Оптимізація часу змішування

 

В експериментах з нестаціонарного ЯЕО вкрай важливо вибрати оптимальний період змішування, tm. Неправильний вибір цього інтервалу може привести до повної відсутності в спектрі сигналів, що пов'язані з ЯЕО. Це визначається тим, що у випадку, якщо tm занадто малий, ЯЕО не встигне вирости до видимого рівня. Якщо ж tm занадто великий, ЯЕО може зменшитися до нуля через релаксаційні процеси. На вибір tm найбільше впливає швидкість молекулярного руху і пов'язана з нею швидкість поздовжньої релаксації протонів молекули (Рис. 6.6). На величину tm впливає також вид інформації, що бажано одержати зі спектра. Якщо, як це часто буває при вивченні малих молекул, зі спектра необхідно одержати лише якісну карту ЯЕО-взаємодій між протонами, то оптимальна величина tm відповідає часу максимального зростання ЯЕО. Якщо ж отримані дані використовуються для кількісних або напівкількісних визначень відстаней між атомами, то слід працювати в області, де зростання ЯЕО має лінійний характер. У цьому випадку період tm повинен бути відповідним чином зменшений.

Оптимальну величину tm для якісних досліджень можна передбачити заздалегідь на підставі величин часу релаксації Т1. Оскільки найчастіше часи релаксації невідомі, то можна здійснити їхнє швидке визначення за допомогою відповідних методів. Не слід прагнути знайти точні часи релаксації, оскільки в будь-якому разі величина tm буде компромісною для часів релаксації різних протонів у молекулі.

Для малих молекул оптимальне значення tm є близьким до Т1. Саме таким треба його задавати для молекул з молекулярною масою меншою за 500 Дальтон у нев'язких розчинниках. Т1 при цьому перебуває в діапазоні від 0,5 до 2 с. При зменшенні швидкості молекулярного руху (при підвищенні молекулярної маси зразка або в'язкості розчинника) відповідно зменшується Т1 і для експерименту потрібні більш короткі tm. Слід проявляти особливу обережність при роботі поблизу району нульових ЯЕО. В області негативних ЯЕО оптимальна величина tm становить 0,5 Т1, оскільки збільшення періоду змішування приводить до наростання спінової дифузії.

Рис. 6.6.Схема росту кроспіка ЯЕО для великих молекул, що рухаються повільно та маленьких молекул, що рухаються швидко. Вважається, що діагональний пік є позитивним.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 566;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.