Безпека праці при експлуатації суднового навігаційного устаткування.

При експлуатації навігаційних приладів, крім електричної небезпеки для людини, виникає також небезпека впливу електромагнітних коливань дуже високої інтенсивності.

Обслуговувати радіотехнічні пристрої, електро- та радіонавігаційні прилади, апаратуру керування судном і ЕОМ можуть тільки фахівці, що закінчили морехідні чи вищі інженерні морські училища по відповідній спеціальності. Крім дипломів про закінчення училищ, вони повинні мати свідчення служби зв'язку пароплавства на право допуску до самостійного обслуговування цих приладів.

Суднове навігаційне устаткування повинне експлуатуватися відповідно до діючого нормативними документами по безпеці праці при його обслуговуванні.

У приміщеннях, де розміщені засоби судноводіння і зв'язку, вивішують інструкції з техніці безпеки, електричні схеми, попереджувальні знаки, а також схеми блокування і сигналізації цього устаткування. У принципових заводських схемах діючих на судні пристроїв необхідно виділити яскравим кольором проводи, які знаходяться під високою напругою.

У процесі експлуатації засобів судноводіння і зв'язку необхідно виконувати усі вимоги техніки безпеки при обслуговуванні суднових електротехнічних пристроїв.

Захисні кожухи й огородження струмоведучих частин, огородження антенних уведень, а також неізольованих частин антени щогли завжди повинні бути в справності. При роботах з розташованими на великій висоті антенними пристроями радіолокаторів, радіопеленгаторів необхідно дотримувати правила техніки безпеки при роботах на висоті. Під час ходу судна ці роботи допускаються тільки в аварійних випадках при виключеному устаткуванні з використанням індивідуальних засобів захисту від електроструму з дозволу вахтового помічника капітана.

При ремонті рамкової антени радіопеленгатора забороняється прикріплювати підвіски і карабіни поясів до кронштейнів, на яких встановлена антена. Міцність цих кріплень, як правило, розраховується тільки на вагу самої антени і вітрове навантаження. Під час стоянки судна в порту усі фідери живлення засобів судноводіння і зв'язку, крім системи автоматичного виклику, повинні бути відключені.

Особливий режим установлений для радіоапаратури нафтоналивних судів, що працюють в умовах підвищеної небезпеки. Для цих судів повинний бути організований систематичний строгий контроль за виконанням вимог Регістра до антенних пристроїв і заземлень радіоапаратури.

Одним з обов'язкових вимог безпеки є справність пристроїв, що автоматично відключає передавальні антени при обриві і падінні їх на палубу. У необхідних випадках варто використовувати засоби індивідуального захисту від поразки електрострумом: діелектричну ковдру, доріжки і рукавички.

Усі засоби судноводіння і зв'язку при експлуатації повинні постійно міститися в чистоті. Поблизу їх забороняється робити роботи, під час яких утвориться пил, відлітають тверді частки, а також розприскуються рідини.

Радіотехнічні пристрої необхідно експлуатувати в закритому виді, тобто всі блоки повинні бути засунуті у свої кожухи, бічні стінки поставлені на місце і закріплені. Забороняється заміна плавких запобіжників під час роботи навігаційного устаткування. При заміні запобіжників прилади повинні бути виключені, а силовий ланцюг до запобіжників знеструмлений. Ремонт вимірювальних приладів, що входять у схеми штатного устаткування, варто робити тільки фахівцям навігаційної камери пароплавства.

З метою забезпечення електробезпечності необхідно систематично перевіряти опір ізоляції всіх кабельних ліній, а також опір пристроїв, що заземлюють. При роботі телеграфним ключем необхідно тримати ручку, не стосуючись його металевих частин. В установках, де контакти ключа знаходяться під небезпечним для життя оператора напругою, треба стежити за справністю заземлення кожуха.

Щоб уникнути поразки зворотною трансформаторною напругою необхідно від'єднувати всі зв'язані з ремонтованим устаткуванням трансформатори з боку первинної і з боку вторинної обмоток. При відключенні джерел живлення на силовому і головному розподільному щитах необхідно вийняти запобіжники на пристроях, що включають, і вивісити попереджувальні плакати з написом «Не включати! Працюють люди».

При роботі з витягнутими з корпуса передавача блоками необхідно переконатися у відсутності залишкових зарядів на високовольтних конденсаторах фільтрів. Розрядку конденсаторів варто робити трикратно шляхом замикання на корпус їхніх висновків заземленим провідником з ізольованою рукояткою.

Велику обережність варто дотримувати при заміні електронно-променевих трубок. Робота з заміни електровакуумних приладів повинна виконуватися двома обличчями з застосуванням захисних окулярів, що охороняють очі від осколків при можливих розривах електронно-променевих трубок.

Роботи з ремонту суднових засобів навігації та зв'язку повинні проводитися, як правило, на стоянках у портах висококваліфікованими фахівцями.


Усі ремонтні роботи суднових засобів навігації і зв'язки рекомендується проводити при знятій напрузі. Однак у випадку невідкладних ремонтів в умовах морських плавань, коли приходиться працювати при поданому на прилад високій напрузі, що досягає 14 кВ, необхідно дотримувати особливі запобіжні заходи.

Необхідність регулювання і настроювання РЛС при розкритій схемі, що знаходиться під напругою, є однієї з особливостей її експлуатації. Така робота повинна виконуватися за допомогою спеціальних пристосувань і в присутності другого обличчя, що має відповідну кваліфікацію. При чи перевірці регулюванні блоків апаратури, якщо при цьому необхідна подача напруги, варто користатися сполучними шлангами. В всіх інших випадках необхідно при ремонті знеструмити живильну мережу, зняти запобіжники і на пристрої, що включає, вивісити плакат, що замкнеться, з написом «Не включати! Працюють люди».

Працювати з пристроями при частково знятій чи не знятій напрузі необхідно в добре підігнаній і застебнутій на всі ґудзики одягу з використанням індивідуальних засобів захисту від електроструму. Перед тим як приступити до таких робіт, треба обов'язково зняти металеві кільця, персні і годинник з металевим браслетом. Виміру роблять, як правило, однією рукою, тримаючи іншу за спиною.

В усіх випадках роботи з розкритою апаратурою, що знаходиться під напругою, випливає по можливості зменшити ступінь її небезпеки, відключаючи ті джерела і ланцюги схеми, що не мають потребу в перевірці і не впливають на роботи досліджуваного блоку.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1622;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.