Професія бухгалтера за кордоном

 

У США, Великобританії та багатьох інших країнах професія бухгалтер традиційно є однією з найбільш престижних і високооплачуваних. Більше того у більшості економічно розвинутих країн склалася важлива особливість ідеології підготовки бухгалтерів. Сутність її полягає в тому, що бухгалтер не може бути повністю підготовлений в університеті, а тим більше на курсах Важливо отримати визнання професіоналів-бухгалтерІв, тобто членів професійних інститутів бухгалтерів, які існують майже у всіх провідних країнах світу. їх роль в регулюванні бухгалтерського обліку є дуже суттєвою. В багатьох країнах існують також асоціації та інститути, які проводять атестацію і об'єднують спеціалістів у суміжних сферах діяльності - в галузі аудиту, фінансового планування, аналізу та управління.

Однак стати членом професійного Інституту бухгалтерів досить складно - в середньому лише 10 % здобувачів складають кваліфікаційні іспити успішно з першої спроби.

Присяжний (громадський) бухгалтер на Заході - це бухгалтер, який має сертифікат незалежної професійної асоціації бухгалтерів. Подібним сертифікатом є атестат професійного бухгалтера в Росії. На Заході асоціації професійних бухгалтерів Існують вже давно та користуються великим авторитетом як серед роботодавців, так і серед самих спеціалістів. Для того, щоб отримати сертифікат громадського бухгалтера, потрібно мати вищу освіту, трьохрІчний досвід роботи бухгалтером чи аудитором і скласти відповідні іспити. Якщо в Україні та Росії майже всі аудитори - це колишні бухгалтери, то за кордоном все навпаки: багато бухгалтерів починали свою кар'єру аудиторами. Для того, щоб почати працювати рядовим аудитором в Європі чи США, жодного атестату та стажу роботи не вимагається. Аудиторські фірми охоче беруть на роботу випускників ВНЗ зі студентської лави та самостійно навчають новачків, в подальшому очікуючи від них складання кваліфікаційних іспитів. До кваліфікаційних іспитів кандидат може готуватися як самостійно, користуватися послугами спеціалізованих навчальних і консультаційних Однак, як показує досвід, залучення тренінгової компанії сприяє більш активній підготовці та наближає заповітну мету кандидата - отримати професійний сертифікат.

Вважається, що досвід аудитора краще будь-якого навчання, оскільки аудитор у своїй роботі стикається з обліком на підприємствах різних галузей.

Законодавством США та західноєвропейських країн прямо не визначено, яким вимогам повинен відповідати бухгалтер, в більшості випадків це і не потрібно, оскільки компанії самі встановлюють свою планку, нижче якої не повинен опускатися їх бухгалтер. Адже для компанії, передусім, важливо мати висококваліфікованого працівника.

Якщо бухгалтер володіє глибокими знаннями, має значний досвід практичної роботи, гідну репутацію у широкому колі спеціалістів, він може розраховувати на цілком успішну діяльність в якості індивідуально практикуючого спеціаліста. Але у більшості випадків бухгалтери все ж надають перевагу співпраці з декількома партнерами, в такому випадку вони можуть отримати більші доходи. Для того, щоб зайняти бухгалтерську вакансію або відкрити приватний бухгалтерський бізнес, претендент повинен відповідати цілому ряду доволі жорстких кваліфікаційних, освітніх та етичних вимог.

Професія бухгалтера та аудитора в СШАмає більш ніж двохсотрічну історію, міцні традиції та гарну репутацію в світі.

Самостійним видом діяльності, подібним до юридичної, медичної, інженерної та архітектурної справи, бухгалтерський облік у США став лише в 1990 р., коли отримав статус професії.

У США особа, яка закінчила коледж або університет і отримала диплом за обліковою спеціальністю, після двох років практики, як правило, складає іспити до Американського інституту присяжних бухгалтерів для одержання диплому присяжного бухгалтера - СРА (Certified Public Accountant).

Ця кваліфікація існує з 1896 р. та надається лише за умови виконання спеціальних вимог штату, в якому мешкає претендент. Вони включають: наявність вищої облікової освіти, знання професійної етики, досвід практичної роботи за фахом, успішне складання багатоступеневого іспиту в письмовій формі.

