Психологія новонародженого

Розвиток психіки новонародженого відбувається на основі основних актів життєдіяльності — сну (близько 20-ти годин на добу) і годування.

Три стани сну, які займають переважну частину доби в житті новонародженого, забезпечують відпочинок нервової системи й психіки, захист їх від перевантаження. Під час спокійної та активної бадьорості дитина є сприйнятливою для стимуляції дорослих, а плачем, криком виражає свої потреби.

Ті, хто вважають, що в перші дні життя немовля нічого не чує, нічого не бачить, нічого не розуміє — глибоко помиляються.

Для нормального психічного розвитку біля колиски достатньо матері і батька (посмішка, казка, позитивна музика, любов і ласка).

Японські вчені довели: спостерігаючи за функціями головного мозку новонародженого (3 дні) попросили одну із жінок звернутися до дитини з ласкавими словами — ніяких змін в корі головного мозку не було. Слідом за нею ті ж слова вимовила мама — відбулося збудження емоцій.

Є країни, де посміхатися не прийнято, але до дітей до 1 року посміхаються.

III. Малюк(від 1 до 3 років)

Від 1 року до 3 років — сензитивний період розвитку мовлення. Якщо у цьому віці дитина не буде перебувати між людьми — ніколи не буде розмовляти повноцінно (Наприклад: мауглі).

Словниковий запас півторарічної дитини зазвичай містить близько 10 слів. Дитина у віці 1 рік 8 місяців знає 50 слів, у 2 роки — приблизно 200. До трьох років словниковий запас складає вже 900–1000 слів. Встановлена пряма залежність між якістю мовної стимуляції в домашньому оточенні і розвитком мови дитини у 3 роки.

Критичним періодом в розвитку дитячої мови є вік від 10 місяців до 1,5 років. Саме в цей час потрібні спокійні, розвиваючі ігри, а стреси небажані.

На цьому етапі життя розвивається нове відношення до світу речей: пізнання.

У цьому віці «суха» теорія для дитини нічого не значить — малюк все мусить відчути на дотик, смак, запах. Звичайно, абсолютно «мирного» співіснування між дорослими і дітьми не буває. Бувають речі які звичайно дозволеними бути не можуть: тягнути за шнур лампу або інший електроприлад (праску, магнітофон, телевізор), знімати з полиці «дорослі книги» та ін.

Але в цьому випадку на слова «не можна!» надія мала — це лише підсилить наполегливість малюка, насторожить і озлобить його!

(Криза трьох років «Я сам!»), (Наприклад: подавання їжі кошеняті).

Криза 3-х років належить до гострих. Дитина некерована, впадає в роздратування. Поведінка майже не піддається корекції. Період важкий як для дорослого, так і для самої дитини.

Негативізм — реакція не на зміст пропозиції дорослих, а на те, що воно йде від дорослих. Прагнення зробити навпаки, навіть всупереч власному бажанню.

Упертість. Дитина наполягає на чомусь не тому, що хоче, а тому, що вона цього зажадала, вона зв’язана своїм первинним рішенням.

Норовистість. Вона безособова, направлена проти норм виховання, способу життя, який склався до трьох років.

Свавілля. Прагне все робити сама.

Протест-бунт. Дитина у стані війни і конфлікту з тими, що оточують.

Криза протікає як криза соціальних відносин і пов'язана із становленням самосвідомості дитини. З’являється позиція «Я сама». Дитина пізнає відмінність між «повинна» і «хочу».








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 627;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.