Вікова періодизація

Період Вік
I Пренатальний Від зачаття до народження
II Немовля (постнатальний) 0–1 року
III Малюк 1–3 роки
IV Дошкільник 3–6 (7)років
V Молодший школяр 6 (7) – 9 (10)років
VI Молодший підліток Дівчата Хлопці
10–12р. 11–13р.
Підліток 12–14р. 13–15р.
Старший підліток 14–16р. 15–17р.
VII Юнацький Дівчата Хлопці
16–18р. 17–19р.
Старший юнацький 18–21р. 19–21р.
VIII Початок зрілості 21 (22) р.
Зрілість 30–50 р.
Старша зрілість Жінки Чоловіки
55–65 р. 60–70 р.
IX Початок старшого віку Жінки Чоловіки
65 р. 70 р.

Для кожного вікового періоду характерними є: сензитивний період, кризовий період, провідна діяльність.

Сензитивний період — найбільш сприятливий для розвитку тої чи іншої психічної функції (Наприклад:1–3 роки сензитивний період розвитку мовлення).

Кризовий період — період бурхливих і швидких змін у психіці в той чи інший віковий період (Наприклад: Криза народження, криза трьох років «Я–сам», криза підліткового віку…)

Провідна діяльність — вид діяльності, найбільш притаманний тому чи іншому віковому періоду (Наприклад: емоційно-безпосереднє спілкування немовляти з дорослим [0–1р.], предметно-маніпулятивна діяльність для дітей раннього віку, сюжетно-рольова гра [3–6 р.]).

I. Пренатальний період(Від моменту зачаття до народження)

Індивідуальна історія людини починається не від народження, а від її зачаття.

Притча про мудреця, до якого принесли новонароджену дитину

 

Адже за дев’ять місяців внутрішньоутробного (пренатального) періоду відбуваються не тільки фундаментальні якісні та кількісні фізичні, фізіологічні зміни майбутнього новонародженого, а й інтенсивний його психічний розвиток.

Пренатальний розвиток — дородовий, утробний розвиток індивіда, під час якого відбувається розгортання успадкованого ним потенціалу. Особливості його зумовлюють характер розвитку на наступних етапах життя дитини і навіть дорослої людини. Дозрівання майбутнього немовляти у пренатальному періоді відбувається в строго контрольованому середовищі — матці — і долає кілька послідовних етапів. Але навіть і в материнській утробі зовнішнє середовище впливає на його розвиток. Практично з моменту зачаття дитина стає елементом ситуації, що формується в навколишньому середовищі. Радість і побоювання, добробут і нестачі, стабільність і потрясіння, здоров’я і хвороби у сім’ї, яка очікує дитину, впливають на її пренатальний розвиток. Це — найважливіший період у розвитку людини. Адже, народжується «готова людина» — в цей період формуються усі психічні функції майбутньої особистості (задатки — вроджені передумови до розвитку здібностей).

Важливим для нормального психічного і фізичного розвитку дитини є психічний і фізичний стан матері: позитивні емоції, правильне харчування, режим дня (нормальний сон), благополуччя в сім’ї. Це необхідні умови нормального розвитку дитини.


II. Немовля(постнатальний період)

Народжуючись, дитина фізично відокремлюється від матері. Вона потрапляє в зовсім інші умови: холод, яскраве освітлення, повітряне середовище (досі було водне), яке вимагає іншого типу дихання, зміни типу харчування. Новонароджена дитина має свої анатомо-фізіологічні ознаки:

У неї велика голова і короткі ніжки. Різниця пропорцій тіла 1/4 (у дитини) і 1/7 (у дорослого) зберігається у дитини до 1 або 1,5 року

Вік Пропорції тіла
Довжина тіла Вага тіла Вага головного мозку
Новонароджений 48–52 см 3–3,5 кг 372–400 г
1 рік Збільшується на 25 см Збільшується на 6–7 кг 800–900 г
2 роки Збільшується на 10–15 см Збільшується на 2–3 кг 1000-1100 г

Далі щорічно довжина тіла збільшується на 4–5 см, а вага тіла на 1,5–2 кг.

У молодших школярів, наприклад, маса головного мозку складає 1250–1300 г, що майже відповідає масі дорослої людини. Середня маса мозку у чоловіків —
1375 г, у жінок — 1275 г. У чоловіків він становить 2 % загальної маси тіла, у жінок — 2,5 %. Довгий час панувала думка, що від маси мозку залежать розумові здібності людини: чим більша маса мозку, тим обдарованіша людина. Але, як зֹ’ясувалося пізніше, це не завжди так. Наприклад, мозок І. С. Тургенєва важив 2012 г, а мозок А. Франса — 1017 г. Найважчий мозок — 2900 г був виявлений у індивіда, який прожив усього 3 роки. Мозок його у функціональному відношенні був неповноцінним. Встановлено, що інтелект людини знижується лише у тому випадку, коли його маса зменшується до 900 г і менше. Отже, поки що прямої залежності між масою мозку та розумовими здібностями людини не виявлено. Але з’ясована гранична маса мозку (900 г), за межею якої він вважається неповноцінним.








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.