Лекція №8

План:

1. Поняття онтогенезу. Розвиток як поступове розгортання генетичної програми.

2. Фактори диференціальної активності генів.

3. Стовбурові клітини (СК) та їх особливості.

4. Джерела стовбурових клітин. Кров пуповини як джерело стовбурових клітин. Банки стовбурових клітин пуповини.

5. Стовбурові клітини крові (СКК). Лікування лейкемії СКК.

6. Класичне застосування СКК в гематології.

7. Клітинна терапія з використанням СК та її перспективи.

 

  1. Поняття онтогенезу. Розвиток як поступове розгортання генетичної програми.

(Див. с. 289–294).

  1. Фактори диференціальної активності генів.(Див. с. 294–299).
  2. Стовбурові клітини (СК) та їх особливості.

У 1981 р. Мартін аванс (США) вперше виділив ембріональну СК (ЕСК) із зародка миші. У подальшому зусилля вчених були спрямовані на одержання ЕСК з людського зародка. Лише в 1998 р. це вдалося зробити двом американським дослідникам Дж. Томпсону і Дж. Герхардту, які мають понад 10 безсмертних здатних до само розмноження клітинних ліній людських ЕСК

СК – здатні до самопідтримання на протязі всього життя організму недиференційовані клітини, здатні до подальшого диференціювання. СК, що виникли в онтогенезі, в подальшому не зникають, самовідтворюються у разі потреби (дають початок таким же СК). Із СК виникають спочатку напівстовбурові, а потім і диференційовані клітини із специфічною функцією.

Найголовніша властивість ЕСК полягає в тому, що генетична інформація, що міститься в їх ядрах, знаходиться, так би мовити, в „нульовій точці” підрахунку. ЕСК ще не «включили» механізми, що визначають їх спеціалізацію (диференціацію). Таких «нульових» клітин у зародку соті частки %, і тому дослідникам так важко було їх виділити в «чистому» стані.

З ЕСК формуються «острівці» в різних органах і тканинах. По суті наші органи і тканини складаються з диференційованих (спеціалізованих) клітин з вкрапленнями зародкової тканини у вигляді ЕСК.

Вчені вже виділяють ЕСК навіть з головного мозку зародків, а з них природа створює всі типи диференційованих клітин, вона створює все живе. Якщо зберігати зародок в холодильнику (+4 ºС), через 4-5 годин всі клітини гинуть, залишаються лише ЕСК, клітини-попередники.

Унікальні властивості СК можна краще зрозуміти, почавши із заплідненої яйцеклітини. Вона зазнає дроблення 2, 4, 8, 16 і т. д. на 4-5 день після запліднення формується 100-клітинна бластоциста, у якій чітко виявляється внутрішній шар. Це і є СК, з яких потім формуються всі тканини організму. Із зовнішнього шару бластоцисти утворюються зародкові оболонки і плацента. Всередині містяться клітини-родоначальники, ЕСК. Кожна з них окремо вже не може вирости в дорослу людину, але може стати будь-яким її органом. Такі клітини називаються плюрипотентними. За певних умов з культури СК можна виростити будь-яку тканину людського організму.

З ЕСК в ході онтогенезу виникають 216 (за деякими даними – 350) типів клітин людського організму.

Якщо ЕСК вирощувати в культурі in vitro, з них виникають звичайні недиференційовані, здатні до самооновлення СК, які потім можуть диференціюватися в різні типи клітин і тканин.

ЕСК можуть тривалий час зберігатися за допомогою кріоконсервації (консервації холодом).

СК у незначних кількостях є в тканинах дорослих людей. Вони заміщують клітинні втрати: тканини зношуються і для їх регенерації діють багатофункціональні СК. У дорослих людей добути СК з крові кісткової і нервової тканини. Однак дорослі СК (ДСК) менш ефективні для трансплантації.

