Безпека праці при якірних операціях.

Якірно-швартовні операції відносяться до числа небезпечних суднових робіт, тому бути присутнім у місцях їхнього виробництва стороннім обличчям і членам екіпажів, що не приймають у них особистої участі, заборонено.

Перед початком якірно-швартовних операцій необхідно забрати з палуби і корми всі сторонні предмети. Безпечне проведення робіт у великому ступені залежить від високої трудової дисципліни і злагодженої роботи екіпажа, тому в процесі роботи забороняється навіть короткочасно відволікатися на сторонні справи і розмови, залишати без нагляду органи керування працюючих неавтоматизованих механізмів.

Підйом і віддача якорі виробляються тільки за розпорядженням капітана і по команді керівника якірно-швартовної групи. Перед початком робіт з віддачі і підйому якорів необхідно переконатися в справності якірного пристрою, у відсутності людей у ланцюговій шухляді і плавзасобів під носовим підзором. Якірний пристрій ретельне оглядають і підготовляють до дії відповідно до інструкції.

Відповідальний за роботи на баці помічник капітана повинний переконатися в надійності стопорів і у відсутності в клюзах сторонніх предметів. Перед віддачею гвинтових і ланцюгових стопорів, а також роз'єднанням зірочки якірного механізму він повинний перевірити кріплення стрічкового гальма. Звичайно керуючий судновим брашпилем (шпилем) боцман перед початком роботи перевіряє дію механізмів на неодруженому ходу, попередньо переконавши в роз'єднанні ланцюгового барабана і механізму. Після виконання цих вимог можна вважати, що. якірний пристрій готовий до дії.

Віддача і підйом якоря виробляються по команді з містка керівника робіт. Під час чи підйому віддачі якоря не дозволяється стояти поблизу рухається якірного ланцюга, а також на лінії її руху перед і за брашпилем (шпиля). Оператор повинний надягти окуляри для запобігання очей від улучення бруду і часток іржі при втравлюванні якоря-ланцюга.

Якщо судно перебуває на причалі чи на рейді, то якоря в клюзах забороняється залишати закріпленими тільки стрічковими гальмами; якір-ланцюг необхідно закріплювати додатковими стопорними пристроями (гвинтовими стопорами).

Віддача якоря на глибинах, що перевищують 50 м, може викликати небезпечні динамічні навантаження на якір-ланцюг і навіть утрату якоря. Тому в таких випадках якір потрібно подавати за допомогою брашпиля (шпиля) і віддавати з гальма тоді, коли до ґрунту залишиться не більш 30 м. При роботах у ланцюговій шухляді для висвітлення дозволяється використовувати світильники і переносні ліхтарі вибухобезпечної конструкції.

На судах, що перевозить нафтопродукти першого розряду, для виключення появи іскор від тертя й ударів ланцюгів об стопори зірочки брашпиля і клюзи якоря-ланцюга необхідно рясно зрошувати забортною водою.

Забороняється працювати якірним механізмом під час забортних робіт з очищення якоря. При очищенні якоря і якоря-ланцюга, проведеної під керівництвом старшого помічника, повинні дотримуватися міри безпеки при роботах за бортом.

По закінченні якірних операцій якорі-ланцюги повинні бути закріплені додатковим стопорним пристроєм. Усі швартовні операції виробляються по команді керівника робіт, що, перш ніж дати розпорядження про початок операцій віддачі і вибирання швартовів, повинний переконатися, що ніхто з моряків не знаходиться в небезпечній зоні.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 800;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.