Ідея сильної особистості в поезії Лесі Українки

Леся... Тендітна дівчина з небесною блакиттю в очах. Вічна легенда. Доля не слала їй пуховиків під боки, бо все її життя - то тривала й виснажлива війна з хворобою. Однак, своєю поезією вона утверджує непереможність духу сильної особистості. Як я умру, на світі запалає

Покинутий вогонь моїх пісень

І стримуваний пломінь засіяє,

Вночі запалений, горітиме удень.

Вона була ясним променем, що пробиває "темряву ночі", яскравою зіркою, яка осяяла тернистий шлях до волі. "Сміялася крізь сльози" і "серед лиха співала пісні"- це був девіз її життя, і добре було б, якби він став дороговказом для кожної людини. Вона гордо проголошувала: Хто вам сказав, що я слабка, Що я корюся долі? Хіба тремтить моя рука Чи пісня й думка кволі? Її пісня, її думка вийшли в люди, щоб своїм вогнем запалити байдужих, будити безпам'ятних, освітлювати нації шлях до верховин духовності й краси.

Газета «День» в особі Лариси Івшиної формує сильні особистості, висвітлюючи проблеми сьогодення, зберігаючи національні традиції, розвиваючи духовність, чесність, гідність.

В зв’язку з тим, в Ліни Костенко є прекрасні рядки: «Ще мить, ще мить, ще тільки мить і мить, і раптом озирнусь, а це вже роки й роки! Так і з газетою «День» : день, день, день, і раптом усвідомлюєш, що «День» — це новітня історія України! Отож газету «День» читають і чекають».

Індивід — приналежність до людського роду; біологічний організм; носій загальних спадкових якостей біологічного виду, людина. Представник людського роду — homo sapiens. Будь-яка людина — індивід, незалежно від рівня її фізичного і психічного здоров’я. (Наприклад: мауглі, психічно хворий).

Особистість — свідомий індивід, який займає певне місце в суспільстві і виконує певні функції — продукт людського розуму. Особистістю ми стаємо під впливом суспільства, виховання, навчання, взаємодії, спілкування тощо.

Індивідуальність — неповторна своєрідність психіки кожної людини (характер, темперамент, здібності, особливості протікання психічних процесів, сукупність почуттів тощо), що утворюють її неповторність, відмінність від інших людей.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 4588;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.