Всього в організмі людини близько 100 трлн. Клітин. Клітини кишечника наприклад, повністю змінюються за 10-12 днів, шкіри – за 3-4 тижні, крові – за місяць, серця і печінки за кілька років. Резервні СК, що знаходяться в тканинах дорослого організму, виконують роль «недоторканого запасу» (НЗ). З них утворюються диференційовані клітини, а як тільки СК стала на шлях диференціації, вона заміщується новоутвореною СК. Завдяки цьому загальна кількість СК не змінюється.

Цей «банк СК» - найбільше відкриття в біології після відкриття подвійної спіралі і розшифрування генетичного коду. Геном законсервованих СК дорослих тканин знаходиться в інактивованому стані. Ці клітини можна порівняти зі спорами бактерій, які століттями можуть перебувати в стані анабіозу. Лише при зміні зовнішніх умов вони починають реагувати на зовнішні сигнали, розмножуються і диференціюються.

СК можуть перетворюватися в будь-які клітини організму. Вчені проводять пошук речовин, під дією яких в лабораторних умовах можна викликати ці перетворення, і вивчають молекулярні механізми, що призводять до цього.

Сукупність клітин, які послідовно розвиваються від одного типу стовбурових клітин до зрілої спеціалізованої клітини, має назву диферону.

Спеціалізовані клітини водночас із виконанням специфічних функцій здатні до синтезу особливих речовин – нейлонів, які гальмують розмноження клітин-попередників та СК. Коли з будь-яких причин кількість зрілих (диференційованих) клітин зменшується (наприклад, після травми) гальмівна дія нейлонів послаблюється, посилюється мітотична активність СК і число спеціалізованих клітин відновлюється. Отже, стовбурова клітина є одиницею регенерації.

Популяція СКК (=СК крові) має такі ознаки:

1.Поліпотентність, тобто вони здатні давати початок всім форменним елементам крові.

2.Здатність до самопідтримання впродовж життя організму; число мітозів, що здійснює 1 СК, може перевищувати 100.

3.Знаходяться в основному в стані G0, хоча, у разі потреби, можуть швидко перейти до стану G1.

4.СКК мігрують з одних кровотворних органів до інших через кров. Інші СК теж здатні до міграції.

У дорослих ссавців СКК скупчені переважно в червоному кістковому мозку.

Морфологічно СКК не ідентифіковані, що пов’язано з їх малою концентрацією (10-4) у кістковому мозку.

Завдяки діяльності СКК, один літній австралієць, ім'я якого занесено до Книги рекордів Гіннесса, як донор, здав 480 л. донорської крові. Трансплантація СКК здійснюється при гострих і хронічних лейкозах, лімфогранулематозі та інших хворобах (лімфомах), раку молочної залози, незлоякісних захворюваннях.

Стовбурова клітина – одиниця регенерації: при пошкодженні органу і клітинних втратах СК «включаються в роботу». Доведено ефективність трансплантації СКК після загального опромінення.

СК стали об’єктом генетичної інженерії, об’єктом трансгенезу, об’єктом для трансплантації.

Для лікування лейкозів у 1990 р. майже в усіх випадках здійснювали трансплантацію кісткового мозку; у 200 р. частка кістково-мозкових трансплантацій склала 19 %, а у 81 % випадків були використані гемопоетичні клітини, мобілізовані із периферійної крові.

В останні роки при аутологічних трансплантаціях СКК застосовуються у 96 % хворих, а при алогенних трансплантаціях – у 53 %.

Із СК in vitro можна отримати клітини жирової, кісткової і хрящової тканини, клітини ендотелію, гепатоцити, нейрони тощо.

  1. Джерела стовбурових клітин. Кров пуповини як джерело стовбурових клітин. Банки стовбурових клітин пуповини.
  2. Стовбурові клітини крові (СКК). Лікування лейкемії СКК.
  3. Класичне застосування СКК в гематології.

Гомопоетичні СКК можна отримати із кісткового мозку, перферійної і пуповинної (плацентарної) крові. Але останнє джерело пов’язане з нерозв’язною етичною проблемою: чи варто заради можливості врятувати хворих, які страждають на онкопатології, хворобу Альцгеймера, Паркінсона, діабет та інші невиліковні на даний момент хвороби, руйнувати чуже життя, яке вже зародилося? (мається на увазі отримання СК з абортивного матеріалу). Ще більші етичні побоювання викликали плани з клонування людських зародків з метою одержання ЕСК.

