротеїни; 23. Глікопротеїни; 24. Флавопротеїни; 25. Фосфопротеїни; 26. Гемопротеїни; 27. Маталопротеїни; 28. Гідроліз білків;

 

Для життєдіяльності організму необхідний цілий ряд як органічних, так і мінеральних речовин, проте вирішальну роль у житті організму відіграють білки. Білкиналежать до високомолекулярних азотовмісних органічних речовин, які при гідролізі утворюють амінокислоти. Усі білки поділяють на дві групи: прості (протеїни) і складні (протеїди). Прості білки складаються тільки з білкової частини, а складні містять ще й небілкову частину (простетичну групу). Прикладом простетичних груп є вуглеводи, нуклеїнові кислоти, ліпіди та ін.

Функції білків:  
1. Структурна функція; 2. Каталітична функція; 3. Рухова функція; 4. Транспортна функція; 5. Захисна функція; 6. Гормональна функція; 7. Запасна функція; 8. Опорна функція; 9. Рецепторна функція; 10. Харчове значення.

 

У живому організмі білки перебувають у колоїдному ста­ні, тому для них характерні деякі властивості колоїдних розчинів. Молекула білка складається із залишків аміно­кислот, сполучених між собою пептидними зв'язками.

Різноманітність тваринних і рослинних організмів у природі пояснюється різноманітністю білків, що в свою чер­гу залежить від особливостей поєднання амінокислот, а також від порядку їх сполучення, якісного й кількісного складу. До складу білків входять аміногрупи (—NН2) і карбоксильні групи (-СООН). Аміногрупи є носіями ос­новних властивостей речовин, а карбоксильні групи — кислотних, отже білки можуть поводитися як основи і як кислоти, тобто проявляти амфотерні властивості. У лужному роз­чині білки дисоціюють як кислоти. У цьому разі їх молеку­ли заряджаються негативно, і в електричному полі руха­ються до анода. У кислотному середовищі білки заряджаються позитивно, дисоціюють як луги і, коли через розчин проходить елек­тричний струм, рухаються до катода. Можливі випадки, коли в молекулах білка (при певній концентрації водневих іонів у розчині) утворюється одна­кова кількість позитивних і негативних зарядів. Таке зна­чення рН, при якому частинки білка не пересуваються в електричному полі ні до аноду, ні до катоду, й сумарний електричний заряд дорівнює нулю, називається ізоелектричною точкою білка.

При кип'ятінні з мінеральними кислотами або лугами, а також під дією специфічних ферментів (пеп­син, трипсин, хімозин тощо) білки гідролізуються, утворю­ючи цілий ряд проміжних продуктів (пептони, поліпепти­ди), а при повному гідролізі розпадаються на амінокислоти.

 

Амінокислоти – це похідні карбонових кислот, в яких один з атомів водню вуглецевого ланцюга заміщений на групу NH2.

NH2

|

R – C - COOH

|

H

 

 

У залежності від характеру бокових ланцюгів амінокислоти розділяють на: ациклічні та циклічні (гомо- та гетероциклічні).

По кількості амінних та карбоксильних груп амінокислоти розділяють на:

1. Моноаміномонокарбонові (гліцин, аланін, валін та ін.)

2. Диаміномонокарбонові (лізин, аргінін та ін.)

3. Моноамінодикарбонові (аспарагінова та глутамінова кислоти)

4. Диамінодикарбонові (цистин).

 








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 1146;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.