Послідовність 2D ROESY

Як і у випадку одномірних експериментів в системі координат, що обертається, основним засобом створення умов СКО є використання «спінового замка». В найпростішій послідовності ROESY (Рис. 6.7.) роль спінового замка відіграє слабкий радіочастотний імпульс. Раніше ми бачили, що такий імпульс можна представити собі як послідовність 180о імпульсів, які розділені нескінченно малими проміжками часу. Така послідовність є нічим іншим, як багаторазовим повторенням елементу спінової луни, яка і забезпечує постійну орієнтацію векторів намагніченості, що збігається по фазі з фазою радіочастотного імпульсу. Під час дії спінового замка відбувається наростання ВСК-ЯЕО. Намагніченість, що не є паралельною до осі спінового замка розфазується через те, що компоненти намагніченості, що перпендикулярні фазі спінового замка обертаються у площині xz і розфазуються через існуючу неоднорідність радіочастотного поля (Рис. 6.8). Тому єдиними сигналами, які додатково слід придушити, є аксіальні піки. Це здійснюється за допомогою фазового циклу. У вимірі f1 використовується квадратурне детектування. Запропоновано також варіанти експерименту із градієнтною селекцією. Для малих молекул і молекул середнього розміру, як і у випадку NOESY період змішування tm вибирається меншим за 600 мс.

Рис. 6.7.Послідовність 2D ROESY. Період змішування, tm, заданий тривалістю малопотужного імпульсу спінового замка

 

Для великих молекул, коли має місце дифузія спінів, величину tm зменшують, оскільки швидкість зростання СКО-ЯКО удвічі перевищує швидкість зростання ЯЕО. Двомірний спектр являє собою карту трансанулярних взаємодій між протонами. Знак кроспіків протилежний до знака діагональних піків.

Рис. 6.8.Спіновий замокROESY. Під час його дії намагніченість, паралельна до поля B1, залишається замкненою, тоді як ортогональні компоненти намагніченості обертаються навколо В1 (тут у площині xz) і, кінець кінцем, розфазуються через неоднорідність поля B1.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 561;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.