Японським вченим під керівництвом С. Яманакі (Кіотський ун-т) та американським вченим з Вінконсину вдалося репрограмувати клітини шкіри до стану так званих індукованих поліпотентних СК, тобто повернути їх на фазу розвитку, з якої вони можуть утворити будь-яку з тканин людського організму. Наприклад, зі шкіри людини, яка страждає на хворобу Альцгеймера, можна одержати in vitro нервову тканину, що замінить ушкоджену в процесі захворювання, і при цьому не викличе імунологічного відторгнення.

Найцінніші ЕСК з внутрішньої маси бластоцисти на 5-6 день після штучного запліднення яйцеклітини. Вони, після їх розмноження in vitro, здатні до будь-якої диференціації. На відміну від ЕСК, СК, що виділяють з різних джерел після народження чи з дорослого організму, мають менші можливості, бо вже вичерпали частину свого потенціалу. І все ж, ДСК, виділені з дорослого організму, використовують для клітинної терапії.

Згідно з сучасними даними, майже всі тканини містять незначну кількість СК. СК були навіть виділені з волосяних фолікул (з них німецькі вчені вирощують шкіру для аутотрансплантації її), з пульпи зубів (з них німецькі вчені вирощують мишачі зуби in vitro, а людські – планують виростити в 2015 р.). Є СК в шкірі, м’язовій і нервовій тканинах, стінках судин, периферійній крові, амніотичній рідині, кістковому мозку, плаценті, жировій тканині.

Найширше застосування знайшла трансплантація гемопоетичних СКК, отриманих з кісткового мозку та пуповидної крові. В світі проведено більше 100 тис. трансплантацій СК з цих джерел для лікування гострих і хронічних лейкозів у дітей та дорослих.

При застосуванні СК для трансплантацій важливою є проблема пошуку відповідного (гістосумісного) донора. Завдання це дуже складне. Так, серед 6 млн. регістру донорів кісткового мозку, для 1/3 пацієнтів, що потребують його трансплантації, не можуть знайти потрібний зразок, тобто КМ донора.

Після перших успішних трансплантацій СК в усьому світі стали створювати банки пуповинної крові (БПК). Перевага БПК очевидна: автоматизована система банку миттєво підшукує необхідні і опротестовані СК. Якщо трансплантуються СК родича, скажімо сестри, успіх досягається в 70% випадків, а при трансплантації її кісткового мозку – в 50%.

Перевага і в тому, що можна зберігати СК власної новонародженої дитини, тобто створювати своєрідний „банк запчастин” і для самої дитини, і для членів її сім’ї. Відразу після народження дитини і відокремлення її від пуповини в плацентарну частину пуповини вводять голку, за допомогою якої, кров, що залишилася в пуповині (її приблизно 100 мл),збирають в спеціальний контейнер з консервантом і відправляють в лабораторію БПК, де за спеціальною технологією виділяють СК, додають кріопротектор, охолоджують, і зберігають в пробірках за температури –196 ºС впродовж багатьох років. СК перевіряють на стерильність і відсутність вірусних інфекцій. Після розмороження за відповідною технологією СК використовують для відновлення кровотворення, особливо у пацієнтів, що зазнали опромінення (променевої терапії), а також для вирощування кардіоміоцитів або нервових клітин. При проведенні аутотрансплантацій вони не відторгуються організмом, їх можна використовувати безпечно і ефективно. Українським вченим Інституту клітинної терапії накопичені незаперечні докази ефективності лікування гемопоетичними СКК. У цьому ж інституті є банк пуповинної крові. В США БПК працюють вже десятиріччя і накопичили тисячі зразків; у цій країні на наукові роботи з тематики, пов’язаної зі СК, виділено 29 млрд. доларів.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1361;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.