Про ступінь складності такого іспиту говорить той факт, що з першої спроби весь комплексний іспит складають в середньому лише 20-25 % претендентів. Високі вимоги є гарантією якості спеціаліста й захисту професії від некомпетентних бухгалтерів.

У США вимоги до бухгалтерів, які працюють у різних компаніях відрізняються між собою. Так, працюючи бухгалтером у приватному секторі та промисловості, не обов'язково мати сертифікат професійного бухгалтера, хоча його наявність сприяє підвищенню по службі.

На відміну від промисловості, в громадській практиці постійно "тиснуть" на бухгалтерів стосовно отримання кваліфікації присяжного бухгалтера. Це зумовлено переліком обов'язків, що виконуються бухгалтерами національних і регіональних бухгалтерських фірм, до якого належать: ведення обліку, аудит, консультаційні послуги з оподаткування та планування бізнесу, послуги з удосконалення системи управління підприємством.

Як вже було зазначено, професія бухгалтера входить до трьох найбільш оплачуваних. Найкращі можливості мають ті спеціалісти-бухгалтери, які працюють у великих національних фірмах. Доходи старших партнерів сягають більше 1 млн. дол. на рік. Однак таких людей е США небагато - приблизно 20 чоловік. Молоді американці, які прагнуть зробити кар'єру, ставлять собі за мету отримати посаду віце-президента з фінансів або віце-президента корпорації (100-300 тис. дол. на рік). На початковому етапі всі заробляють приблизно однаково - 24-28 тис. дол. на рік.

Найскладнішим є просування по службі на промислових, торговельних і сільськогосподарських підприємствах. Заробітна плата рідко зростає з плином часу, і обмежена кількість спеціалістів може досягти посади головного бухгалтера (35-45 тис. дол. на рік). Просування з однієї посади на іншу не є автоматичним, І часто на ці посади запрошуються спеціалісти зі сторони.

На відміну від практики в США, у Бельгії професії бухгалтера і аудитора суворо розмежовані. В подальшому змінити обрану професію практично неможливо. Інститут професійних бухгалтерів Бельгії - це професійна галізація бухгалтерів, яка надає послуги з ведення бухгалтерської документації, підготовки річних бухгалтерських звітів, податкових консультацій і в цілому з фінансових питань. Члени Інституту професійних бухгалтерів Бельгії дають урочисту клятву перед органом адміністративної юстиції Торгової палати.

У Греції бухгалтери здають кваліфікаційні іспити на отримання звання "кваліфікований бухгалтер-аудитор", яке в буквальному перекладі з грецької звучить як "бухгалтер, який поклявся".

У Великобританії високо цінуються бухгалтери, які знають де можна знайти нові можливості для розвитку справи, як їх створити та реалізувати. Тому будь-яка успішна господарська діяльність залежить від професіоналізму бухгалтера.

Спеціалісти з кваліфікацією професійного бухгалтера добре знаються на системі оподаткування, розбираються в управлінні господарською діяльністю, особливостях функціонування малого та середнього бізнесу.

Британці високо цінують бухгалтерів за допомогу в розробці господарсько-фінансової стратегії; підготовці проведення повної перевірки річного бізнес-плану компанії; поради щодо ціноутворення; застереження від найбільш типових господарських помилок.

В 1931 році уряд Німеччини змусив німецькі компанії проводити аудиторські перевірки, здійснювати які можуть лише кваліфіковані аудитори. Так, в Німеччині з'явилась нова професія - кваліфікований аудитор. Отримати звання кваліфікованого аудитора у цій країні досить важко. Передусім необхідно мати відповідну освіту (близько 75 % претендентів на отримання звання кваліфікованого аудитора мають науковий ступінь в бізнесі і бухгалтерській справі та 5 років професійної практичної підготовки), скласти письмові іспити і усний іспит комісії з 8 університетських професорів.

У Португалії, де існує чітке розмежування між бухгалтерською і аудиторською професіями, спеціалісти бухгалтерського обліку повинні мати вищу юридичну та економічну освіту, зареєструватися в Міністерстві фінансів. Аудитори як і офіційні ревізори, підлягають обов'язковій реєстрації в Міністерстві юстиції.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 2080;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.