Стропуванням називається операція по закріпленню конструктивного елементу до крюка крану .

Розстроповуванямназивають операцію по звільненню конструктивного елементу від крюка крану після його установлення та тимчасового закріплення.

Стропування конструктивних елементів здійснюють за допомогою різних вантажозахватних та вантажопідйомних пристроїв у вигляді стропів, траверс, захватів.

Вивіряння– це робоча операція, що забезпечує точну відповідність положення конструктивного елементу, який встановлюють, проектному положенню. Вивіряння виконується як в процесі установлення конструкції, коли її іще утримується краном (висить на крюку крану) так і після тимчасового (монтажного) закріплення за допомогою спеціального оснащення, коли вже виконане розстроповування і кран перемістився на наступну стоянку.

Вивіряння може бути візуальним або інструментальним.

Візуальне вивіряння виконують при достатній точності опорної поверхні або торцевих основ і стиків за допомогою різних вимірювальних пристосувань – лінійок, сталевих рулеток, шаблонів.

Інструментальне вивіряння – виконують в тих випадках, коли дуже складно забезпечити належну точність встановлення елементу що монтують. При цьому перевіряють тільки опорні поверхні, торцеві основи або стики змонтованих конструкцій. Інструментальне вивіряння – це найбільш поширений вид перевірки положення змонтованих конструкцій в плані, по висоті і вертикалі.

Візуальне вивіряння проводять при встановленні спеціальних монтажних пристосувань, а інструментальне – за допомогою різних інструментів – нівелірів, теодолітів.

При монтажі металевих конструкцій більш поширене безвивірне установлення конструкцій. Основною умовою безвивірного установлення конструкцій – це високий клас точності геометричних розмірів елементів в монтажних стиках. Необхідний клас точності металевих конструкцій забезпечують під час їх виготовлення. Так при установці колон з фрезерованими торцями повністю виключене вивіряння не тільки них, але і елементів всього каркасу за умови забезпечення високої точності монтажу тільки опорних плит (фундаментів).

Вимоги до точності установки конструкцій дуже великі. Граничні допуски відхилень положення елементів що монтують від проектних регламентуються ДБН.

Тимчасове закріплення конструкцій – це операції які забезпечують стійкість конструкцій в проектному положенні на період вивіряння і постійного закріплення. Без тимчасового закріплення можна установлювати тільки статично стійкі конструкції з широкою основою і низьким розташуванням центру ваги. З тимчасовим закріпленням установлюють статично не стійкі конструкцій – колони, балки, ферми, ригеля, тощо.

Встановлення конструкцій в проектне положення і його тимчасове закріплення з вивірянням в цьому положенні – це основні операції що виконують монтажники.

 

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 853;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.