Тріасовий період.

Період тривав близько 45 млн. років. На початку його завершилося герцинське горотворення. Піднялися Урал, Донецький кряж, Добруджа, Судети, Арденни, Гарц, Тянь-Шань, Алтайські гори, Аппалачі, Австралійські Альпи. У північній півкулі утворився єдиний материк Лавразія, у південній – Гондвана, які розділяв океан Тетіс.

У тріасі тектонічні рухи виявлялись у підніманні та опусканні, що спричинило великі розломи земної кори на Гондвані. У зв'язку з цими розло­мами знову посилилась діяльність вулканів. Вулканічні виверження відбу­валися в Східному Сибіру, Кордільєрах, Андах, Північній Африці. У де­яких країнах вулканогенні породи переверствовувалися з морськими від­кладами.

Море в тріасі займало незначну частину сучасної суші. На материках переважали континентальні умови. Клімат був посушливий і теплий.

У цей період на Землі сформувалися мезозойські флора та фауна і вимерли типові палеозойські форми. Серед рослинності переважали сифонникові водорості, сагові, хвойні, гінкгові дерева. Під кінець періоду з'явилися бенетити. Утворились покла­ди кам'яного та бурого вугілля (Урал, Східний Казахстан, Примор'я, Китай, Індія).

У ранньому тріасі значно поновився склад фауни. Серед безхребетних поширились вапнисті губки, морські лілії, їжаки. Особливо численними стали амоніти; з'явилися белемніти. З хребетних тварин виникли кости­сті риби, а під кінець періоду – і перші ссавці дроматеріуми. У тваринному світі переважали рептилії. З них іхтіозаври та плезіозав­ри жили в морі, в повітрі переміщалися літаючі ящери (птеродактилі), на суші існували велетенські динозаври (стегозавр, диплодок, бронтозавр, ігуанодон, тиранозавр і т. д.); було багато черепах та крокодилоподібних ящерів.

Особливо поширені прісноводні глини та піщані породи з рештками тварин і рослин. Часто зустрічаються рябі пісковики з відбитками крапель дощу та слідами наземних тварин. Поширені також лагунні відклади, представлені рябим мергелем, доломітом, ангідритом, гіпсом та солено­сними верствами.

На Україні тріасові відклади залягають на північно-західних схилах Донецького кряжа, у Дніпровсько-донецькій западині, у Кримських горах, Рахівському масиві Карпат, в Ізмаїльському районі на ниж­ньому Дунаї. З них складений острів Зміїний у Чорному морі. З тріасовими відкладами пов'язані родовища кам'яного та бурого вугілля (Урал, Східний Казахстан, Приморський край, США, Японія, Індія, Китай), нафти, газу, залізної руди (Польща), мідної руди (Каліфорнія, Канада, Пенсільванія), ртуті (Індія).

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1148;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.