Пермський період.

Цей період тривав близько 45 млн. років. У пермський період природні умови на Землі різко змінилися. Причи­ною цьому було герцинське горотворення, коли виникли нові гірські хребти – Урал, Тянь-Шань, Добруджа. Це цілком змінило вигляд Землі. В результаті горотворення море звільнило частину материків. На місці морів подекуди залишалися обширні лагуни, де утворювались поклади солей. У зв'язку з горотворенням посилились вулканічні процеси.

Клімат на Землі за пермського періоду був посушливий. У південній півкулі зледеніння досягало максимуму і під кінець періоду відійшло.

Наприкінці палеозойської ери значно оновилася рослинність. Багато представників кам'яновугільної рослинності вимерло. Замість них по­силено розвивалися голонасінні рослини, хвойні дерева та пальми, які вже характерні для наступної ери. В багатьох районах продовжувало утворю­ватися кам'яне вугілля. Пермське вугілля залягає потужними пластами в Кузнецькому та Тунгуському басейнах.

Протягом пермського періоду на Землі сталися істотні зміни і в складі тваринного світу. Вимерли останні характерні представники палеозойської фауни — трилобіти, корали табуляти, головоногі молюски ортоцерати, багато родів брахіопод. Натомість розмножились молюски амоніти. В мо­рях пермського періоду були різноманітні риби. На суші існували панцироголові амфібії, з'явилися звіроподібні рептилії. Більшість представ­ників цих тварин наприкінці палеозойської ери вимерло. Отже, на межі палеозойської та мезозойської ер відбувається цілковите оновлення форм органічного життя.

Пермські відклади поширені менше, ніж кам'яновугільні. У багатьох районах вони представлені соленосними верствами з гіпсом та піщано-глинистими породами. З ними пов’язані поклади солі, гіпсу. Пермські відклади на Україні відслонюються на північно-західних схи­лах Донецького кряжа, Кримських гір та Карпат. З пермськими відкладами в Дніпровсько-Донецькій западині пов'язані родовища нафти й газу, родовища солі, гіпсу та ангідриту на Донецькому кряжі, а також калійні солі, кам'яне вугілля (Печорський, Кузнецький ба­сейни), мідна руда (Приуралля та Техас), марганець (Мала Азія, Іспанія), олово (Малаккський півостров), залізна руда (Рурський басейн, Великобританія).

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1852;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.