Бухгалтер — провідна фігура в управлінні підприємством

На сьогодні немає необхідності переконувати будь-кого в тому, що рушійною силою розвитку суспільства є людина, її розум, знання та вміння. Усвідомлення цього особливо важливе в умовах розвитку ринкових відносин в Україні. Стара, але не підвладна часу істина - "кадри вирішують все", зараз актуальна як ніколи. В сучасних умовах господарювання фахівці управлінської ланки, що працюють на підприємствах повинні: мати вищу освіту, володіти знаннями з широкого кола питань, вміти аналізувати ситуації та ухвалювати рішення для того, щоб бути потрібними суспільству.

Вже сьогодні на конференціях, присвячених проблемам управління, в засобах масової інформації, що висвітлюють діяльність підприємств постає питання про необхідність системного та комплексного підходу до управління підприємством. Лише системне управління може забезпечувати ефективність господарської діяльності, рух до виконання намічених завдань.

Професія Бухгалтер. Бухгалтерський облік став підґрунтям для цікавої творчої та добре оплачуваної професії. Незважаючи на те, що головна відповідальність за організацію бухгалтерського обліку покладена на керівника підприємства, одним із головних спеціалістів на будь-якому підприємстві є головний бухгалтер. Саме головний бухгалтер систематизує та узагальнює Інформацію про стан діяльності підприємства та передає її у розпорядження керівнику для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Бухгалтер, виконуючи свою роботу, спілкується з людьми різних професій, поглядів і світобачень, активно бере участь у процесі прийняття рішень на підприємстві.

Ідея юридичного статусу обліковця-бухгалтера виникла в XVI ст. В 1558 році А. Казанова писав, що посада нотаріуса має певні гарантії, їх же для суспільного блага повинні мати і обліковці. Необхідне спеціальне допущення обліковців до ведення книг, оскільки їх обов'язки не менш важливі, ніж функції нотаріуса. Ця вимога залишалась тільки добрим побажанням, адже за тих часів облік не відокремлювався від бухгалтера, і вимоги до бухгалтера відповідали рівню знань про бухгалтерію.

Виходячи зі статусу бухгалтера на підприємстві, він володіє інформацією про фінансовий та майновий стан підприємства, піклується про її конфіденційність, узагальнює, систематизує дані, що відображає у звітах, на підставі яких керівник підприємства аналізує ситуацію та приймає найбільш оптимальні рішення.

Але слід наголосити на тому, що бухгалтер на підприємстві, не просто веде бухгалтерський облік, а й по суті, є другою особою після керівника, допомагає йому в укладанні та реалізації договорів (зокрема затверджує їх належне оформлення як з точки зору відповідності чинному законодавству, так і щодо доцільності договору для цього підприємства). У процесі виконання договору бухгалтер зобов'язаний слідкувати за умовами його виконання та відображати в обліку будь-які зміни, що зумовлені виконанням цього договору, а також здійснювати економічну оцінку результатів виконання договору.

Роль сучасного бухгалтера в діяльності підприємства суттєво відрізняється від тієї ролі, яку він відігравав за часів адміністративно-командної економіки. Сучасний бухгалтер повинен бути і юристом, і фінансистом, і економістом, і аналітиком. Адже, в першу чергу, він має допомагати керівнику в управлінській діяльності підприємства.

Професія бухгалтера сьогодні - це надзвичайно широка сфера трудової (діяльності, де професіоналом зможе бути лише кваліфікований робітник. На (різних за масштабами підприємствах бухгалтерові потрібні досить різні знання. І лише за наявності таких знань Ви зможете по праву називатися Бухгалтером з великої літери.

Професія — Фінансист. Коли вперше чуєш слово "фінанси", в уяві вимальовується великий мішок грошей (бажано євро або доларів), за допомогою якого можна завоювати світ або, як мінімум, півсвіту. Відповідно, володарем цього багатства виступає людина з престижною та гарною за назвою професією "фінансист". Фінансист - це людина, що організовує грошові відносини. Причому, незалежно від того, чи це фінансист на підприємствах і в установах Державної форми власності, чи на недержавних підприємствах.

В умовах ринкової економіки фінансист перетворюється на одну з провідних фігур на підприємстві. Він відповідальний за постановку проблем фінансового характеру, аналіз доцільності вибору того чи іншого способу їх вирішення, а іноді й за прийняття кінцевого рішення щодо вибору найбільш прийнятного варіанту дій. Однак, якщо рішення, що приймається, має суттєве значення для підприємства (зокрема, в розумінні витрат фінансових ресурсів), він виступає лише в ролі радника вищого управлінського персоналу. Причому, досить часто існують різні варіанти назви цієї посади: "фінансист", "фінансовий менеджер", "менеджер з управління фінансами". Фінансовий менеджер поруч із головним бухгалтером часто входить до складу вищого управлінського персоналу фірми, оскільки бере участь у вирішенні найбільш важливих питань щодо управління фінансовими потоками.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1296;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.