Стислі дані про будову основних систем

Біохімія як наука. Структура клітин, хімічний склад організму.

Термінологічний мінімум:
1. Плазмолема 2. Каріолема 3. Цитоплазма 4. Гіалоплазма 5. Мітохондрія 6. Ендоплазматична сітка 7. Комплекс Гольджі 8. Лізосоми   9. Пероксисоми 10. Рибосоми 11. Центріолі 12. Мікротрубочки 13. Мікрофіламенти 14. Гаплоїдна клітина 15. Диплоїдна клітина  

 

Біохімія– наука про речовини, що входять до складу живої матерії та механізми їх перетворення у процесі життєдіяльності людини.

Будова клітини

Ядро– містить нуклеїнові кислоти (ДНК і РНК), білки, а також невеликі молекули та іони, оточені ядерною мембраною, яка складається з ліпідів і білків.

Диплоїдна клітина – клітина, яка має по дві копії кожної хромосоми ( у людини – 46).

Гаплоїдна клітина – клітина, яка має тільки по одній копії кожної хромосоми ( у людини – 23 ).

Хромосома.ДНК в ядрі сполучено з білками. Такі ДНК-білкові комплекси називаються хроматином. Безперервні нитки хроматину, складені у певному порядку, називають хромосомою.

Ядерце являє собою область в середині ядра, де локалізовані гени, що кодують три з чотирьох молекул рибосомальних РНК.

Центріолі(звичайно їх дві) – лежать поблизу ядра. Кожна центріоль побудована з циліндричних елементів (мікротрубочок), утворених у результаті полімеризації білка тубуліну.

Ядерна мембрана складається з двух шарів, розділених перинкулеарним простором. По всій поверхні ядерної мембрани рівномірно розташовані ядерні пори, через які проходить транспорт речовин з ядра в цитоплазму та з цитоплазми в ядро.

Плазматична мембрана складається з білків, вуглеводів та ліпідів. Вона відокремлює внутрішнє середовище, в якому розміщені клітинні компоненти.

У цитоплазмівиділяють вісім структурних елементів, які називають органелами.

Рибосома – складна органела сферичної форми, в якій проходить синтез білка. У рибосомі можна виділити дві частини – велику і малу, що представлені комплексами різних білків з молекулами рРНК.

Гладенький ендоплазматичний ретикулум – являє собою систему гладеньких внутріклітинних мембран. Тут локалізовано багато ферментів, які каталізують реакції знешкодження отруйних речовин. На мембранах ретикулуму протікає синтез ліпідів та гідролітичний розклад глікогену.

Шорсткий ендоплазматичний ретикулум– це система внутріклітинних мембран, які виглядають шорсткими через прикріплені до них багаточисельні рибосомні частини. На таких мембранах відбувається синтез білків.

Комплекс Гольджіпредставлений комплексами дископодібних мембран з багаточисельними пухирями.Тут відбувається модифікація білків та синтез лізосом.

Мітохондрія– це паличкоподібна органела, яка має подвійну мембрану. На внутрішній складчатій мембрані локалізовані ферменти, що відповідають за синтез АТФ.

Хімічний склад живих організмів Основні типи сполук, що входять до складу живих організмів:  
1. Білки. 2. Нуклеїнові кислоти. 3. Вуглеводи. 4. Ліпіди. 5. Жири та жироподібні речовини. 6. Вода. 7. Мінеральні солі.  
Органічні сполуки:  
1. Карбонові кислоти; 2. Аміни; 3. Спирти; 4. Альдегіди;  
Біологічно-активні речовини:  
1. Гормони. 2. Ферменти. 3. Вітаміни.
Хімічні елементи (всього 27):  
1. Вуглець – 50-60%. 2. Азот – 8-10%. 3. Кисень – 25-30%. 4. Водень – 3-4%.
У складі органічних речовин: 1. Вуглець. 2. Азот. 3. Кисень. 4. Водень. 5. Фосфор. 6. Сірка.   У вигляді іонів: 1. Натрій. 2. Калій. 3. Магній. 4. Кальцій. 5. Хлор.   Мікроелементи: 1. Залізо. 2. Мідь. 3. Цинк. 4. Марганець. 5. Кобальт. 6. Йод. 7. Нікель. 8. Хром. 9. Фтор. 10. Селен. 11. Кремній. 12. Бор. 13. Молібден. 14. Ванадій.  
       

Стислі дані про будову основних систем








Дата добавления: 2015-11-18; просмотров: 672;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.